ΥΛΙΚΑ
- 1 χταπόδι 1.600-1.800 γρ. με κομμένα τα πλοκάμια στη μέση και τη σακούλα στα 4
- 3 λίτρα νερό
- 1 κούπα ξίδι
- 1 κούπα κρασί κόκκινο
- 1 κ.γ. κόκκους πιπέρι
- 1 μέτριο καρότο
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1 κοτσάνι σέλερι
- 2 φύλλα δάφνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζετε όλα τα υλικά εκτός απ' το χταπόδι σε μια κατσαρόλα.
- Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνετε το χταπόδι.
- Βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά.
- Αφαιρείτε και, όπως είναι ζεστό, το στρώνετε σε μια φόρμα του κέικ, προσθέτοντας προαιρετικά στο ενδιάμεσο 1 κ.γ. σπόρους γλυκάνισου.
- Βάζετε ένα βάρος από πάνω, τόσο ώστε να το πιέζει πολύ δυνατά (μια λύση είναι να βάλετε άλλη μια ίδια φόρμα κέικ από πάνω και να το δέσετε πολύ σφιχτά με σπάγγο γύρω-γύρω), και το αφήνετε να κρυώσει.
- Μόλις κρυώσει, το βάζετε δεμένο στο ψυγείο και το αφήνετε ένα βράδυ.
- Μία ώρα πριν το σερβίρετε, το βγάζετε από τη φόρμα, το τυλίγετε με μεμβράνη και το βάζετε στην κατάψυξη.
- Το κόβετε σε λεπτές φέτες, σερβίροντάς το με χοντρό αλάτι, ελαιόλαδο και ξίδι.
Η συνταγή μαγειρεύτηκε στο τσιπουράδικο «Με ζεν».
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα