ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΧΟΡΤΑ
- 140 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. φινόκιο κομμένο σε κύβους
- 25 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 150 γρ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 20-60 γρ. τσίλι πιπεριά κομμένη σε φέτες
- 140 γρ. σέσκουλα καθαρισμένα
- 150 γρ. σπανάκι καθαρισμένο
- 30 γρ. καυκαλήθρες
- 40 γρ. μυρώνια
- 50 γρ. σταφίδες μαύρες
- 30 γρ. άνηθος
- Λίγο αλάτι
- 40 γρ. βούτυρο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Ξύσμα από 2 λάιμ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το φινόκιο, το τσίλι και το φρέσκο κρεμμύδι.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα χόρτα και τα αρωματικά κομμένα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες και στο τέλος το αλάτι, τα ξύσματα και το βούτυρο.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΑΛΤΣΑ
- 400 γρ. ζωμός ψαριού
- 30 γρ. τζίντζερ
- 10 φύλλα βασιλικού
- 1 αυγό ολόκληρο
- Αλάτι
- Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σιγοβράζουμε τον ζωμό ψαριού μαζί με το τζίντζερ κομμένο, μέχρι να μειωθεί στο μισό.
- Το αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και αφήνουμε για 15 λεπτά να αρωματιστεί.
- Σουρώνουμε τον ζωμό, τον τοποθετούμε σε κατσαρολάκι και τον κρατάμε ζεστό.
- Χτυπάμε το αυγό με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε σιγά-σιγά τον ζωμό, ανακατεύοντας συνέχεια.
- Το δένουμε, όπως το αυγολέμονο.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΦΑΓΚΡΙ
- 4 φιλέτα φαγκρί
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
- 1 μικρός κύβος βούτυρο
- 2 φλούδες από λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αφαιρούμε τα μικρά κόκαλα και το δέρμα από το φαγκρί.
- Αλατίζουμε το φιλέτο και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας.
- Προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο, ένα πολύ μικρό κομμάτι βούτυρο, φλούδες λεμόνι και κλείνουμε τη λαδόκολλα σαν φάκελο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε το ψάρι και συνοδεύουμε με τα χόρτα και τη σάλτσα με τζίντζερ και βασιλικό.
Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο The Zillers» (Μητροπόλεως 54).
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα