ΥΛΙΚΑ

  • 170 γρ. βάση πίτας
  • 50 γρ. σάλτσα
  • 50 γρ. κόκορας κρασάτος
  • 70 γρ. γραβιέρα Νάξου
  • 30 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια
  • 30 γρ. κρεμμύδια eshallot
  • 20 γρ. καρότα baby

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΒΑΣΗ ΠΙΤΑΣ

  • 2,6 κιλά αλεύρι 00
  • 70 γρ. αλάτι
  • 10 γρ. μαγιά νωπή
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1,2 λίτρο νερό

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

  • 500 γρ. κρεμμύδια ξερά
  • 20 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 40 γρ. αλάτι
  • 3 γρ. πιπέρι μαύρο τριμμένο
  • 250 γρ. φρέσκια ντομάτα
  • 100 γρ. βασιλικός

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΚΟΡΑ ΚΡΑΣΑΤΟ

  • 3 κ. κόκορας
  • 1,5 λίτρα κόκκινο κρασί
  • 200 γρ. κρεμμύδια ξερά
  • 200 γρ. καρότα
  • 30 γρ. σκόρδο
  • 150 γρ. σέλερι
  • 600 ml ζωμός κότας
  • 10 γρ. θυμάρι
  • 200 γρ. λευκά μανιτάρια
  • 5 γρ. πιπέρι σε κόκκους
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κρεμμύδια eshallot
  • 250 γρ. καρότα baby

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τη βάση πίτας: Βάζουμε στον κάδο νερό, μαγιά, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το γάντζο στο μίξερ.
  2. Έπειτα, ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι.
  3. Στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και μετά στη δεύτερη σκάλα, μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
  4. Βγάζουμε και πλάθουμε σε μπάλες στο επιθυμητό μέγεθος.
  5. Για τη σάλτσα ντομάτας: Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο ξερό κρεμμύδι, προσθέτουμε ντοματοπελτέ και αμέσως μετά ντοματάκια κονκασέ, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και βασιλικό.
  6. Τα αφήνουμε να βράσουν κι έπειτα τα περνάμε από μπλέντερ.
  7. Για τον κόκορα κρασάτο: Κόβουμε τον κόκορα σε μικρές μερίδες και τα λαχανικά σε καρεδάκια, τα τοποθετούμε μαζί σε ένα σκεύος και ρίχνουμε το κρασί.
  8. Μαρινάρουμε για 24 ώρες.
  9. Έπειτα, αφαιρούμε τον κόκορα και τα λαχανικά, τα οποία σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα, σβήνουμε με το κρασί της μαρινάδας και χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  10. Προσθέτουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά.
  11. Τέλος, ξεψαχνίζουμε το κρέας όταν κρυώσει.
  12. Ολοκλήρωση - παρουσίαση: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς, 7-8 λεπτά τη βάση της πίτας με τη σάλτσα Νάπολη και τα τυριά και μετά προσθέτουμε τον κόκορα, τα κρεμμύδια και τα καρότα.

 

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Vezené.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα