Tα πιο συνηθισμένα λάθη, όταν ανοίγουμε την πόρτα του αυτοκινήτου μας
Κίνδυνος θάνατος μπορεί να αποδειχθεί μία πόρτα αυτοκινήτου που ανοίγει απότομα φέρνοντας σε απόγνωση επερχόμενους ποδηλάτες και δικυκλιστές. Δυστυχώς, ακόμη και αυτή η -φαινομενικά απλή- κίνηση μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις, αν δεν τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας.
Τα μικρά λάθη μπορεί να κοστίσουν ακριβά σε έναν οδηγό. Οι λεπτομέρειες κάνουν συχνά τη διαφορά, ακόμη και σε φαινομενικά απλούστατες διαδικασίες, όπως είναι το άνοιγμα της πόρτας, όταν θέλουμε να αποβιβαστούμε από ένα αυτοκίνητο.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε λοιπόν, ώστε να βγούμε με ασφάλεια και να αποφύγουμε ενδεχόμενες ζημιές ή Dooring Accidents, όπως ονομάζονται τέτοιου τύπου ατυχήματα διεθνώς;
Ολλανδική λαβή
Άπειροι ποδηλάτες, δικυκλιστές και χρήστες πατινιών έχουν βιώσει το σοκ μίας πόρτας αυτοκινήτου, που ανοίγει απότομα μπροστά τους, χωρίς να έχουν περιθώριο να αποφύγουν μία οδυνηρή επαφή μαζί της. Αυτό οφείλεται στην απροσεξία του επιβάτη, ο οποίος μέσα στη βιασύνη του δεν έχει ελέγξει προηγουμένως απόλυτα τον περιβάλλοντα χώρο και περιορίζεται συχνά σε μία φευγαλέα ματιά προς το πλάι ή στον καθρέφτη του οχήματος.
Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ανοίγουμε την πόρτα είναι η λεγόμενη «ολλανδική λαβή». Σε αυτή την περίπτωση ανοίγουμε την πόρτα με το δεξί και όχι με το αριστερό χέρι, οπότε γυρνάμε αυτόματα το πάνω μέρος του σώματός μας προς το παράθυρο και ελέγχουμε ιδανικά τη νεκρή γωνία.
Δεν υποτιμούμε τον δυνατό άνεμο
Αν επικρατούν έντονοι άνεμοι, μπορεί να μας ξεφύγει εντελώς η πόρτα από τα χέρια μας τη στιγμή που την ανοίγουμε ή την κλείνουμε και είτε να χτυπήσει κάποιον ποδηλάτη είτε να πιάσει κάποιο δάχτυλο. Προσωπικά έχω χάσει την άκρη του μικρού δαχτύλου μου, όταν έκλεισε απότομα η πόρτα του αυτοκινήτου ενώ τοποθετούσα τον δίχρονο τότε γιο μου στο παιδικό καθισματάκι περιμένοντας το πλοίο στο λιμάνι της Τήνου.
Ελέγχουμε και χαμηλά
Εννοείται ότι ανοίγουμε την πόρτα μας προσεκτικά για να μη χτυπήσουμε κατά λάθος κάποιο άλλο όχημα, σταθμευμένο δίπλα στο δικό μας. Πριν βγούμε από το αυτοκίνητό μας, ελέγχουμε προσεκτικά τον περιβάλλοντα χώρο προσέχοντας μήπως υπάρχουν κοντά μας χαμηλά πασαλάκια, κάγκελα ή ψηλά πεζοδρόμια, πάνω στα οποία κινδυνεύει να χτυπήσει η πόρτα μας και να πάθει ζημιά.
Ενεργοποιούμε την παιδική ασφάλεια
Και όμως, υπάρχουν γονείς που μεταφέρουν πίσω τα παιδιά τους, χωρίς να έχουν ενεργοποιήσει τις σχετικές ασφάλειες που κλειδώνουν τις πόρτες από μέσα, οπότε δεν μπορούν να τις ανοίξουν μόνα τους τα πιτσιρίκια. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα πραγματοποιείται το εσωτερικό κλείδωμα των θυρών μέσω ενός ειδικού διακόπτη, που μπορεί να βρει ο οδηγός στο βιβλίο με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή.