ΥΛΙΚΑ

  • 1 λίτρο γάλα αγελαδινό 3,7% λιπαρά
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200 γρ. κρόκος αυγού
  • 270 γρ. ζάχαρη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΚΟΜΕΛΟ

  • 100 γρ. ρακί
  • 25 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 2 ξύλα κανέλ
  • 2 γαρίφαλα (μπαχαρικό άκοπο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα μαζί με τον κρόκο αυγού σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί το μείγμα προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.
  2. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά.
  3. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, ρίχνουμε σε μπολ, προσθέτουμε το ρακόμελο και το τοποθετούμε στην κατάψυξη.
  4. Μετά από 2 ώρες το χτυπάμε καλά με ένα μίξερ χειρός. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ακόμα 2-3 φορές έως ότου το παγωτό μας αποκτήσει κρεμώδη υφή και όσο το δυνατόν λιγότερους κρυστάλλους από την ψύξη.

ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΚΟΜΕΛΟ

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ρακί, το μέλι και τα μπαχαρικά σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρουν μία βράση, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε.
  2. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά για να μην πικρίσει το ρακόμελο, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  3.  ΤΙΠ: Επειδή το παγωτό περιέχει αλκοόλ, η υφή του είναι πιο «ρευστή». Όσο μειώνουμε την ποσότητα του αλκοόλ στο παγωτό, τόσο πιο σφιχτή θα είναι και η υφή του.

 

 

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα