Η πίστη στη ζωή, η δύναμη για επιβίωση, η αγάπη για τις λέξεις που μπορούν να βάλουν τα πράγματα σε τάξη είναι τα όπλα του κοριτσιού που κακοποιείται σεξουαλικά στα οκτώ του χρόνια, αλλά στην πορεία γίνεται μια γενναία και σοφή γυναίκα που καταφέρνει να χτίσει γέφυρες στους διχασμούς και να επουλώσει τραύματα. Μίλησε για την εποχή της και την εποχή μας. Υπερασπίστηκε τους αδύναμους και τα θύματα της κοινωνικής, πολιτικής, οικογενειακής και φυλετικής βίας. Πίστεψε πως «κανείς από εμάς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος, μέχρι να είναι όλοι ελεύθεροι».
Υπήρξε συγγραφέας, ποιήτρια, χορεύτρια, σεξεργάτρια, τραγουδίστρια, σερβιτόρα, μαγείρισσα, ηθοποιός, δημοσιογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, καθηγήτρια πανεπιστημίου, θρυλική πολιτική ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των μαύρων, μέχρι και «νονά του hip hop».
Για τη γνωριμία τους μαζί της, μιλούν στη Σεμίνα Διγενή ο Νίκος Αλεξίου, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Queens College και ιδρυτής - διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου Έρευνας και Προφορικού Αρχείου της Διασποράς, και ο συγγραφέας Γιώργος Χουλιάρας που έζησε στη Νέα Υόρκη πάνω από 20 χρόνια και υπήρξε ακαδημαϊκός, σύμβουλος πολιτιστικών φορέων, ανταποκριτής, σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στον Καναδά και Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων.