ΥΛΙΚΑ
- 170 γρ. βάση πίτας
- 50 γρ. σάλτσα
- 50 γρ. κόκορας κρασάτος
- 70 γρ. γραβιέρα Νάξου
- 30 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια
- 30 γρ. κρεμμύδια eshallot
- 20 γρ. καρότα baby
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΒΑΣΗ ΠΙΤΑΣ
- 2,6 κιλά αλεύρι 00
- 70 γρ. αλάτι
- 10 γρ. μαγιά νωπή
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1,2 λίτρο νερό
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
- 500 γρ. κρεμμύδια ξερά
- 20 γρ. ζάχαρη λευκή
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 40 γρ. αλάτι
- 3 γρ. πιπέρι μαύρο τριμμένο
- 250 γρ. φρέσκια ντομάτα
- 100 γρ. βασιλικός
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΚΟΡΑ ΚΡΑΣΑΤΟ
- 3 κ. κόκορας
- 1,5 λίτρα κόκκινο κρασί
- 200 γρ. κρεμμύδια ξερά
- 200 γρ. καρότα
- 30 γρ. σκόρδο
- 150 γρ. σέλερι
- 600 ml ζωμός κότας
- 10 γρ. θυμάρι
- 200 γρ. λευκά μανιτάρια
- 5 γρ. πιπέρι σε κόκκους
- 80 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. κρεμμύδια eshallot
- 250 γρ. καρότα baby
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τη βάση πίτας: Βάζουμε στον κάδο νερό, μαγιά, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το γάντζο στο μίξερ.
- Έπειτα, ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι.
- Στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και μετά στη δεύτερη σκάλα, μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
- Βγάζουμε και πλάθουμε σε μπάλες στο επιθυμητό μέγεθος.
- Για τη σάλτσα ντομάτας: Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο ξερό κρεμμύδι, προσθέτουμε ντοματοπελτέ και αμέσως μετά ντοματάκια κονκασέ, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και βασιλικό.
- Τα αφήνουμε να βράσουν κι έπειτα τα περνάμε από μπλέντερ.
- Για τον κόκορα κρασάτο: Κόβουμε τον κόκορα σε μικρές μερίδες και τα λαχανικά σε καρεδάκια, τα τοποθετούμε μαζί σε ένα σκεύος και ρίχνουμε το κρασί.
- Μαρινάρουμε για 24 ώρες.
- Έπειτα, αφαιρούμε τον κόκορα και τα λαχανικά, τα οποία σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα, σβήνουμε με το κρασί της μαρινάδας και χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά.
- Τέλος, ξεψαχνίζουμε το κρέας όταν κρυώσει.
- Ολοκλήρωση - παρουσίαση: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς, 7-8 λεπτά τη βάση της πίτας με τη σάλτσα Νάπολη και τα τυριά και μετά προσθέτουμε τον κόκορα, τα κρεμμύδια και τα καρότα.
Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Vezené.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα