ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. κιμάς μόσχου
- 500 γρ. κιμάς χοιρινός
- 1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
- 3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 μεγάλα κρεμμύδια στον τρίφτη
- 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
- 3 κρόκοι αυγών
- 1-2 λεμόνια
- 150 ml ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
- 500 γρ. αμπελόφυλλα
- 50 γρ. βούτυρο ή στάκα
- 1 κ.σ. κορν-φλάουρ
- 30 ml κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ πλάθουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το μισό ελαιόλαδο, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και τον βάζουμε στο ψυγείο.
- Ζεματίζουμε για 2 λεπτά τα αμπελόφυλλα και τα κρυώνουμε.
- Τυλίγοντας τη γέμιση στα αμπελόφυλλα, φτιάχνουμε μακρόστενα ντολμαδάκια.
- Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε μια κατσαρόλα, αφού πρώτα την έχουμε στρώσει με ολόκληρα φύλλα.
- Συνεχίζουμε τις στρώσεις με ντολμαδάκια, τοποθετώντας ανάμεσα ολόκληρα φύλλα.
- Προσθέτουμε τον ζωμό, ελαιόλαδο, βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 35-40 λεπτά.
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 3 κρόκους αυγών, τον χυμό από τα λεμόνια, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζεστή σάλτσα από τους ντολμάδες.
- Διαλύουμε το κορν-φλάουρ στο γάλα και το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, άνηθο, στάκα και σερβίρουμε.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα