Ταβέρνες για καλό παϊδάκι

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

1.

Ταβέρνα με τριάντα χρόνια ιστορίας και παράδοση στο ψήσιμο στα κάρβουνα. Ο χώρος αποπνέει την αύρα του παρελθόντος, τότε που οι παρέες έδιναν το ραντεβού τους για να πιούν κρασί από το καινούργιο γιοματάρι και να κουβεντιάσουν. Τα κατρούτσα, όπως τότε, έτσι και σήμερα γεμίζουν με κρασί που συνοδεύει τους μεζέδες και τη χαλαρή διάθεση. Το αναμμένο τζάκι κρατάει ζεστή τη συντροφιά, αλλά τον πρώτο λόγο έχει το παϊδάκι. Τα κάρβουνα παίρνουν φωτιά και ψήνουν με μαεστρία φέτα και λουκάνικο χωριάτικο για να ανοίξει η όρεξη πριν δώσει τη σκυτάλη στο ερεθιστικό κοντοσούβλι και το μοσχαρίσιο συκώτι. Από την πυρά βγαίνουν τα εξαιρετικά αρνίσια παϊδάκια γάλακτος. Τρώγονται με το χέρι, μόνο έτσι καταλαβαίνεις τη νοστιμιά από το λιπάκι τους. Η φιλοξενία των νέων ανθρώπων που τρέχουν το μαγαζί επιβεβαιώνεται με τον παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά που κερνάνε τις παρέες στο τέλος.

☛ Το Ρεμούτσικο, Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, 210 9704515

 

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

2.

Όταν έρχεται ο λόγος στα καλά παϊδάκια, αυτόματα η πυξίδα δείχνει το Στέκι του Ηλία, μια ταβέρνα στο Θησείο που ξεκίνησε πριν από τον Μεσοπόλεμο, διατηρεί την παράδοση και αντιστέκεται στους μοντερνισμούς. Στο ίδιο στέκι αμέτρητοι πεινασμένοι πελάτες έχουν γευτεί τα ζουμερά παϊδάκια του – είναι το σουξέ. Εδώ είναι όλα απλά και με παρεΐστικη διάθεση. Το μενού δεν θα σε προβληματίσει: προσφέρει χειροποίητες τηγανητές πατάτες, χωριάτικη σαλάτα, χόρτα και χύμα κρασί από τη Νεμέα, ό,τι πρέπει για να συνοδέψεις τις μπριζόλες αλλά και τα παϊδάκια από αρνάκι γάλακτος, που το μυστικό της νοστιμιάς τους βρίσκεται στο μαστόρικο ψήσιμο.

☛ Το στέκι του Ηλία, Θεσσαλονίκης 7, Θησείο, 210 3422407

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

3.

Κάποιες ταβέρνες που μετράνε την ιστορία τους με δεκαετίες επιμένουν στη λογική τού να προσφέρουν «λίγα και καλά, απαράλλαχτα στο πέρασμα του χρόνου». Και η μακροβιότητά τους επιβεβαιώνει την ορθότητα της συνταγής. Ο Κορομηλάς στην Αγία Παρασκευή είναι από τα κλασικά στέκια με ψητά στα κάρβουνα και ιστορία 60 χρόνων και. Μια οικογενειακή ταβέρνα που αρκετοί έχουν συνδέσει με τα παιδικά τους χρόνια, όταν έτρωγαν νόστιμα παϊδάκια στην καταπράσινη αυλή με το λευκό χαλικάκι. Η νέα γενιά στο τιμόνι διατηρεί το άρωμα της παράδοσης, με τα ξύλινα τραπέζια ντυμένα με καρό τραπεζομάντηλα και το τζάκι σε περίοπτη θέση. Από τη σχάρα βγαίνουν τα κρεατικά, αλλά τα παϊδάκια, ζουμερά και τραγανά ταυτόχρονα, αφήνουν γλύκα που δεν παίζεται.

☛ Κορομηλάς, Ελ. Βενιζέλου 72, Αγία Παρασκευή, 210 6510496

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

4.

Αυθεντικό κουτούκι, που η πατίνα του χρόνου διατηρεί ανέπαφη τη φυσιογνωμία του. Μόλις διαβείς το κατώφλι του είναι σαν να γυρίζεις πολλά χρόνια πίσω – βαρέλια με κρασί που σιγοντάρουν την παραδοσιακή κουζίνα του. Πιάτα κλασικά: χόρτα, κεφτεδάκια, πατάτες τηγανητές και παϊδάκια. Δύσκολο να αντισταθείς στα άπαιχτα ζουμερά παϊδάκια που βγαίνουν λιμπιστικά από τα κάρβουνα, έρχονται σωστά ψημένα και σε κάθε μπουκιά αποκαλύπτουν τη βαθιά νοστιμιά τους. Το μεγαλείο της παράδοσης κρατά τα σκήπτρα.

☛ Καραβίτης, Αρκτίνου & Παυσανίου, Παγκράτι, 210 7215155

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Ο Καραβίτης. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

5.

Ένα υπόγειο κουτούκι στην Αγία Παρασκευή μάζευε από το 1954 τις παρέες του παππού Βασίλη, που οι απλοί μεζέδες του και η ρετσίνα συνόδευαν τις χαρές και τις λύπες τους. Τα χρόνια κύλησαν και το καπηλειό έδωσε τη θέση του στην παραδοσιακή ταβέρνα που συνέχισε να μαζεύει κόσμο. Τα παλιά αντικείμενα δίνουν τον τόνο της διακόσμησης και ζωντανεύουν τις μνήμες μιας άλλης εποχής. Δίπλα στο τζάκι οι παρέες γεύονται παραδοσιακούς μεζέδες, τσουγκρίζουν τα ποτήρια και όταν το κέφι ανάβει, πιάνουν τα τραγούδια. Από την κουζίνα βγαίνουν χωριάτικη σαλάτα, λουκάνικο, κοκορέτσι, γουρουνοπούλα στη σούβλα, πατάτες τηγανητές και, φυσικά, περιποιημένα ζουμερά αρνίσια παϊδάκια, μαστόρικα ψημένα.

☛ Κολοβός, Πελοποννήσου 75, Αγ. Παρασκευή, 210 6510989

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

6.

Στην ίδια θέση από τη δεκαετία του 1930 βρίσκεται η ταβέρνα «Ρούμελη» στον Βύρωνα. Στο πέρασμα του χρόνου άλλαξε μορφές εκείνη και το περιβάλλον της, αλλά ο Νίκος Κυριανάκης, απόγονος της οικογένειας που άνοιξε την ταβέρνα, συνεχίζει να προσφέρει καλό φαγητό με τον ίδιο τρόπο που το κάνει τα τελευταία σαράντα χρόνια. Εδώ ξέρεις ότι θα βρεις παϊδάκια με υπογραφή, από τα καλύτερα της Αθήνας, ψημένα στο κάρβουνο, στο οποίο ο Νίκος επιμένει φανατικά, παρά το κόστος και την ταλαιπωρία που προκαλεί η «ζωντανή φωτιά» στην κουζίνα. Το κρέας είναι καλά επιλεγμένο, πέφτει σε σωστή φωτιά και το αποτέλεσμα σε κάνει να μην μπορείς να σταματήσεις εύκολα. Το σουξέ είναι τα τρυφερά, ζουμερά παϊδάκια που τρώγονται μέχρι και το κόκαλο, αλλά εδώ θα βρεις και εξαιρετική σταβλίσια μπριτζόλα, συκώτι, ζουμερά μπιφτέκια και φρεσκοκομμένη πατάτα.

☛ Ρούμελη, Κωνσταντινουπόλεως 34 & Προύσσης, Βύρωνας, 210 7658347

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

7.

Η ταβέρνα «Τα Βλάχικα» από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έχει χαρακτηρίσει όλη την περιοχή, που ήταν από τους πρώτους προορισμούς φαγητού της Αττικής και συγκέντρωνε τόσο πολλές ταβέρνες-ψησταριές. Αν πας μια βόλτα έως εκεί, διαπιστώνεις ότι ο Δημήτρης Κωστάκος, που ανέλαβε την ταβέρνα το 1980, «όταν στην περιοχή έβοσκαν πρόβατα», και η ομάδα του προσφέρουν αυτό που ήξεραν να κάνουν πάντα καλά: καλό ψητό κρέας σε διάφορες παραλλαγές. Τα γαρδουμπάκια βγαίνουν από την παραδοσιακή γάστρα ψημένα στη χόβολη και σε αποπλανούν με τη νοστιμιά τους, ο μποξάς με το συκώτι και τα γλυκάδια σε παραπέμπει σε άλλες εποχές, το μελωμένο αρνάκι σούβλας κλέβει την παράσταση, το ψητό γουρουνόπουλο με τη ροδοκόκκινη τραγανή πετσούλα του είναι ποίημα και τα λιμπιστικά παϊδάκια σε κάνουν να γλείφεις και τα δάχτυλά σου.

☛ Βλάχικα, λεωφ. Βάρης 35, Βάρη, 210 8956141

 

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
 

 

8.

Μόνο το GPS θα σε σώσει από την περιπλάνηση στους ανηφορικούς δρόμους της Παλλήνης που θα σε οδηγήσουν στην παραδοσιακή ταβέρνα «Κρητικός», την οποία θα βρεις βουτηγμένη στις γαρδένιες και στις καμέλιες. Η λαχταριστή μυρωδιά της τσίκνας γαργαλάει ερεθιστικά τα ρουθούνια. Ο πρωταγωνιστής στο τραπέζι είναι το ελληνικό κρέας. Τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο. Άλλωστε, η λιτή, απλή κουζίνα πολύ εύκολα μπορεί να προδοθεί, αφού ο λόγος της ύπαρξής της είναι η φρεσκάδα των πρώτων υλών. Τα αδέλφια Νίκος και Σταύρος Δογιάκη έχουν αληθινό πάθος για το κρέας και μοναδική μαεστρία στο ψήσιμο. Θα δοκιμάσεις τραγανά τηγανητά κολοκύθια και μελιτζάνες, χειροποίητα τυροπιτάκια και ζουμερά νεφράκια σαν μπιζουδάκια –μοναδική λιχουδιά–, πριν περάσεις στα γλυκοφάγωτα παϊδάκια. Απίστευτη νοστιμιά και αριστοτεχνικό ψήσιμο. Γεύση αληθινή, μεστή.

☛ Κρητικός, Αιόλου 49, Κάντζα, 210 6659061

Ταβέρνες για καλό παϊδάκι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

9.

Για σχεδόν τρεισήμισι δεκαετίες ο Σπανός στα Κάτω Πατήσια θεωρείται μία από τις ταβέρνες όπου θα φας καλό παϊδάκι. Σε έναν ήσυχο συνοικιακό δρόμο και με τα παλιά κρασοβάρελα να κυριαρχούν στη σάλα και να δένουν με διάφορα αντικείμενα βγαλμένα από την παράδοση, η ταβέρνα αυτή ξέρει καλά το παιχνίδι της κλασικής γεύσης. Τα λεπτοκομμένα παϊδάκια –ελληνικής προέλευσης, όπως τονίζουν πάντα–, ψημένα στο κάρβουνο, ξεχειλίζουν από νοστιμιά, αλλά το ρεπερτόριο της κουζίνας δεν εξαντλείται εκεί. Προβατίνα, κοντοσούβλι με αρνίσια μπόλια, κοκορέτσι, θα σε τραβήξουν από τη μύτη, αλλά μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και άλλες «σπεσιαλιτέ» που φτιάχνει η κ. Γεωργία, όπως οι αρωματικοί κολοκυθοκεφτέδες, τα πλούσια τυροπιτάκια και η λευκαδίτικη λαδόπιτα.

☛ Ο Σπανός, Οικονόμου 12, Κάτω Πατήσια, 210 8327381

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ