ΥΛΙΚΑ
- 1 μελιτζάνα φλάσκα κομμένη στη μέση
- 300 γρ. αμπελοφάσουλα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
- ½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ½ ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ
- 200 γρ. κιμάς αρνίσιος
- 40 γρ. ψωμί ψίχα μουλιασμένο
- ½ κ.γ. κύμινο
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αλατοπιπερώνουμε τη μελιτζάνα, χαράζουμε την επιφάνειά της και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά ή την τηγανίζουμε.
- Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα, αλάτι, πιπέρι.
- Ανακατεύουμε, ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
- Πριν από το τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό.
- Για τα σουτζουκάκια ρίχνουμε σε μπολ όλα τα υλικά, ζυμώνουμε και πλάθουμε έξι σουτζουκάκια.
- Σε τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα σουτζουκάκια απ' όλες τις πλευρές μέχρι να γίνουν τραγανά απέξω και ζουμερά από μέσα.
- Με ένα κουτάλι πιέζουμε την επιφάνεια της μελιτζάνας για να της δώσουμε βάθος και προσθέτουμε τη σύβραση από τα φασολάκια, καλύπτουμε με τις λεπτές φέτες ντομάτας και σκεπάζουμε με τα σουτζουκάκια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με κρύα ξινομυζήθρα.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα