ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. χαρουπάλευρο
  • 25 ml ελαιόλαδο
  • 35 ml νερό
  • 115 ml γάλα φρέσκο
  • 1 αυγό
  • 30 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • Αλάτι, πιπέρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 4 κολοκύθια μέτρια τριμμένα
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 40 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι (το λευκό μέρος κομμένο σε μικρά καρέ)
  • 40 γρ. πράσο (το λευκό μέρος κομμένο σε μικρά καρέ)
  • 10 ml κρασί
  • 4 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 2 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • 10 φουντίτσες άνηθο
  • 10 φύλλα μαϊντανό
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 20 γρ. φέτα συριανή «Ζοζεφίνος»
  • Αλάτι, πιπέρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΓΡΟΝΘΟΤΥΡΙΟΥ

  • 200 γρ. γρονθοτύρι αρωματισμένο με μαραθόσπορο
  • 50 ml γάλα φρέσκο
  • 20 ml κρέμα γάλακτος
  • Φύλλα δυόσμου
  • Φύλλα μάραθου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 80 γρ. και ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλα στρογγυλά.
  4. Σε σχάρα ή σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά ψήνουμε τα φύλλα για 10 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά.
  5. Σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να γυαλίσουν και σβήνουμε με το κρασί
  6. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το κολοκύθι και το καρότο.
  7. Σιγομαγειρεύουμε για 2 έως 3 λεπτά και αποσύρουμε.
  8. Πάνω στο φύλλο τρίβουμε τη φέτα με τη ρίγανη, προσθέτουμε στη μισή πλευρά του φύλλου τη γέμιση και τα μυρωδικά, διπλώνουμε και κλείνουμε.
  9. Ψήνουμε σε σχάρα ή σχαροτήγανο για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
  10. Για την κρέμα τυριού, τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη το γρονθοτύρι.
  11. Σε μπλέντερ ρίχνουμε το τυρί, το γάλα και την κρέμα και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  12. Βάζουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά μέχρι να σφίξει η κρέμα.
  13. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με κρέμα τυριού και φύλλα δυόσμου και μάραθου.

Η συνταγή μαγειρεύτηκε στο εστιατόριο «Ηλιοβασίλεμα» στον Γαλησσά της Σύρου.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα