ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 500 γρ. αλεύρι μαλακό
- 50 γρ. ζάχαρη
- 20 γρ. αλάτι
- 25 γρ. μαγιά νωπή
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 300 γρ. νερό
- 150 γρ. ελιές μαύρες ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο και σοταρισμένο
- 1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ξερό δυόσμο
- 1 ματσάκι μάραθο χοντροκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ εκτός από τις ελιές, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά, και δουλεύουμε 4 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα και 4 λεπτά σε δυνατή.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 250 γρ., πατάμε στη μέση και προσθέτουμε ελιές, μυρωδικά, κρεμμύδι.
- Κλείνουμε το ζυμάρι και πιέζουμε με την παλάμη μας για να ενσωματωθούν τα υλικά.
- Αφήνουμε τις μπάλες να φουσκώσουν 30 λεπτά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 25 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΝΙ
- 1 κ. αρνί σπάλα με το κόκκαλο κομμένο σε μερίδες
- 100 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 5 φύλλα δάφνης
- 1/2 μάτσο θυμάρι φρέσκο
- Λίγα κοτσάνια σέλινου
- 750 ml κρασί κόκκινο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 ντομάτα τριμμένη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1/2 μάτσο βασιλικό ψιλοκομμένο
- 100 γρ. ελιές ψιλοκομμένες
- 150 γρ. λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
- Αλάτι, πιπέρι
- 6 κ.σ. κατσικίσιο τυρί τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αλευρώνουμε ελαφρά το κρέας και σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, καρότο, σέλινο, σκόρδο, δάφνη, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά και προσθέτουμε την ντομάτα.
- Μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.
- Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και δένουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να μειωθεί στο μισό.
- Ξεψαχνίζουμε το κρέας και το ρίχνουμε στη σάλτσα με το ξύσμα λεμονιού, τις ελιές, τη λιαστή ντομάτα και ανακατεύουμε καλά.
- Ανοίγουμε με μαχαίρι ένα καπάκι από την επιφάνεια του ψωμιού και αφαιρούμε προσεχτικά την ψίχα.
- Σερβίρουμε μέσα στο ψωμί το κρέας και επάνω ρίχνουμε τυρί τριμμένο και το βάζουμε στο φούρνο με αέρα στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή μαγειρεύτηκε στην κουζίνα του εστιατόριου Ark στη Γλυφάδα
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα