ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα πλήρες (κρύο)
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κ. σ. μουστάρδα πικάντικη με σιναπόσπορο
  • 150 γρ. απάκι Κρήτης ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. γραβιέρα κατσικίσια τριμμένη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 250 γρ. φλωμάρια Λήμνου ή χυλοπίτες χωριάτικες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Αφού ροδίσουν ελαφρώς ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Προσθέτουμε στη συνέχεια το κρύο γάλα (θέλουμε να είναι κρύο για να αποφύγουμε το σβόλιασμα της μπεσαμέλ) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σταθερά σε μέτρια φωτιά έως ότου πήξει η μπεσαμέλ (υπολογίζουμε περίπου 5 λεπτά).
  4. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη γραβιέρα, το απάκι, αλάτι και πιπέρι.
  5. Ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
  6. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2-3 λεπτά λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία.
  7. Σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στη μπεσαμέλ.
  8. Ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε τέσσερα πυρίμαχα σκεύη, πασπαλίζοντας με γραβιέρα.
  9. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αέρα και γκριλ) για 6-7 λεπτά περίπου έως ότου ροδίσουν.
  10. Σερβίρουμε αμέσως.

 

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Polly Maggoo.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα