ΥΛΙΚΑ
- ½ κιλό γίγαντες
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες
- ¾ της κούπας ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
- Ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 καυτερές πιπερίτσες
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- προαιρετικά: 100 γρ. σφέλα σε φέτες, 100 γρ. σύγκλινο κομμένο φέτες και 50 γρ. σύγκλινο κομμένο σε κύβους
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μουλιάζουμε τους γίγαντες αποβραδίς.
- Σουρώνουμε και τους βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Σουρώνουμε και τους αδειάζουμε σε ταψί.
- Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τους κύβους σύγκλινο για 3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την ντομάτα, τις καυτερές πιπερίτσες, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, 1 κούπα νερό και αλατοπιπερώνουμε.
- Αφήνουμε να βράσει για 6-8 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τη σύβραση στους γίγαντες.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά, ελέγχοντας κατά διαστήματα για τα υγρά.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις φέτες από το σύγκλινο, αποσύρουμε, εν συνεχεία προσθέτουμε τη σφέλα και την ψήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Σερβίρουμε τους γίγαντες και συνοδεύουμε με φέτες από σύγκλινο και σφέλα.
Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο «Σούμα Κολοκύθι».
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα