Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
☛ Rock ’n’ Roll, Πλ. Φιλικής Εταιρείας 14, Κολωνάκι, 210 7220649.
0

Rock ’n’ Burger: «Το χάμπουργκερ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε σωστού γεύματος», είχε ισχυριστεί ο Σάμιουελ Τζάκσον στη φοβερή ταινία Pulp Fiction και τα λόγια του θυμήθηκα καθώς είδα τις παρέες στα Rock ’n’ Roll να τα τιμούν λαίμαργα. Το θρυλικό μαγαζί δίνει και αυτήν τη σεζόν το παρών στην αθηναϊκή διασκέδαση. Η συνταγή είναι σταθερή. Εδώ και θα φας καλά αλλά και θα διασκεδάσεις. Κάθε Τρίτη βράδυ έχει live μουσική. Οι νεαρές κοπέλες στο διπλανό τραπέζι τσιμπολογούν μια πίτσα που δείχνει πολύ νόστιμη και γελούν αμήχανα με το ειλικρινές ενδιαφέρον των νέων παιδιών που έχουν αναλάβει το σέρβις και σκίζονται να σε εξυπηρετήσουν. Στην κουζίνα, ο σεφ Παναγιώτης Μουτσόπουλος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. «Οι σάλτσες μας είναι χειροποίητες, το ίδιο και τα μπέργκερ. Θέλουμε το φαγητό να είναι νόστιμο και με σπιτική αίσθηση. Όσο για την πίτσα, ο πιτσαγιόλο κάνει θαύματα», λέει με κέφι. Δοκίμασα κάποια από τα καινούργια πιάτα που έχουν εμπλουτίσει το μενού, το σαγανάκι από μαστέλο Χίου, που αναπαύεται πάνω σε ζεστό και τραγανό σταμναγκάθι και συνοδεύεται από μια υπέροχη μαρμελάδα λεμόνι με πιπεράτη επίγευση, η οποία απογειώνει το πιάτο (€9). Το hit πιάτο είναι η ταλιάτα black angus με τορτελίνι παρμεζάνας και κρέμα τρούφας (€17). Το συγκεκριμένο πιάτο το γεύτηκα με πουρέ από αγριοράπανο και το βρήκα καλό. Σε επόμενη επίσκεψή μου θα δοκιμάσω το καινούργιο μπέργκερ Rock hot chili με καραμελωμένο κρεμμύδι, πίκλες, καπνιστό τυρί και πικάντικη σος (€13). Πήρα γεύση και από το New York style cheese cake (€8) που διαφέρει από την κλασική συνταγή, μια και το συγκεκριμένο φτιάχνεται με τυρί κρέμα και ψήνεται στον φούρνο. ☛ Rock ’n’ Roll, Πλ. Φιλικής Εταιρείας 14, Κολωνάκι, 210 7220649.

 

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Στο ξενοδοχείο Πεντελικόν, το ιστορικό εστιατόριο Vardis
Το Vardis χορεύει ταγκό: Στο ξενοδοχείο Πεντελικόν, το ιστορικό εστιατόριο Vardis με αστέρια Michelin στο πέτο του άλλαξε εμφάνιση και φιλοσοφία κουζίνας. Το εστιατόριο που σύστησε τη γαλλική γαστρονομία στο ελληνικό κοινό κάνει στροφή προς Λατινική Αμερική και ως Buenos Aires μας υποδέχεται πλέον με αέρα Αργεντινής και άφθονα κρεατικά εξαιρετικής ποιότητας. Εκτός από αργεντίνικο black angus, waguy αλλά και πικάντικα λουκάνικα, υπάρχουν και πιάτα με πιο δημιουργικό άγγιγμα, όπως σαλιγκάρια με chorizo.

Σπέτσες- Ερυθραία, ένα βήμα: Στην Ερυθραία το πολύ καλό εστιατόριο Μπλουμ αλλάζει εμφάνιση αλλά και κουζίνα, ακολουθώντας το ιταλικό αδελφάκι του La Scala, που σκίζει στις Σπέτσες. Έτσι, οι καλοκαιρινοί φίλοι του θα έχουν πλέον και το χειμωνιάτικο στέκι τους για να γεύονται τα αγαπημένα τους ιταλικά πιάτα. Την έκπληξη κάνει «ένας ξυλόφουρνος που έχει προστεθεί στην κουζίνα και θα ψήνει καθημερινά διαφορετικές πίτες ημέρας, φτιαγμένες με φύλλο χειροποίητο, μια και αρέσουν σε όλους μας», λέει η ιδιοκτήτρια Βούλα Δήμου. Περιμένουμε δείγματα μαγειρικής γραφής!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
☛ Ζήκας, Κλεισθένους 17, Πειραιάς 210 4909203
Παστέλι Ζήκας με τη βούλα: Δοκίμασα ένα παστέλι που μοσχοβολούσε μέλι και σουσάμι. Στην εμφάνιση θύμιζε σπιτικό. Αναζήτησα τον μάστορα που το έφτιαχνε και ανακάλυψα ότι πίσω από το παστέλι υπάρχει μια οικογενειακή υπόθεση που κρατάει από το 1948. Ο Παναγιώτης Ζήκας είναι η Τρίτη γενιά και συνεχίζει να ανακατεύει το μέλι και το σουσάμι στο μπακιρένιο καζάνι του παππού του και να το συσκευάζει με το χέρι. «Φτιάχνω και χαλβά με ταχίνι στο παραδοσιακό χαλβαδοκάζανο», λέει με καμάρι και με ρωτά: «Δοκίμασες τις καραμέλες τσάρλεστον; Ακολουθώ την παραδοσιακή συνταγή. Λουκούμι τριαντάφυλλο κι απέξω ζάχαρη. Ο χώρος μας είναι ένα γευστικό καταφύγιο της ανάμνησης των παλαιών και καλών εποχών που πέρασαν...». Απ’ όλα τα καλά θα βρεις στο εργαστήριό του: λουκούμια, γλυκά του κουταλιού, κουλουράκια, ακόμα και σοκολατάκια μαργαρίτες που συνήθιζαν να τρατάρουν οι θείες μας στις γιορτές τους.

Ζήκας, Κλεισθένους 17, Πειραιάς 210 4909203

 

 

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
☛ Tsipoutapas, Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848.
Μεζέδες αλά Tsipoutapas: Σας είχα ήδη ενημερώσει σε προηγούμενη στήλη μου για το καινούργιο μαγαζί που ετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του πετυχημένου Ψάριστον. Και το όνομα αυτού Tsipoutapas. Από τον Βασίλη Ακρίβο δεν θα περίμενα κάτι λιγότερο. Έστησε με δύο συνεταίρους, που συμμερίζονται τις ωραίες ιδέες του, έναν χώρο για τσίπουρο και τάπας με ελληνική ψυχή. Μου άρεσε, έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει στέκι αγαπημένο. Υπάρχει καλή ενέργεια, την εισπράττεις τη στιγμή που χαζεύεις το ξύλινο ταβάνι που βάφτηκε κατακόκκινο και τελικά ταιριάζει με τους πέτρινους τοίχους του κτίσματος που ήταν οινομαγειρείο του ’50. Εδώ, θα αφεθείς στους μικρούς εμπνευσμένους μεζέδες που θα ερεθίσουν την όρεξη και θα κάνουν εξαιρετικό γάμο με κάποιο από τη μεγάλη ποικιλία αποσταγμάτων.

Δεν θα έρθεις για να χορτάσεις την πείνα σου. Αφέθηκα στη μαγεία της τελετουργίας των μεζέδων. Κάθε πιατάκι ήταν έκπληξη. Παστουρμάς καμηλήσιος με βελούδινη υφή. Σαλάτα φακές Λευκάδος Εγκλουβής, με κομματάκια σαρδέλα και φρέσκο κρεμμυδάκι. Πεντανόστιμες και σπάνιες, αν και δυσκολεύτηκα να τις φάω με το μινιόν διχαλωτό πιρουνάκι. Το τουρσί σταφύλι και τα τραγανά αμπελοβλάσταρα τα τσιμπολόγησα με τα δάχτυλα και ήταν καταπληκτικά. Ο μπακαλιάρος με καυτερή πιπεριά, ντομάτα και τρίμματα ψωμιού ήταν κολασμένος. Το ξύγαλο Αράχωβας έρχεται στο πιατάκι στολισμένο με κρεμμυδόφυλλα. «Το έψαξα πολύ πριν καταλήξω εδώ. Είναι το ιδανικό τυρί για να το παίρνεις με το κρεμμυδόφυλλο και να το τρως», υποδεικνύει ο Βασίλης πριν μπει στην κουζίνα για να ετοιμάσει το επόμενο πιάτο, σαγανάκι με βουβάλι καπνιστό και τυρί βολάκι Τήνου, που αναδεικνύει την καλή πρώτη ύλη – το ίδιο ανακαλύπτω και στο σουτζούκι Μπόρα, που συντροφεύεται στο καλαμάκι από χαλούμι ψητό και πιπεριά, καρφωμένο πάνω σε πίτα. Η διπλανή παρέα κούρντισε τα μπουζούκια. Έτσι, αυθόρμητα. Τα λόγια περιττεύουν. ☛ Tsipoutapas, Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Σούσι βορείων προαστίων: Η γιαπωνέζικη κουζίνα καλά κρατεί και, όπως όλα δείχνουν, αυτήν τη σεζόν θα τραβήξει το ενδιαφέρον των Β.Π. με τις αφίξεις δύο καινούργιων εστιατορίων: του Oozora, που έχει βρει τη θέση του στο Qor κι ετοιμάζεται πυρετωδώς, και του Koun, που έχει πίσω του την ομάδα του Hama από τη Γλυφάδα και θα εγκατασταθεί στο πρώην Piazza Mela.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT