Παρά τη συνταγματική κατοχύρωση της ελευθερίας της έκφρασης και δεδομένoυ του ότι αποτελεί πλέον βίωμα των σύγχρονων Ελλήνων, που έχουν μεγαλώσει σε συνθήκες δημοκρατίας, κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες να λογοκριθεί η Τέχνη.

 

Οι αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένες μορφές τέχνης· τις συναντάμε σε διάφορους τομείς, όπως η λογοτεχνία, ο κινηματογράφος, οι εικαστικές τέχνες και η μουσική.

 

Στο σημερινό ηχητικό ντοκιμαντέρ ο Άρης Δημοκίδης παρουσιάζει τις αντιδράσεις και τη συζήτηση για όσα σχετικά περιστατικά έχουν καταγραφεί στον χώρο των εικαστικών τεχνών με αφορμή τις πρόσφατες «επιθέσεις» του κόμματος «Νίκη».

 

Επίσης, ερευνά το πώς τα ΜΜΕ επιλέγουν να αναδείξουν τέτοια περιστατικά, είτε υποστηρίζοντας την ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας είτε παρουσιάζοντας τις απόψεις εκείνων που υποστηρίζουν τη λογοκρισία, προβάλλοντας επιχειρήματα περί προστασίας των «χρηστών ηθών».

 

Επηρεάζεται η στάση των ΜΜΕ από το ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο; Σε περιόδους έντασης ή πολιτικής πόλωσης τα ΜΜΕ μπορεί να υιοθετήσουν πιο έντονες θέσεις είτε υπέρ είτε κατά της λογοκρισίας στην τέχνη; Οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης επηρεάζουν την κάλυψη τέτοιων θεμάτων από τα μέσα ή αυτά παρουσιάζουν τα γεγονότα με τρόπο που επηρεάζει τη στάση της κοινής γνώμης;

 

Οι τελευταίες απόπειρες λογοκρισίας: η επίθεση του βουλευτή της «Νίκης» στην Εθνική Πινακοθήκη στους πίνακες του Χριστόφορου Κατσαδιώτη και του προέδρου του ίδιου κόμματος στα έργα της Εύας Στεφανή και του Νίκου Γιαβρόπουλου έγιναν αντικείμενο συζήτησης σε διάφορες πρωινές και ψυχαγωγικές εκπομπές στην τηλεόραση. Παρουσιαστές και καλεσμένοι εξέφρασαν τις απόψεις τους, κάνοντας έναν ευρύτερο δημόσιο διάλογο σχετικά με την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και τα όριά της. Αυτές οι συζητήσεις συνέβαλαν στην ευαισθητοποίηση του κοινού και ανέδειξαν τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία σχετικά με τη λογοκρισία στην τέχνη ή συνέβαλαν στο να θολώσει η εικόνα;

 

Μιλούν οι:

Γεωργία Λαλέ, εικαστικός

Παντελής Μπουκάλας, δημοσιογράφος, συγγραφέας, μεταφραστής

Άγγελος Παπαδημητρίου, εικαστικός, ηθοποιός, τραγουδιστής

Πηνελόπη Πετσίνη, δρ. Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, επιμελήτρια της μελέτης «Η λογοκρισία στην Ελλάδα»

Εύα Στεφανή, σκηνοθέτις, καθηγήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ

Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης

Ιάσων Φωτήλας, υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού

 

Συνεργάτις περιεχομένου: Ελένη Καλέση

**Μουσική επένδυση: Nalyssa Green / Pan Pan / New*Deal / Teo x3 / Petros Satrazanis / Epidemic Sound

***Τα αποσπάσματα απ’ την ΕΡΤ προέρχονται απ’ το Αρχείο της ΕΡΤ, το οποίο ευχαριστούμε θερμά για την άδεια χρήσης