Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία; Facebook Twitter
Η σταθεροποίηση της Συρίας υπό το νέο καθεστώς και δεδομένων των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων θα είναι δύσκολο έργο. Φωτ.: Chris McGrath/Getty Images
0

— Τι σηματοδοτεί η πτώση του καθεστώτος Άσαντ;
Είναι ορόσημο για τη Μέση Ανατολή, καθώς σηματοδοτεί το τέλος μιας αυταρχικής δυναστείας η οποία διοίκησε με σιδηρά πυγμή για πάνω από μισόν αιώνα μια χώρα με μεγάλη στρατηγική σημασία για την περιοχή. Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ αυξάνει την περιφερειακή αστάθεια σε μια εποχή που πληθαίνουν οι εστίες πολέμου και αντιπαραθέσεων.

Είναι απολύτως κατανοητοί οι πανηγυρισμοί των Σύρων πολιτών για το τέλος ενός απηνούς και αυταρχικού καθεστώτος· η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία, ωστόσο, όσον αφορά το μέλλον της χώρας, βαραίνουν πολύ. Η σταθεροποίηση της χώρας υπό το νέο καθεστώς και δεδομένων των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων θα είναι δύσκολο έργο. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη αυτήν τη στιγμή ότι η νέα Συρία θα είναι ασφαλέστερη, δικαιότερη και πλέον ευημερούσα και δημοκρατική από την παλαιά.

Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ αυξάνει την περιφερειακή αστάθεια σε μια εποχή που πληθαίνουν οι εστίες πολέμου και αντιπαραθέσεων.

— Μπορεί να σημάνει αυτό το γεγονός ένα νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη;
Είναι πολύ νωρίς για να γίνουν οριστικές εκτιμήσεις, πάντως προς το παρόν η νέα κυβέρνηση της Συρίας δείχνει να αποφεύγει τις ενέργειες οι οποίες θα οδηγούσαν σε νέο κύμα προσφύγων. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, κάτι τέτοιο να προκύψει στην πορεία των γεγονότων, αν υποτροπιάσουν οι συγκρούσεις ανά τη χώρα και οι πολλές μειονότητες της Συρίας απειληθούν με αφανισμό.

cover
Ιωάννης Γρηγοριάδης,
αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ

— Πόσο μπορεί να επηρεαστεί η χώρα μας από αυτό το γεγονός;
Η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος θα δεχθούν τα πρώτα κύματα προσφύγων αν η έκρηξη νέων συγκρούσεων στη Συρία θέσει σε κίνδυνο τις μειονότητες της χώρας. Από τη στιγμή που οι πρόσφυγες θα φθάσουν στην Τουρκία, ένας ικανός αριθμός αυτών λογικά θα επιδιώξει να μετακινηθεί προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ήδη βρίσκονται εγκατεστημένοι εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες. Ο δρόμος αυτών τότε θα περάσει κυρίως από την Ελλάδα.

— Πώς βλέπετε τις σχέσεις μας με την Τουρκία αυτή την περίοδο;
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία βρίσκονται σε σημείο πολύ καλύτερο σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια. Γίνεται προσπάθεια να εντοπισθούν ζητήματα στα οποία η ύπαρξη των διμερών διαφορών δεν αποτρέπει την προώθηση της διμερούς συνεργασίας, και η προσπάθεια αυτή έχει απτά αποτελέσματα.

— Από τις έρευνες που έχετε κάνει στο παρελθόν, ποια είναι η άποψη των Τούρκων για την Ελλάδα; Εσείς ασπάζεστε όλες αυτές τις «φωνές» που μιλούν τελευταία για υποχωρητικότητα της Ελλάδας απέναντι στην Άγκυρα;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας σειράς πέντε δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν ταυτοχρόνως στην Ελλάδα και την Τουρκία, με τη συνεργασία του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Istanbul Policy Center (IPC) και την υποστήριξη της ΔιαΝΕΟσις, η πλειονότητα της τουρκικής –αλλά και της ελληνικής– κοινής γνώμης υποστηρίζει τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα.

Είναι σαφές ότι υπάρχει μια ασυμμετρία όσον αφορά το ενδιαφέρον και τις γνώσεις της ελληνικής και της τουρκικής κοινής γνώμης όσον αφορά την Τουρκία και την Ελλάδα αντιστοίχως. Τα πορίσματα της έρευνας δείχνουν πάντως ότι η τουρκική κοινή γνώμη δεν αποτελεί ισχυρό ανασχετικό παράγοντα σε μια πιθανή προσπάθεια επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Δεν συμφωνώ με αυτές τις «φωνές». Στην Ελλάδα υπάρχει μια στρεβλή αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με την οποία ο διπλωματικός διάλογος προϋποθέτει την εκ των προτέρων αποδοχή των θέσεών μας από την άλλη πλευρά. Διάλογος απαιτείται ακριβώς επειδή υπάρχουν διαφορετικές θέσεις, και ο διάλογος γίνεται και μεταξύ αντιπάλων και εχθρών, δεν γίνεται μόνον μεταξύ φίλων, ακριβώς επειδή η εναλλακτική επιλογή είναι ο πόλεμος. Εξάλλου, η διεθνής θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά επίπεδα, οπότε δεν δικαιολογείται μια φοβική προσέγγιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Δεν υπάρχει καμιά απόκλιση από τις επίσημες ελληνικές θέσεις, υπάρχει όμως μια προσπάθεια οικοδόμησης διαύλων επικοινωνίας και καλλιέργειας ενός κλίματος εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις. Δεν είναι βέβαιο ότι αυτές οι προσπάθειες θα οδηγήσουν σε βήματα για την επίλυση των διμερών διαφορών, σίγουρα όμως η καλύτερη επικοινωνία συμβάλλει στην αποτροπή και καλύτερη διαχείριση κρίσεων που μπορεί να ανακύψουν στις διμερείς σχέσεις.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ