ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. χαρουπάλευρο
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 25 γρ. μαγιά
- 25 γρ. αλάτι
- 550 γρ. νερό
- 50 γρ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και δουλεύουμε 4 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και 4 λεπτά σε δυνατή.
- Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 60 λεπτά.
- Κόβουμε το ζυμάρι και σχηματίζουμε μπάλες των 120 γρ. και αφήνουμε να φουσκώσουν.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 25 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ
- 1 κ. μοσχάρι κότσι ή σβέρκο ή σπάλα ή κοιλιά κομμένο σε μικρούς κύβους
- 700 γρ. κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.σ. χαρουπόμελο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 6 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
- 2 μικρά πορτοκάλια κομμένα στα δύο
- 3 ξυλάκια κανέλα
- 4 φύλα δάφνη
- 10 κόκκους μπαχάρι
- 750 ml κρασί κόκκινο
- 1 ντομάτα τριμμένη
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να χυλώσει και ρίχνουμε το χαρουπόμελο, το ξύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να καραμελώσει.
- Αλευρώνουμε το κρέας και σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τα πορτοκάλια και τα υπόλοιπα υλικά και σιγομαγειρεύουμε για 2 ώρες μέχρι να μελώσει το κρέας.
- Ανοίγουμε με μαχαίρι ένα καπάκι από την επιφάνεια του ψωμιού και αφαιρούμε προσεχτικά την ψίχα.
- Προσθέτουμε μέσα το κρέας και βάζουμε στο φούρνο με αέρα στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή μαγειρεύτηκε στην κουζίνα του εστιατόριου Ark στη Γλυφάδα
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα