ΥΛΙΚΑ
- 10 κρεμμύδια λευκά ξερά
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 3 γαρίφαλα
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
- 70 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 1,5 λίτρο ζωμός μοσχαρίσιος ή νερό με 2 κύβους μοσχάρι
- 4 φέτες ψωμί πολύσπορο
- 80 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία με το βούτυρο και το αλάτι και τα σοτάρουμε για περίπου 8-10 λεπτά.
- Όταν απορροφήσουν τα υγρά τους ρίχνουμε και τα καθαρισμένα σκόρδα κομμένα σε λεπτές φέτες, λίγο ελαιόλαδο και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον ζωμό, τα γαρίφαλα, το θυμάρι, το δαφνόφυλλο και βράζουμε για 20 λεπτά.
- Σε ταψί βάζουμε τις φέτες του ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο και την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C βαθμούς για 4-5 λεπτά.
- Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με κρουτόν.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα