ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά ντομάτες άνυδρες
  • 2-3 κ.σ. αλάτι
  • Ελαιόλαδο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Πλένουμε τις καλοκαιρινές άνυδρες ντομάτες και τις βάζουμε σε λεκάνη ή σκάφη για 2 έως 3 ημέρες.
  2. Καθημερινά, πρωί, μεσημέρι και βράδυ, τις ζουλάμε μέχρι να ασπρίσουν και είναι έτοιμες όταν βγάζουν ένα «μπαμπακάκι».
  3. Τις περνάμε από το σουρωτήρι, αφαιρούμε τα φλούδια τους και τον σπόρο, που τον φυλάμε για τη σπορά της χρονιάς που θα έρθει.
  4. Βάζουμε τον πολτό της ντομάτας σε μαξιλαροθήκη και την κρεμάμε σε σκιερό μέρος, τοποθετώντας από κάτω μια λεκάνη που θα μαζέψει τα ζουμιά.
  5. Βάζουμε τον πολτό σε πήλινο σκεύος με το αλάτι, τον καλύπτουμε με σήτα και τον αφήνουμε στον ήλιο για 3 ημέρες να ψηθεί.
  6. Στο διάστημα αυτό τον ανακατεύουμε τρεις φορές στη διάρκεια της ημέρας.
  7. Μπαίνει σε βάζα και καλύπτουμε την επιφάνειά του με λίγο ελαιόλαδο. Τα παλιά τα χρόνια σφράγιζαν το βάζο με συκόφυλλο.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα