ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. λευκά μανιτάρια
- 200 γρ. καφέ μανιτάρια Αgaricus
- 200 γρ. μανιτάρια Ρortobello
- 200 γρ. βασιλομανίταρα
- 300 ml ξινόγαλα
- 100 γρ. κριθαροκουλούρα σπασμένη
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 1 πράσο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 δαφνόφυλλο
- 1,5 λίτρο ζωμός κότας ή νερό με 1 κύβο κοτόπουλο
- 1 μοσχοκάρυδο ολόκληρο
- 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
- 100 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα σοτάρουμε τα μανιτάρια που είναι κομμένα σε λωρίδες με 50 ml ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
- Όταν βγάλουν τα υγρά τους, και αφού τα απορροφήσουν, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα και ρίχνουμε τα λαχανικά μας κομμένα σε κυβάκια.
- Όταν πάρουν χρώμα, βάζουμε και την κριθαροκουλούρα και σβήνουμε με λευκό κρασί.
- Μόλις απορροφηθούν τα υγρά προσθέτουμε τον ζωμό, τη δάφνη και το θυμάρι.
- Βράζουμε για 15-20 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία, στο τέλος αφαιρούμε τη δάφνη και με ένα ραβδομπλέντερ δουλεύουμε τη σούπα, προσθέτοντας το ξινόγαλο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Αλατοπιπερώνουμε, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τριμμένο μοσχοκάρυδο.
- Αν θέλουμε, προσθέτουμε στο κάθε πιάτο από ένα φρέσκο κρεμμυδάκι που έχουμε σοτάρει σε ένα αντικολλητικο τηγάνι.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα