ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΥΜΟΥΣ
- 400 γρ. βρασμένα ρεβίθια
- 4 κουταλιές από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ρεβίθια
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές ταχίνι
- ½ αβοκάντο
- 3 κουταλάκια χυμός λεμόνι
- ½ κουταλάκι κύμινο τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 πρέζα σούμακ
- Αλάτι και πιπέρι
- Κουκουνάρι και ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και τα χτυπάμε σε σιγανή ταχύτητα μέχρι να γίνουν μια βελούδινη αλοιφή.
- Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με λίγο ελαιόλαδο, κουκουνάρι και σούμακ.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΙΤΕΣ
- 120 γρ. αλεύρι σταρένιο
- 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κ.γλ. μαγιά ξηρή
- 1 1/4 κ.γλ. αλάτι
- ½ κ.γλ. μέλι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ½ φλιτζάνι χυμός σπανάκι χλιαρός
- 2 κουταλιές πέστο βασιλικού
- Έξτρα αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα. Φροντίζουμε το μπολ να είναι αρκετά μεγάλο για να μπορεί να φουσκώσει η ζύμη.
- Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ένα σημείο της κουζίνας για περίπου 18 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Την επομένη, αλευρώνουμε έναν πάγκο και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια και τους δίνουμε σχήμα μπάλας. Αν η ζύμη κολλάει ελαφρά, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Μεταφέρουμε τις μπάλες σε αλευρωμένο ταψί, το καλύπτουμε με νωπή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 40 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης σε πολλά σημεία και την ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
- Κόβουμε σε κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και σερβίρουμε μαζί με το χούμους.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα