ΥΛΙΚΑ
- Για το φύλλο: 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 2 ποτήρια κρασιού ελαιόλαδο
- 1-1½ ποτήρι νερό χλιαρό
- Για τη γέμιση: 2 lt κατσικίσιο γάλα ή βουβαλίσιο
- 1 πρέζα αλάτι
- 5 κ.σ. ζάχαρη
- 5-6 σπόροι καρδάμωμο σπασμένο
- 1 φλούδα μοσχολέμονο ή λεμόνι
- 1 ποτήρι νερού ψιλό σιμιγδάλι
- 2 αυγά
- 50 γρ. βούτυρο για άλειμμα
- 2 κ.σ. κανέλα σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για το φύλλο, ανακατεύουμε σε μπολ αλάτι, ζάχαρη, αλεύρι και ξύσμα λεμόνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο και χλιαρό νερό.
- Ανακατεύουμε και φτιάχνουμε ζύμη που δεν θα κολλάει στα δάχτυλα.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Για τη γέμιση, σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε γάλα, μπαχαρικά, φλούδα λεμονιού, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιμιγδάλι, ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει παχύρρευστη κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ρίχνουμε τα αυγά, το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα.
- Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη πάχους 2 έως 3 cm και το τοποθετούμε σε ταψί βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με ζάχαρη, κανέλα και λίγο αλάτι μέχρι να καλύψει την περίμετρο.
- Τρυπάμε την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι.
- Ρίχνουμε τη γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει το γάλα.
- Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη, κανέλα σκόνη και σερβίρουμε αμέσως. Η γαλατόπιτα τρώγεται και κρύα.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα