ΥΛΙΚΑ

  • 4 προσφυγάκια (ψάρι) καθαρισμένα και φιλεταρισμένα
  • Λίγο θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΠΑΜΙΕΣ

  • 100 γρ. μπάμιες
  • 4 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΜΠΑΜΙΑΣ

  • 10 φύλλα δυόσμου
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξίδΙ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΔΕΡΕΣ ΜΠΑΜΙΕΣ

  • 250 γρ. μπάμιες φρέσκες καθαρισμένες
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • ½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 πατάτα κομμένη κυδωνάτη
  • 2 κ.σ. ξίδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για τις λαδερές μπάμιες: τις βάζουμε σε μπολ με το ξίδι, ανακατεύουμε καλά και τις τοποθετούμε σε ταψάκι.
  2. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς και ψήνουμε για 45 λεπτά για να στεγνώσουν.
  3. Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο μέχρι να μαραθούν, προσθέτουμε τις πατάτες, τις μπάμιες, αλάτι, πιπέρι.
  4. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 20 έως 25 λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΜΠΑΜΙΑΣ

  1. Χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα από τις μαγειρεμένες μπάμιες με λίγο από το ζουμί τους, δυόσμο, ελαιόλαδο και ξίδι και περνάμε από τον μύλο του πουρέ.
  2. Για τις τηγανητές μπάμιες: αλατοπιπερώνουμε τις μπάμιες, αλευρώνουμε, περνάμε από το νερό και τις αλευρώνουμε πάλι για να κάνουν κρούστα.
  3. Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  4. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα ψαριού, προσθέτουμε θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, 7-10 λεπτά.
  5. Σερβίρουμε το ψάρι και συνοδεύουμε με τις διαφορετικές μαγειρικές προσεγγίσεις τις μπάμιας.

Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα