1.1.1970 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 1.1.1970 Πλούσιο αρχειακό υλικό και ποικίλα τεκμήρια που περιλαμβάνουν π.χ. τη διαθήκη Σλήμαν, αρχιτεκτονικά σχέδια των 19ου και 20ού αι. μέσα από ενυπόθηκα δάνεια, γραφομηχανές, μετοχές κ.ά.
1.1.1970 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ 1.1.1970 Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαραθώνα βρίσκεται στο Βρανά Μαραθώνα, σε απαλλοτριωμένη από το ΥΠΠΟ έκταση, η οποία περιλαμβάνει επίσης το προστατευμένο με στέγαστρο νεκροταφείο τύμβων της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000-1600 π.Χ.) και τον λεγόμενο τύμβο των Πλαταιέων του 5ου αι. π.Χ. Η έκθεση αναπτύσσεται σε πέντε αίθουσες και στο στεγασμένο αίθριο και περιλαμβάνει ευρήματα από τη Νεολιθική έως την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο.
1.1.1970 ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 1.1.1970 Το Παιδικό Μουσείο είναι μία από τις πρώτες μουσειακές εμπειρίες των παιδιών όπου τους παρέχεται ένα περιβάλλον προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητές τους. Μέσα από εκθέματα όπως τα ιάματα του Ασκληπιού, η ανακύκλωση, η κουζίνα, ο βυθός, η διατροφή, προσκαλεί τα παιδιά σε παιχνίδια γνώσης. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 12 χρόνων, γονείς και εκπαιδευτικούς, και σε οποιονδήποτε πρωτομαθαίνει και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του παιδιού.
1.1.1970 ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 1.1.1970 Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών ή αλλιώς και Μουσείο των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, μιας και είναι το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό Μουσείο της Ελλάδας, ιδρύθηκε το 1979. Αποτελείται από δύο κύρια κτίρια και τον προαύλιο χώρο που έχει διαμορφωθεί για υπαίθριες εκδηλώσεις, όπου περιλαμβάνεται και το παιδικό ψυχαγωγικό τραίνο. Ο εκθεσιακός χώρος του Σιδηροδρομικού Μουσείου Αθήνας εκτείνεται σε έξι αίθουσες: Στην Α' αίθουσα, η οποία βρίσκεται στο ισόγειο, εκτίθενται: Χειροκίνητες και ποδοκίνητες δραιζίνες. Τοπογραφικά όργανα, σχέδια, φωτογραφίες. Στην Β' αίθουσα, επίσης ισόγεια, εκτίθενται: Ατμάμαξες, Επιβατικά οχήματα, Χειροκίνητες πυροσβεστικές αντλίες και πυροσβεστήρες. Διάφορα μοντέλα τροχαίου υλικού, Διάφοροι πίνακες με τεχνικά στοιχεία ατμαμαξών. Στην Γ' αίθουσα, η οποία λειτουργεί σε δυο επίπεδα, ισόγειο και όροφο, εκτίθενται: Εξοπλισμός σταθμών (διατρητικά μηχανήματα εισιτηρίων, χειροκίνητα μηχανήματα εκτυπώσεως εισιτηρίων, παλαιά εισιτήρια, χάρτες, πίνακες δρομολογίων, σφραγίδες, σάλπιγγες, φανοί, τηλεγραφικές και τηλεγραφικό υλικό, ρολόγια, τηλεφωνικές συσκευές), Έντυπο υλικό ( μετοχές, Συμβάσεις, Κανονισμοί εκμεταλλεύσεως, φυλλάδια Τιμολογιακής πολιτικής)Στολή και εξαρτήματα στολών (κουμπιά, πηλήκια), ιστορικές φωτογραφίες προσωπικού. Στην Δ' Αίθουσα, η οποία είναι ισόγεια, εκτίθενται:Ένα μηχανουργείο με μηχανήματα κατασκευής περίπου 1882. Ατμοκίνητος λέβητας, Ατμοκίνητες υδραντλίες, Φανοί ατμαμαξών. Διάφορα μηχανήματα (δράπανος, χειροκίνητη πρέσσα, κ.λ.π.). Διάφορα όργανα ατμαμαξών (μανόμετρα, ταχύμετρα, κ.λ.π.). Προθήκη με έντυπα κανονισμών και εγχειρίδια των σιδηροδρομικών εταιρειών. Στην Ε' αίθουσα, η οποία βρίσκεται σε όροφο, εκτίθενται: Διάφορα έπιπλα, σχέδια, τεμάχια από σερβίτσια φαγητού, κ.λ.π., από παλαιά βασιλικά οχήματα. Στην Στ' αίθουσα, η οποία επίσης είναι σε όροφο εκτίθενται: Μοντέλα τροχαίου υλικού. Διάγραμμα πέδης ατμάμαξας.
1.1.1970 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 1.1.1970 Το κυρίαρχο έκθεμα του μουσείου είναι φυσικά το γραμματόσημο και οτιδήποτε περιστρέφεται γύρω από αυτό, σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του: από τον σχεδιασμό του, την παραγωγή του με την εκτύπωση, την ταχυδρόμησή του και μέχρι τελικά τη συλλεκτική του αξία με τον φιλοτελισμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο (Ερμής), καθώς και τα πρώτα Ολυμπιακά γραμματόσημα του κόσμου (1896). Στον κύριο εκθεσιακό χώρο του μουσείου στο υπόγειο φιλοξενείται μεγάλη συλλογή από αντικείμενα σχετικά με τα ταχυδρομεία και τα γραμματόσημα, όπως: γραμματοκιβώτια, σφραγιστικές μηχανές, τσάντες και σάλπιγγες των ταχυδρόμων, καθώς και υλικά από την ιστορία των Ταχυδρομείων, των Τηλεγραφείων και των Τηλεφώνων.
1.1.1970 ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 1.1.1970 Στην περιφέρεια του Αρχαιολογικού Πάρκου της Αθήνας, το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (ΜΑΜ) προσφέρει στους επισκέπτες του ένα μοναδικό ταξίδι στη σύγχρονη τέχνη μέσα από το έργο μιας Αθηναίας γλύπτριας, Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 2004, το οποίο από το 2007 περιήλθε μέσω δωρεάς στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.Το Μουσείο αφιερώνεται στα έργα που η Μυλωνά δημιούργησε στη διάρκεια της πενηντάχρονης συνεπούς και παθιασμένης ενασχόλησης της με την τέχνη της: έργα σε μάρμαρο, χαλκό, σίδερο και μπρούντζο, αλλά και κολλάζ, σχέδια και πίνακες ζωγραφικής εκτίθενται στα δυο από τα τρία επίπεδα του Μουσείου. Στον πρώτο όροφο φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.Το κτίριο που σχεδιάστηκε στη δεκαετία του 1920 από τον αρχιτέκτονα Βασίλη Τσαγκρή, αναπαλαιώθηκε σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες τεχνικές προδιαγραφές, προσφέροντας προσβασιμότητα και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.Επίσης προσφέρει μια μοναδική θέα της Αθήνας από την ταράτσα (Λυκαβηττός, Ακρόπολη και Κεραμεικός).Σε αυτό το ήσυχο περιβάλλον, τα έργα μιας εντυπωσιακής προσωπικότητας προσφέρουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να εξετάσει το νόημα και την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης.
1.1.1970 ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ - ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ 1.1.1970 To Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στην Παλαιά Πτέρυγα τη μόνιμη έκθεση, η οποία περιλαμβάνει τη συλλογή των έργων του ανδριώτη γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου, την οποία κληροδότησε στη γενέτειρά του, την Άνδρο και μέρος της συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, που συμπεριλαμβάνει έργα μερικών από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γλυπτικής (Σοφία Βάρη, Μπάμπης Βεκρής (Electros), Γιάννης Γαΐτης, Γιώργος Γεωργιάδης, Κώστας Δικέφαλος, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Δημήτρης Καλαμάρας, Μαρίνα Καρέλλα, Κώστας Κουλεντιανός, Γιώργος Λάμπρου, Ναταλία Μελά, Γιώργος Νικολαΐδης, Γιάννης Παρμακέλης, Γιάννης Παππάς, Ναυσικά Πάστρα, Γεράσιμος Σκλάβος, Μαριάννα Στραπατσάκη, Τάκης, Chryssa).
1.1.1970 ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 1.1.1970 Ένα ταξίδι στη φυσική ιστορία του πλανήτη μέσα από πλούσιες συλλογές με απολιθώματα αρχαίων πτηνών, ταριχευμένα ζώα, κοχύλια, πετρώματα και έντομα, αλλά και οπτικοακουστικά μέσα.
1.1.1970 ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΗΣ 1.1.1970 Tο Kέντρο Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής είναι ένας μουσειακός, ερευνητικός και εκπαιδευτικός οργανισμός, αφιερωμένος στην έρευνα, τη διαφύλαξη και την προβολή της ελληνικής κεραμικής των νεότερων χρόνων, από τις αρχές του 19ου αιώνα ως σήμερα.Iδρύθηκε το 1987 από την Μπέτυ Ψαροπούλου με πυρήνα τη συλλογή αντικειμένων και πληροφοριών που η ίδια συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια του πολύχρονου ερευνητικού οδοιπορικού της στον ελλαδικό χώρο. To Κέντρο διαθέτει πλούσια συλλογή 5.000 περίπου αντικειμένων που αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της παραγωγής όλων σχεδόν των αγγειοπλαστικών κέντρων της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, καθώς και σημαντικότατα αρχεία.Το Μουσείο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίσμα του 1875, αντιπροσωπευτικό δείγμα του νεοκλασικισμού της εποχής, στην οδό Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων στον Κεραμεικό.
1.1.1970 ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 1.1.1970 Κειμήλια της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, από την 'Αλωση της Κων/πολης μέχρι τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, με έμφαση στην Επανάσταση του 1821. Πλούσια λαογραφική συλλογή.
1.1.1970 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 1.1.1970 Σε ένα κτίριο μοναδικής σχεδίασης και αισθητικής, στην καρδιά της Αθήνας (Γωνία Ιουλιανού & Γ΄ Σεπτεμβρίου), κοντά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην «κορυφή» του πολυχώρου "Capitol Mall", λειτουργούν τα 5.000 τ.μ. του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ. Τρεις ολόκληροι όροφοι, αφιερωμένοι στην τεχνολογία και την εξέλιξη των 4 τροχών, μια «ιστορία» που ξεκινά από τα τέλη του 1800 και συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα.
1.1.1970 ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 1.1.1970 Δημοφιλή, αλλά και "ξεχασμένα" πλέον λαϊκά όργανα από το 18ο αι. ως τις μέρες μας, από τη Συλλογή του Φοίβου Ανωγειανάκη.
1.1.1970 ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ 1.1.1970 Γυναικείες ενδυμασίες από την περιοχή του Πωγωνίου, από τα τέλη του 19ου αι. έως σήμερα. (Μέχρι τον Ιούνιο του 2007)