ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. ρύζι νυχάκι
- 1 κολοκύθι τριμμένο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
- 2 ντομάτες
- 2 πράσινες πιπεριές
- 2 μελιτζάνες φλάσκες
- 2 κρεμμύδια
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο δυόσμος ψιλοκομμένος
- 2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 2 κ.σ. ξινόχοντρο τριμμένο
- 1 πρέζα μαύρη ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανοίγουμε με ένα μαχαίρι ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες από τη μεριά που είναι το κοτσάνι και κόβουμε ένα καπάκι.
- Κόβουμε περιμετρικά την ψίχα και με τη μύτη του μαχαιριού χαράζουμε ελαφρά την κάτω πλευρά ώστε να πεταχτεί η ψίχα.
- Το κρεμμύδι που θα γεμίσουμε το καθαρίζουμε και αφαιρούμε την «καρδιά» του.
- Στο μούλτι χτυπάμε την ψίχα της ντομάτας και του κρεμμυδιού και τα αδειάζουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε το ρύζι, το τριμμένο κρεμμύδι και το κολοκύθι, τα μυρωδικά, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου, αλάτι και πιπέρι.
- Πουδράρουμε με την καστανή ζάχαρη και το ξινόχοντρο το εσωτερικό των γεμιστών, τα γεμίζουμε με το ρύζι και καλύπτουμε με τα καπάκια.
- Προσθέτουμε στο ταψί τις πατάτες, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 έως 45 λεπτά.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα
Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατορίο Cookaki (Πετμεζά 5, Κουκάκι).