ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 75 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 1 κρόκος αυγού
- 1 κ.γ. άχνη ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΓΕΜΙΣΗΣ
- 8-10 μήλα Golden, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- 300 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2-3 σταγόνες χυμός λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μπολ ρίχνουμε τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσει σφιχτή υφή.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο πάχους 1 χιλ.
- Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τις σταγόνες λεμονιού, απλώνουμε το μείγμα σε βαθύ τηγάνι διαμέτρου 12 εκ. και βάζουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 2 λεπτά να κρυώσει και τοποθετούμε όρθια τα μήλα γύρω γύρω σε στεφάνι, πιέζοντάς τα πολύ κοντά, ώστε να μην υπάρχουν κενά.
- Καλύπτουμε τα μήλα με το φύλλο της ζύμης και φροντίζουμε οι άκρες της ζύμης να μπουν μέσα στην εσωτερική πλευρά του τηγανιού.
- Ανοίγουμε στην επιφάνεια τρύπες με οδοντογλυφίδα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40 έως 45 λεπτά.
- Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε πάνω σε πιατέλα. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με κρέμα γάλακτος και παγωτό βανίλια.
Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Tartare (Αλ. Παναγούλη 52, Γλυφάδα).
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα