ΥΛΙΚΑ
- 2 κιλά ντομάτες άνυδρες
- 2-3 κ.σ. αλάτι
- Ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Πλένουμε τις καλοκαιρινές άνυδρες ντομάτες και τις βάζουμε σε λεκάνη ή σκάφη για 2 έως 3 ημέρες.
- Καθημερινά, πρωί, μεσημέρι και βράδυ, τις ζουλάμε μέχρι να ασπρίσουν και είναι έτοιμες όταν βγάζουν ένα «μπαμπακάκι».
- Τις περνάμε από το σουρωτήρι, αφαιρούμε τα φλούδια τους και τον σπόρο, που τον φυλάμε για τη σπορά της χρονιάς που θα έρθει.
- Βάζουμε τον πολτό της ντομάτας σε μαξιλαροθήκη και την κρεμάμε σε σκιερό μέρος, τοποθετώντας από κάτω μια λεκάνη που θα μαζέψει τα ζουμιά.
- Βάζουμε τον πολτό σε πήλινο σκεύος με το αλάτι, τον καλύπτουμε με σήτα και τον αφήνουμε στον ήλιο για 3 ημέρες να ψηθεί.
- Στο διάστημα αυτό τον ανακατεύουμε τρεις φορές στη διάρκεια της ημέρας.
- Μπαίνει σε βάζα και καλύπτουμε την επιφάνειά του με λίγο ελαιόλαδο. Τα παλιά τα χρόνια σφράγιζαν το βάζο με συκόφυλλο.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα