ΥΛΙΚΑ

  • 1 μεσαία κολοκύθα κομμένη στη μέση και καθαρισμένη από τους σπόρους
  • 1 φύλλο φασκόμηλο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 17 γρ. θαλασσινό αλάτι
  • 8 γρ. καθαρισμένο τζίντζερ
  • 1 μέτριο ξυλάκι κανέλας
  • 20 γρ. κρασί Πορτ ή Μαυροδάφνη
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 0,6 γρ. μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα την κολοκύθα με το κομμένο μέρος προς τα πάνω, βάζουμε το βούτυρο, το φασκόμηλο και το σκόρδο.
  2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μία ώρα.
  3. Όταν ψηθεί η κολοκύθα, αφαιρούμε την σάρκα της με ένα κουτάλι και την αφήνουμε να στραγγίξει σε ένα σουρωτήρι.
  4. Παίρνουμε σάρκα περίπου ένα κιλό και την τοποθετούμε σε κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για περίπου 20 λεπτά.
  6. Για το τελείωμα της σούπας, αραιώνουμε με λίγη κρέμα γάλακτος.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ (30 κομμάτια)

  • 500 γρ. κολοκύθα τριμμένη
  • 11 γρ. θαλασσινό αλάτι
  • 2,5 γρ. τριμμένη κανέλα
  • 20 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 γρ. Μασκαρπόνε
  • 2 γρ. τζίντζερ πολύ ψιλοκομμένο
  • 0,8 γρ. τριμμένο σκόρδο
  • 6 γρ. χυμός λεμονιού
  • 100 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. τριμμένο Μετσοβόνε
  • Πάνκο (φρυγανιά γιαπωνέζικη), αυγό και αλεύρι για το πανάρισμα
  • 5 γρ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανακατεύουμε την τριμμένη κολοκύθα με αλάτι, την τοποθετούμε σε σουρωτό και την αφήνουμε γύρω στα 30 λεπτά για να βγάλει τα υγρά της.
  2. Πιέζουμε να φύγει όσο περισσότερο υγρό γίνεται.
  3. Σε τηγάνι με βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε την κολοκύθα, τη ζάχαρη, το σκόρδο και μαγειρεύουμε έως ότου η κολοκύθα μαλακώσει και καραμελώσει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κανέλα, αλάτι, Μασκαρπόνε, Μετσοβόνε και τον χυμό λεμόνι.
  5. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
  6. Στη συνέχεια χωρίζουμε σε μερίδες των 20 γρ., πλάθουμε σε κεφτέ και πανάρουμε με διαδοχικό πέρασμα από αλεύρι, αυγό και πάνκο.
  7. Τηγανίζουμε (deep fry) σε θερμοκρασία 160 βαθμών και σερβίρουμε αμέσως.

ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΙΑΤΟΥ

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τη βελουτέ κολοκύθας και επάνω τοποθετούμε τους κεφτέδες.

 

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Funky Gourmet.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα