ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. λευκά μανιτάρια
  • 200 γρ. καφέ μανιτάρια Αgaricus
  • 200 γρ. μανιτάρια Ρortobello
  • 200 γρ. βασιλομανίταρα
  • 300 ml ξινόγαλα
  • 100 γρ. κριθαροκουλούρα σπασμένη
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 πράσο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1,5 λίτρο ζωμός κότας ή νερό με 1 κύβο κοτόπουλο
  • 1 μοσχοκάρυδο ολόκληρο
  • 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε τα μανιτάρια που είναι κομμένα σε λωρίδες με 50 ml ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
  2. Όταν βγάλουν τα υγρά τους, και αφού τα απορροφήσουν, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα και ρίχνουμε τα λαχανικά μας κομμένα σε κυβάκια.
  3. Όταν πάρουν χρώμα, βάζουμε και την κριθαροκουλούρα και σβήνουμε με λευκό κρασί.
  4. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά προσθέτουμε τον ζωμό, τη δάφνη και το θυμάρι.
  5. Βράζουμε για 15-20 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία, στο τέλος αφαιρούμε τη δάφνη και με ένα ραβδομπλέντερ δουλεύουμε τη σούπα, προσθέτοντας το ξινόγαλο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τριμμένο μοσχοκάρυδο.
  7. Αν θέλουμε, προσθέτουμε στο κάθε πιάτο από ένα φρέσκο κρεμμυδάκι που έχουμε σοτάρει σε ένα αντικολλητικο τηγάνι.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα