“Free Camping”: Από την Θεσσαλονίκη, στις Κάννες

“Free Camping”: Από την Θεσσαλονίκη, στις Κάννες Facebook Twitter
0

 

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

 


Τα τελευταία τρία χρόνια το ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών φιλοξενεί ένα παράλληλο, μη διαγωνιστικό, τμήμα αφιερωμένο στις ταινίες μικρού μήκους που ξεχωρίζουν διεθνώς.

Το Short Film Corner απευθύνεται σε κινηματογραφιστές και παραγωγούς  οι οποίοι κινούνται στον χώρο των ταινιών μικρού μήκους, και δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να προβάλλουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με διανομείς και αγοραστές από ολόκληρο τον κόσμο.

 

Το επίσημο πρόγραμμα των ταινιών μικρού μήκους του φεστιβάλ προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης, παρ' όλα αυτά και τα φιλμ που συμμετέχουν στο Short Film Corner επιλέγονται από ειδική επιτροπή, ανάμεσα σε χιλιάδες συμμεροχές.

 

“Free Camping”: Από την Θεσσαλονίκη, στις Κάννες Facebook Twitter

 

Φέτος, στο εμπορικό αυτό τμήμα του 67ου Φεστιβάλ - που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου 2014 στη Γαλλία- θα προβληθεί και το "Free Camping" της Βάγιας Δανιηλίδου και του Κωνσταντίνου Τοπάλη, που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη.

 

"Ένα νεαρό ζευγάρι, ο Μίμης και η Θεανώ, ζει στην Ευρώπη. Εργάζονται στην Ολλανδία, και επιστρέφουν στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Σε μια απόμονωμένη παραλία κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο θα στήσουν το «free camping» τους...."

 

Μας εξηγούν.

 

 

 

-Μιλήστε μας λίγο για το φιλμ. Η επιλογή δύο νέων παιδιών που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, ως πρωταγωνιστές του, "κρύβει"  κάποιο σχόλιο για την κατάσταση στην Ελλάδα της κρίσης;

-Η ταινία είναι μια δραματική κωμωδία, διάρκειας 15 λεπτών.

Εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις και παίζει με τα στερεότυπα.

Ναι, οι πρωταγωνιστές σχετίζονται με την κρίση, όχι όμως μόνο με την οικονομική κρίση. Υπάρχει ένα ευρύτερο, ας πούμε, πολιτισμικό πλαίσιο στη μυθοπλασία.

Το σενάριο ξεκίνησε να σχεδιάζεται πρώτα από τους χαρακτήρες, τον Μίμη και τη Θεανώ, στη συνέχεια μετασχηματίστηκε ως ένα "αφηγηματικό πείραμα", και έπειτα δουλεύτηκαν η πλοκή και οι διάλογοι. Οι βασικοί ήρωες που εμφανίζονται στην ταινία είναι δύο, αλλά υπάρχουν περισσότερα πρόσωπα και γεγονότα που σκιάζουν την εξέλιξη της ιστορίας.

 

“Free Camping”: Από την Θεσσαλονίκη, στις Κάννες Facebook Twitter

 

-Διαβάζω ότι κι εσείς οι ίδιοι ετοιμάζεστε να φύγετε στο εξωτερικό. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια γι αυτό;

-Ναι, λέμε να κινηθούμε ξανά μέσα στην Ευρώπη, δεν ξέρουμε για πόσο. Αρχικά θα πάμε Γαλλία, και το καλοκαίρι για δεύτερη φορά στην Αγγλία. Έχουμε κάποια σχέδια και στόχους, αλλά θα δούμε. Δε μπορούμε να ξέρουμε τι θα προκύψει. Θα πάρουμε όμως μαζί μας την 24plus1, δεν την αφήνουμε πίσω. Εμείς είμαστε η 24plus1, και αυτό δεν έχει τόσο σχέση με τον γεωγραφικό χώρο. Ευτυχώς προς το παρόν μπορούμε να μετακινούμαστε. Κάτι είναι και αυτό.

 

-Πώς νιώσατε όταν μάθατε τα νέα της συμμετοχής του 'Free Camping' στο Φεστιβάλ των Καννών;
-Μετά την αίτηση στο φεστιβάλ περιμένεις τα αποτελέσματα χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Ποιοι θα σε αξιολογήσουν, πώς θα σε επιλέξουν, και γιατί.

Εσύ θέλεις να βρεθείς εκεί με έργο σου, να προσπαθήσεις για το καλύτερο και να περάσεις όμορφα.

Πώς αισθανθήκαμε; Τέλεια, να μια καλή ευκαιρία! Κυρίως λόγω της δυναμικής παράδοσης του φεστιβάλ και των εναλλακτικών που μπορούν να προκύψουν.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε στα σκαριά την πρώτη μας ταινία μεγάλου μήκους και θέλουμε να πιστεύουμε ότι μια τέτοιου είδους εμπειρία θα ευνοήσει περισσότερο τη νέα μας δουλειά. Αυτό ελπίζουμε, τουλάχιστον. Στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να βρεθούν αρκετοί χρηματοδότες, πόσο μάλλον τώρα που και η "τυπικά" κρατική υποστήριξη είναι ανύπαρκτη. Και δεν εννοούμε μόνο την οικονομική.

 

“Free Camping”: Από την Θεσσαλονίκη, στις Κάννες Facebook Twitter

 

“Free Camping”: Από την Θεσσαλονίκη, στις Κάννες Facebook Twitter

 

Το Short Film Corner αποτελεί ένα σημείο συνάντησης για επαγγελματίες από όλο τον κόσμο που παρουσιάζουν τις ταινίες τους και συνεργάζονται για τα μελλοντικά τους έργα. Αυτό είναι και το ζητούμενο.

 

-Πού έγιναν τα γυρίσματα του "Free Camping", πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το φιλμ, και ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντήσατε στο όλο εγχείρημα;

-Τα γυρίσματα, τα οποία κράτησαν τέσσερις ημέρες, πραγματοποιήθηκαν σε μια παραλία - κολπίσκο κοντά στον Σταυρό Χαλκιδικής. Οι δυσκολίες; Σε σχέση με την τοποθεσία, κυρίως η διαδρομή, με χωματόδρομους, ελαιώνες και κατέβασμα μιας απόκρημνης μικρής πλαγιάς για να φτάσουμε στην παραλία και το σετ. Μοιάζει με την παραγωγή της ταινίας, ανεξάρτητη. Είχε και καύσωνα, ήταν Αύγουστος. Οι βουτιές στα διαλλείματα ήταν υποχρεωτικές!

 

“Free Camping”: Από την Θεσσαλονίκη, στις Κάννες Facebook Twitter

 

“Free Camping”: Από την Θεσσαλονίκη, στις Κάννες Facebook Twitter
Οι σκηνοθέτες του “Free Camping” Κωνσταντίνος Τοπάλης και Βάγια Δανιηλίδου

 

*To "Free Camping" στο Facebook

 

**H 24plus1 δραστηριοποιείται από το 2000, και το έργο της περιλαμβάνει κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικά προγράμματα, εταιρικά διαφημιστικά, μουσικά βίντεο και εκπαιδευτικές ταινίες για το σινεμά και την λογοτεχνία.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις, ενώ δημιούργησε και το Διαδικτυακό Εργαστήρι Γραφής & Εικόνας e-EDGE, το πρώτο ελληνικό εργαστήρι επιμορφωτικών σεμιναρίων  που λειτουργεί εξ' ολοκλήρου στο διαδίκτυο.

 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ