ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΦΤΕ
- 500 γρ. ρεβίθια μουσκεμένα για 12 ώρες σε άφθονο νερό με 1/3 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
- 1 μάτσο δυόσμος ψιλοκομμένος
- Αλεύρι όσο πάρει
- Πιπέρι μαύρο
- Αλάτι
- Νερό όσο πάρει
- 20 μικρές γαρίδες ζεματισμένες και καθαρισμένες
- 500 γρ. βρώμη
- 2 αυγά
- 1 λίτρο ελαιόλαδο για τηγάνισμα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΦΕΤΑΣ
- 150 γρ. φέτα τριμμένη
- 50 γρ. γιαούρτι
- 2 κρόκοι αυγού
- Καλαμποκάλευρο όσο πάρει
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΙΠ
- 500 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 κ.σ. ντοματοπελτές
- 200 ml πετιμέζι σύκου
- 50 γρ. τζίντζερ
- 100 ml ζωμός κότας
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σουρώνουμε τα ρεβίθια, βγάζουμε τη φλούδα τους, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το κρεμμύδι, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τον πολτό από τα ρεβίθια.
- Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να δέσουν.
- Ζυμώνουμε και, αν χρειάζεται νερό, προσθέτουμε προσεκτικά για να μη λασπώσει το μείγμα.
- Πλάθουμε σε μπάλες και καρφώνουμε στο κέντρο κάθε μπάλας από μια γαριδούλα, αφήνοντας έξω την ουρά.
- Για την επικάλυψη της φέτας: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι.
- Με αυτό τυλίγουμε τους ρεβιθοκεφτέδες, πλάθουμε για να κολλήσει η ζύμη επάνω τους και βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο να παγώσουν.
- Περνάμε ελαφρώς από το αλεύρι, μετά από τα χτυπημένα αυγά και τέλος ρολάρουμε στη βρώμη.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά να σφίξουν.
- Τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, απ' όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
- Για το ντιπ με πιπεριές Φλωρίνης: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα να βράσουν για 15 λεπτά.
- Τα χτυπάμε στο μπλέντερ για να ενσωματωθούν και να γίνουν κρέμα.
- Σερβίρουμε βάζοντας στο πιάτο τη σάλτσα πιπεριάς και επάνω τους ρεβιθοκεφτέδες.
Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Balcony στο Κουκάκι.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα