ΥΛΙΚΑ
- 100 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 λίτρο γάλα
- 1 αυγό βραστό τριμμένο
- 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
- 100 γρ. προσούτο κομμένο σε μικρούς κύβους
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το γάλα και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά.
- Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για 20 λεπτά μέχρι να σφίξει το μείγμα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία και προσθέτουμε τη γραβιέρα, το αυγό, το προσούτο.
- Πλάθουμε στο σχήμα που επιθυμούμε.
- Πανάρουμε και τηγανίζουμε.
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΤΣΙΛΙ
- 500 ml μηλόξιδο
- 500 γρ. ζάχαρη
- 75 γρ. τσίλι ψιλοκομμένο
- 25 γρ. ολόκληρο φρέσκο τσίλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να συμπυκνωθεί η μαρμελάδα κατά το ⅓ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε τις κροκέτες και συνοδεύουμε με μαρμελάδα τσίλι.
Η συνταγή δημιουργήθηκε στο bar restaurant Coyoacan στο Θησείο.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα