ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 200 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι
  • 100 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κύβους
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 4 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. ροκφόρ
  • 50 γρ. ντοματίνια
  • 2 αυγά
  • 1 φλ. κρουτόν
  • 1 κ.γ. χυμός λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το αυγό, το νερό και το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
  2. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
  3. Απλώνουμε τη ζύμη σε ταψί 15x15 ή σε φόρμα για τάρτα, καλύπτοντας προσεκτικά τα τοιχώματα, και κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει.
  4. Τοποθετούμε από πάνω μια μεμβράνη και βάζουμε ρύζι ή ρεβίθια για βάρος, ώστε να πετύχουμε καλύτερη φόρμα.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 20 λεπτά.
  6. Σε κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά ζεματάμε τα ντοματίνια για μισό λεπτό, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε κρύο νερό, ώστε να φύγει η φλούδα τους 
  7. Σε μπολ ρίχνουμε το τριμμένο ροκφόρ, τα κρουτόν, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  8. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στην ψημένη ζύμη, προσθέτουμε τα ντοματίνια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 8 έως 10 λεπτά.

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Tartare (Αλ. Παναγούλη 52, Γλυφάδα).
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα