ΥΛΙΚΑ
- 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 150 γρ. αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα πλήρες (κρύο)
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κ. σ. μουστάρδα πικάντικη με σιναπόσπορο
- 150 γρ. απάκι Κρήτης ψιλοκομμένο
- 250 γρ. γραβιέρα κατσικίσια τριμμένη
- Αλάτι, πιπέρι
- 250 γρ. φλωμάρια Λήμνου ή χυλοπίτες χωριάτικες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Αφού ροδίσουν ελαφρώς ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε στη συνέχεια το κρύο γάλα (θέλουμε να είναι κρύο για να αποφύγουμε το σβόλιασμα της μπεσαμέλ) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σταθερά σε μέτρια φωτιά έως ότου πήξει η μπεσαμέλ (υπολογίζουμε περίπου 5 λεπτά).
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη γραβιέρα, το απάκι, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2-3 λεπτά λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία.
- Σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στη μπεσαμέλ.
- Ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε τέσσερα πυρίμαχα σκεύη, πασπαλίζοντας με γραβιέρα.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αέρα και γκριλ) για 6-7 λεπτά περίπου έως ότου ροδίσουν.
- Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Polly Maggoo.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα