ΥΛΙΚΑ
- 1 κ. αλεύρι μαλακό
- 300 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 300 γρ. μαργαρίνη
- 250 γρ. άχνη ζάχαρη
- 210 γρ. φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο
- 69 γρ. κονιάκ
- 20 γρ. αμμωνία σκόνη
- 10 γρ. σόδα σκόνη
- 6 γρ. βανίλια
- 30 γρ. ανθόνερο
- ¼ ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο, τη μαργαρίνη και την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
- Διαλύουμε στο κονιάκ τη σόδα, τη βανίλια, την αμμωνία και το προσθέτουμε στο μείγμα, καθώς και το ανθόνερο.
- Χτυπάμε στο μίξερ, ρίχνουμε τα φιστίκια και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Πλάθουμε μπαλάκια ζύμης των 25 γρ. και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα στο ταψί.
- Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνειά τους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C°για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και ψεκάζουμε με ανθόνερο.
- Μόλις κρυώσουν οι κουραμπιέδες, τους βαπτίζουμε σε άχνη ζάχαρη για μια νύχτα.
- Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα