ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΕΓΚΑΚΙΑ
- 40 γρ. ασπράδια αυγού
- 40 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 40 γρ. ζάχαρη άχνη
- Λίγο αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΕΜΠΙΕΔΕΣ
- 200 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος (πρόβειο), σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 κρόκος αυγού
- 1 κ.γ. βανίλια υγρή
- 3-4 κ.σ. μαύρο ρούμι (ιδανικά ένα με μπαχαρικά)
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
- 200 γρ. αμύγδαλα ψημένα και χοντροκομμένα (κρατάμε λίγα και για το πασπάλισμα)
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο (κρατάμε ελάχιστο και για το πασπάλισμα)
- Τα μαρεγκάκια που έχουμε φτιάξει
- 200 γρ. λευκή σοκολάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΕΓΚΑΚΙΑ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στον αέρα, στους 110-120°C.
- Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι να αρχίσουν να ασπρίζουν και να φουσκώνουν.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά τις δύο ζάχαρες και το αλάτι και δυναμώνουμε την ταχύτητα στο τέρμα.
- Χτυπάμε για τουλάχιστον 2-3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μια πολύ σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα που «στέκεται».
- Τη βάζουμε σε ένα κορνέ ή, αν δεν έχουμε, με ένα κουταλάκι κάνουμε μικρά μπαλάκια μαρέγκας. Επειδή θα τα σπάσουμε μέσα στη ζύμη των κουραμπιέδων, δεν μας απασχολεί το σχήμα.
- Ψήνουμε τα μαρεγκάκια για περίπου μία ώρα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
- Χτυπάμε τα δύο είδη βουτύρου στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, για περίπου 6-8 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές της σούπας με τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε για ένα ακόμη λεπτό.
- Συνεχίζουμε με τον κρόκο, τη βανίλια και το ρούμι.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το μοσχοκάρυδο και το προσθέτουμε σιγά-σιγά κι αυτό.
- Ξεκινάμε να δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια, μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Σπάμε όλα τα μαρεγκάκια σε ακανόνιστα, αλλά μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε μέσα στη ζύμη.
- Τέλος, ρίχνουμε και τα χοντροκομμένα αμύγδαλα.
- Μαζεύουμε σε μια μπάλα τη ζύμη, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Στρώνουμε σε λαμαρίνες (θα χρειαστούμε 2) αντικολλητικό χαρτί και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια.
- Τα τοποθετούμε σε απόσταση περίπου 5 εκ. το ένα από το άλλο.
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή έως ότου πάρουν ένα όμορφο ρόδινο χρώμα.
- Αφού ψηθούν, αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν καλά για τουλάχιστον μισή ώρα.
- Σε κατσαρολάκι φτιάχνουμε μπεν-μαρί. Δηλαδή, βάζουμε μέχρι τη μέση νερό που βράζει και από πάνω τοποθετούμε ένα μεταλλικό σκεύος που να «κάθεται» στο κατσαρολάκι.
- Ρίχνουμε στο μεταλλικό σκεύος τη λευκή σοκολάτα και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά.
- Βουτάμε έναν-έναν κουραμπιέ μέσα στη σοκολάτα, έτσι ώστε να καλυφθεί το μισό επάνω μέρος του. Τους τοποθετούμε πάλι στη λαδόκολλα που έχουμε χρησιμοποιήσει ήδη για το ψήσιμό τους.
- Πριν η λευκή σοκολάτα κρυώσει, τους πασπαλίζουμε με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα που έχουμε κρατήσει και λίγο μοσχοκάρυδο.
- Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά!
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα