ΥΛΙΚΑ
- 8-10 κιλά μπούτι χοιρινό με πέτσα
- Αλάτι ψιλό
- Αλάτι χοντρό
- 3 κ.σ. πιπέρι
- 2 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
- 2 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 4 κ.γ. κανέλα
- 4 κ.γ. γαρίφαλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Τοποθετούμε το μπούτι σε τρυπητό ανάποδα, με την πέτσα προς τα κάτω, και αλατίζουμε καλά με το ψιλό αλάτι μέχρι να ασπρίσει.
- Το καλύπτουμε με καθαρή βαριά πέτρα και το αφήνουμε 24 ώρες να βγάλει τα υγρά του.
- Το σκουπίζουμε καλά, ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά, τα ρίχνουμε στο κρέας (όχι πάνω στην πέτσα) και το καλύπτουμε καλά.
- Σε ξύλινο τελάρο βάζουμε το χοντρό αλάτι και επάνω του τοποθετούμε το κρέας από την πλευρά της πέτσας.
- Το καλύπτουμε με μπόλικο χοντρό αλάτι και το τοποθετούμε επάνω στην πέτρα.
- Το βάζουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, τοποθετώντας ένα ταψάκι κάτω από το τελάρο για να μαζεύονται τα υγρά του, τα οποία πετάμε.
- Το αφήνουμε να ψηθεί για 3 μήνες.
- Το πλένουμε με νερό και ξίδι και το κρεμάμε να στραγγίξει.
- Κόβουμε σε λεπτά φετάκια και το διατηρούμε στο ψυγείο τυλιγμένο σε λαδόκολλα μέχρι και 8 μήνες.
- Είναι μεζές νόστιμος, με δυνατή γεύση.
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα