ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. χαρουπάλευρο
- 25 ml ελαιόλαδο
- 35 ml νερό
- 115 ml γάλα φρέσκο
- 1 αυγό
- 30 γρ. βούτυρο φρέσκο
- Αλάτι, πιπέρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 4 κολοκύθια μέτρια τριμμένα
- 1 καρότο τριμμένο
- 20 ml ελαιόλαδο
- 40 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι (το λευκό μέρος κομμένο σε μικρά καρέ)
- 40 γρ. πράσο (το λευκό μέρος κομμένο σε μικρά καρέ)
- 10 ml κρασί
- 4 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
- 2 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
- 10 φουντίτσες άνηθο
- 10 φύλλα μαϊντανό
- 1 πρέζα ρίγανη
- 20 γρ. φέτα συριανή «Ζοζεφίνος»
- Αλάτι, πιπέρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΓΡΟΝΘΟΤΥΡΙΟΥ
- 200 γρ. γρονθοτύρι αρωματισμένο με μαραθόσπορο
- 50 ml γάλα φρέσκο
- 20 ml κρέμα γάλακτος
- Φύλλα δυόσμου
- Φύλλα μάραθου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 80 γρ. και ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλα στρογγυλά.
- Σε σχάρα ή σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά ψήνουμε τα φύλλα για 10 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά.
- Σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να γυαλίσουν και σβήνουμε με το κρασί
- Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το κολοκύθι και το καρότο.
- Σιγομαγειρεύουμε για 2 έως 3 λεπτά και αποσύρουμε.
- Πάνω στο φύλλο τρίβουμε τη φέτα με τη ρίγανη, προσθέτουμε στη μισή πλευρά του φύλλου τη γέμιση και τα μυρωδικά, διπλώνουμε και κλείνουμε.
- Ψήνουμε σε σχάρα ή σχαροτήγανο για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
- Για την κρέμα τυριού, τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη το γρονθοτύρι.
- Σε μπλέντερ ρίχνουμε το τυρί, το γάλα και την κρέμα και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 60 λεπτά μέχρι να σφίξει η κρέμα.
- Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με κρέμα τυριού και φύλλα δυόσμου και μάραθου.
Η συνταγή μαγειρεύτηκε στο εστιατόριο «Ηλιοβασίλεμα» στον Γαλησσά της Σύρου.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα