ΠΑΣΟΚ: Από το fast forward στο rewind

Από το fast forward στο rewind Facebook Twitter
Θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να καλύψει τα κενά που αφήνει πίσω της η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ; Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/ SOOC
0


ΠΑΡΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ να κάνει ακόμα το αναγκαίο άλμα για τη μεγάλη επιστροφή που προσδοκά, το ΠΑΣΟΚ εδώ και λίγο καιρό έχει αναδειχθεί δημοσκοπικά σε δεύτερο κόμμα, λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγε κανείς ότι με αυτό τον τρόπο πετυχαίνει τον στόχο των ευρωεκλογών, έστω με μερικούς μήνες καθυστέρηση. Άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από 12 χρόνια, λόγω της παρακμής και της πτώσης του ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε.

Υπήρχε όμως η δυναμική του «αντιμνημονίου» τότε, η οποία του έδωσε την απαιτούμενη ώθηση για να ανέβει. Σήμερα, που η κατάσταση έχει κατά κάποιον τρόπο αντιστραφεί, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ μοιάζει ξέπνοη και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική. Αυτή βέβαια είναι και η γενικότερη κατάσταση σε όλο το πολιτικό φάσμα της κεντροαριστεράς, η οποία αυτή την περίοδο δεν χαρακτηρίζεται από ζωτικότητα και πολιτικό σφρίγος. 

Εδώ και καιρό υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να καλύψει τα κενά που αφήνει πίσω της η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ; Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του αυτήν τη στιγμή, αλλά κανένας ακόμα δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά αν θα αρπάξει την ευκαιρία και θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες που αναπτύσσονται.

Η σταδιακή απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή έχει οδηγήσει την πολιτική κατάσταση σήμερα σε μια συνθήκη η οποία μοιάζει με εκείνη που υπήρχε πριν από το 2012, στην αρχή των μνημονίων, όταν τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είχαν χάσει τη λαϊκή τους απήχηση, αλλά χωρίς την ελπίδα ανάταξης της χώρας που πρόσφερε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί σκέφτονται ότι η «ανακαίνιση» του ΠΑΣΟΚ και η επιστροφή του στη θέση του αντίπαλου δέους απέναντι στη Νέα Δημοκρατία ίσως είναι κάποια λύση, εφόσον υπάρχει πολιτική δυστοκία για τη δημιουργία ενός νέου φορέα της κεντροαριστεράς. Αρκετοί θα ήθελαν τη δημιουργία ενός καινούργιου κόμματος, έχουν γίνει και διερευνητικές κινήσεις, αλλά δεν φαίνεται να μπορούν. 

Η σταδιακή απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή έχει οδηγήσει την πολιτική κατάσταση σήμερα σε μια συνθήκη η οποία μοιάζει με εκείνη που υπήρχε πριν από το 2012, στην αρχή των μνημονίων, όταν τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είχαν χάσει τη λαϊκή τους απήχηση, αλλά χωρίς την ελπίδα ανάταξης της χώρας που πρόσφερε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μοιάζει σαν να έχουμε επιστρέψει πολιτικά περίπου εκεί που ήμασταν μετά την «αποκάλυψη» της κρίσης. 

Αυτό που «διορθώθηκε» είναι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ότι θα γινόταν κάτι που δεν μπορούσε να γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε επειδή ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να καταργήσει τις πολιτικές των μνημονίων. Όταν αποδείχθηκε η πολιτική εξαπάτηση, ξεκίνησε η επαναφορά. Παρότι, όμως, οι δανεικοί ψηφοφόροι του τον εγκαταλείπουν μαζικά (οι περισσότεροι το έχουν κάνει ήδη), δεν επιστρέφουν εξίσου μαζικά στο ΠΑΣΟΚ. 

Από την άλλη, η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συσπειρώσει την εκλογική βάση της ΝΔ και τώρα που το κόμμα της –κατ’ όνομα– ριζοσπαστικής αριστεράς αποσυντίθεται, αποσυσπειρώνεται και το κυβερνών κόμμα. Άλλωστε η προηγούμενη διαίρεση, η οποία διαμόρφωσε τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση, ήταν «αντιμνημονιακοί vs μενουμευρωπαίοι». Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να εκπροσωπήσει τους πρώτους και η ΝΔ τους δεύτερους.

Αυτή η διαίρεση δεν υπάρχει πια. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να διατηρήσει τη λαϊκή εμπιστοσύνη που κέρδισε εκείνη την περίοδο. Η απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ όμως ως «μπαμπούλα» κατέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες και τις ανεπάρκειες της ΝΔ, η οποία έδειχνε πιο αξιόπιστη λόγω της διαχειριστικής αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η χώρα βιώνει ακόμα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που έφεραν πολλές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και άφησαν πίσω τους ένα αποδυναμωμένο πολιτικό σύστημα, με έναν μόνο μεγάλο παίκτη, ο οποίος χάνει ξανά δυνάμεις. 

Το ερώτημα που καίει τώρα το ΠΑΣΟΚ είναι: Θα γυρίσουν πίσω οι ψηφοφόροι που το εγκατέλειψαν πριν από 12 χρόνια, τώρα που το οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και η ισχύς της ΝΔ υποχωρεί; Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται σκληρά και δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική, αλλά δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί και του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή νέου προέδρου.  

Υπάρχει απόλυτη ρευστότητα αυτήν τη στιγμή και κανένας δεν γνωρίζει πώς θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ, στο τέλος του Οκτωβρίου. Το βέβαιο είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις των δύο επόμενων μηνών σε αυτά τα δύο κόμματα θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Βασιλική Σιούτη / Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το Μέγαρο Μαξίμου πόνταρε στο επικοινωνιακό φρεσκάρισμα της κυβέρνησης, αλλά, αντί γι’ αυτό, βρέθηκε να αντιμετωπίζει νέες κρίσεις που προέκυψαν από τον ανασχηματισμό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ