Μπορεί τα κεράσια το καλοκαίρι να είναι τέλεια και μόνα τους, μέσα σ’ ένα μπολ ή σε ταπεράκι στην παραλία, αλλά, αν ψάχνετε εναλλακτική, αυτή η τάρτα είναι η ιδανική για να τα αξιοποιήσετε. Επίσης, ταιριάζει φανταστικά με μια μπάλα παγωτό βανίλια, ολοκληρώνοντας οποιοδήποτε γεύμα.

 

Υλικά για την τάρτα

  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • 225 γρ. βούτυρο (σε κυβάκια, κρύο)
  • 5 κ.σ. νερό (παγωμένο)
  • 1 αυγό (για να αλείψουμε την τάρτα, πριν ψηθεί)

 

Υλικά για τη γέμιση

  • 800 γρ. κεράσια (χωρίς τα κουκούτσια)
  • 3 κ.σ. χυμός λεμόνι
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κορν φλάουρ
  • ¼ κ.γ. αλάτι

 

Eκτέλεση για την τάρτα

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι το βούτυρο να απλωθεί παντού και να μην ξεχωρίζουμε μεγάλα κομμάτια.
  2. Συμπληρώνουμε σιγά-σιγά το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι η ζύμη να έχει πάρει όλο το αλεύρι.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
  4. Αφού το ζυμάρι έχει κρυώσει, το απλώνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια με πλάστη μέχρι να έχει διάμετρο περίπου 30 εκ. και πάχος 3 χιλιοστά.
  5. Το μεταφέρουμε προσεκτικά σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20 εκ. και οδηγούμε με το χέρι μας το ζυμάρι στις γωνίες του ταψιού, χωρίς να το τραβάμε. Καθαρίζουμε τη ζύμη που περισσεύει με το χέρι μας, πιέζοντας το ζυμάρι στο χείλος του ταψιού. Θέλουμε να αφήσουμε ένα μικρό περιθώριο για να κολλήσει το πάνω μέρος της ζύμης.
  6. Μεταφέρουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα, μέχρι να παγώσει τελείως.

 

Eκτέλεση για τη γέμιση

  1. Αφού έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια από τα κεράσια, τα μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο μπολ, μαζί με το λεμόνι, τη βανίλια, τη ζάχαρη, το αλάτι και το κορν φλάουρ, και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Αδειάζουμε τη γέμιση πλέον παγωμένη πλέον τάρτα και επιστρέφουμε στην κατάψυξη.
  3. Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε και το δεύτερο κομμάτι της ζύμης μας σε αντίστοιχη διάμετρο, περίπου 30 εκ., και κόβουμε σε 10 λωρίδες των 2,5-3 εκ.
  4. Διακοσμούμε την τάρτα, βάζοντας 5 λωρίδες κάθετα και πλέκοντας μία-μία τις οριζόντιες. Γι’ αυτό το αποτέλεσμα σηκώνουμε εναλλάξ τα κάθετα κομμάτια ζύμης και περνάμε από εκεί τα οριζόντια.
  5. Ασφαλίζουμε τις λωρίδες στη βάση της τάρτας, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας, και καθαρίζουμε το περιττό ζυμάρι με ένα μαχαίρι περιμετρικά του ταψιού.
  6. Μεταφέρουμε πάλι στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει τελείως όλη η τάρτα.
  7. Αφού η τάρτα έχει παγώσει, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
  8. Βγάζουμε την τάρτα από την κατάψυξη, την αλείφουμε με το αυγό και προαιρετικά πασπαλίζουμε από πάνω λίγη καστανή ζάχαρη. Προσέχουμε μην πέσει αυγό πάνω στα κεράσια.
  9. Μεταφέρουμε την τάρτα στον φούρνο, πάνω σε ένα μεγαλύτερο ταψί, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να γεμίσει ο φούρνος με το μείγμα από τα κεράσια που μπορεί να ξεχειλίσει.
  10. Ψήνουμε στους 220°C για 15 λεπτά, για να εξασφαλίσουμε το σχήμα της τάρτας.
  11. Χαμηλώνουμε στους 190°C και συνεχίζουμε να ψήνουμε για άλλη μία ώρα, μέχρι η ζύμη να έχει καραμελώσει από πάνω.
  12. Βγάζουμε πολύ προσεκτικά από τον φούρνο την τάρτα και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες προτού τη μεταφέρουμε στο ψυγείο, να παγώσει τελείως.
  13. Ξεφορμάρουμε μόνο αφού η τάρτα έχει κρυώσει εντελώς και προσέχουμε τα σημεία όπου μπορεί το μείγμα να έχει ξεχειλίσει.