ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΛΟΜΟ
- 1 μικρό φιλέτο βιολογικού σολομού με το δέρμα του (300-400 γρ.)
- 100 γρ. αλάτι
- 100 γρ. ζάχαρη
- 20 γρ. σπόροι κόλιαντρου
- 30 γρ. κόκκοι μαύρου πιπεριού
- 100 γρ. άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 5 κλαράκια άνηθο φρέσκο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΙΝΑ
- 1 φέτα ψωμί πολύσπορο
- Σολομός κομμένος σε λεπτές φέτες
- 2 κουταλιές λευκό τυρί Ρhiladelphia
- ½ αβοκάντο σε φέτες
- 1 ραπανάκι λεπτοκομμένο
- 1 κουταλάκι κάππαρη
- 2 κουταλάκια αυγά σολομού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Η δυσκολία στην εκτέλεση είναι η χρονοβόρα προεργασία που απαιτείται προκειμένου να μαγειρέψουμε τον σολομό. Βάζουμε το ψάρι στο ψυγείο συνολικά για 48 ώρες. Το αφήνουμε στην κατάψυξη 24 ώρες και το αποψύχουμε την επόμενη μέρα μέσα στο ψυγείο (η διαδικασία είναι απαραίτητη για να εξαφανιστεί κάθε παράσιτο που μπορεί να ζει στο ψάρι).
- Αφαιρούμε τα λέπια, το ξεπλένουμε και το στεγνώνουμε καλά.
- Αναμειγνύουμε σε μπολ το αλάτι με τη ζάχαρη.
- Σπάμε σε γουδί το πιπέρι μαζί με το κόλιαντρο και τα προσθέτουμε στο μείγμα του αλατιού.
- Απλώνουμε μια διαφανή μεμβράνη πάνω στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετούμε το φιλέτο με το δέρμα προς τα κάτω.
- Το πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο και στη συνέχεια μοιράζουμε το μείγμα του αλατιού σε όλη την επιφάνεια του ψαριού.
- Με τα χέρια μας πιέζουμε το μείγμα να κολλήσει πάνω στο κρέας του ψαριού.
- Πάνω στο φιλέτο απλώνουμε τα κλαράκια του άνηθου.
- Τυλίγουμε σφιχτά με τη μεμβράνη και στη συνέχεια τυλίγουμε τη μεμβράνη με αλουμινόχαρτο.
- Βάζουμε τον σολομό στο ψυγείο μέσα σε ένα μπολ ή ταψάκι και τον αφήνουμε για 48 ώρες.
- Βγάζουμε το ψάρι από το ψυγείο, το ξετυλίγουμε και με απορροφητικό χαρτί αφαιρούμε καθετί που έχει μείνει πάνω στη σάρκα του σολομού. Επίσης, απομακρύνουμε όλα τα υγρά που έχουν δημιουργηθεί.
- Κόβουμε τον σολομό διαγώνια σε λεπτές φέτες.
- Αλείφουμε το ψωμί με το τυρί, πάνω στο τυρί απλώνουμε το αβοκάντο και πάνω στο αβοκάντο τον σολομό.
- Προσθέτουμε την κάππαρη, απλώνουμε μερικές φέτες ραπανάκι και τελειώνουμε με τα αυγά σολομού.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα