ΥΛΙΚΑ
- 800 γρ. μανιτάρια λευκά
- 500 γρ. ζωμός κότας
- 100 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 20 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 80 γρ. ξύγαλο
- 80 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 γρ. τριμμένο λευκό πιπέρι
- 8 γρ. αλάτι
- 6 γρ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
- 15 γρ. χυμός λεμονιού
- 20 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 30 γρ. ροκφόρ
- 70 γρ. ξίδι Xérès
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια στο ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τον ζωμό και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα, το πιπέρι, το ξύγαλο, τον χυμό λεμονιού, την παρμεζάνα, το ροκφόρ και το ξίδι.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ
- 320 γρ. αλεύρι
- 150 γρ. νερό
- 16 γρ. ξίδι
- 3 γρ. αλάτι
- 10 γρ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα λείο ζυμάρι.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια, τα τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα στο ψυγείο.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη τα φύλλα σε διάμετρο 30 εκατοστά και μισό εκατοστό πάχος.
- Μοιράζουμε τη γέμιση στα δύο φύλλα, αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες.
- Βάζουμε λίγο νερό στις άκρες και κλείνουμε βάζοντας ένα φύλλο πάνω από την καθεμία.
- Διπλώνουμε γύρω-γύρω έτσι ώστε να κλείσουν καλά τα φύλλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 35-40 λεπτά.
Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Funky Gourmet.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα