Tα πιο συνηθισμένα λάθη όταν φοράμε τη ζώνη ασφαλείας
unsplash

Tα πιο συνηθισμένα λάθη όταν φοράμε τη ζώνη ασφαλείας

Κλικ και φύγαμε; Όχι ακριβώς, επειδή η χρήση της ζώνης ασφαλείας μέσα σε ένα αυτοκίνητο μοιάζει μεν με μία πολύ απλή υπόθεση, ωστόσο και εδώ κρύβεται ο διάβολος στις λεπτομέρειες.

Οι ζώνες προστασίας σώζουν εδώ και δεκαετίες ζωές επιβατών και θεωρούνται δικαιολογημένα το σημαντικότερο σύστημα ασφαλείας ενός αυτοκινήτου. Η χρήση τους είναι υποχρεωτική είτε καθόμαστε εμπρός είτε πίσω, ενώ αν δεν έχουμε δεθεί δεν μας προστατεύει αποτελεσματικά ούτε ο αερόσακος, καθώς το σώμα μας δεν συγκρατείται από τη ζώνη και κινείται ανεξέλεγκτα μέσα στο όχημα. Ακόμη ωστόσο και σε μία φαινομενικά τόσο απλή διαδικασία, όπως είναι το δέσιμο με τη ζώνη ασφαλείας, μπορεί να γίνουν λάθη όπως αυτά που παρουσιάζουμε παρακάτω.

 

Λανθασμένη ρύθμιση

Είναι πολύ σημαντικό, να συγκρατεί η ζώνη ασφαλείας τα σωστά σημεία του σώματος. Το οριζόντιο τμήμα πρέπει λοιπόν να περνά πάνω από τη λεκάνη και όχι από την κοιλιά, το διαγώνιο πρέπει να εφαρμόζει στον ώμο και όχι να ακουμπά πιο ψηλά στο λαιμό ή χαμηλότερα στο μπράτσο. Μην αμελείτε ποτέ να ρυθμίζετε το ύψος της ζώνης ασφαλείας, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο αυτοκίνητο που επιβαίνετε, ώστε να την προσαρμόσετε στον σωματότυπό σας.

 

Γεμάτες τσέπες

Προσοχή σε σκληρά ή αιχμηρά αντικείμενα, όπως το κινητό τηλέφωνο ή ένα μπρελόκ με κλειδιά. Κανένα από αυτά δεν πρέπει να το βάζουμε στην τσέπη του παντελονιού ή του πουκαμίσου μας, γιατί αν πιεστούν σε περίπτωση σύγκρουσης από τη ζώνη ασφαλείας, μπορεί να μας τραυματίσουν.

 

Χωρίς ζώνη πίσω

Ακόμη και στη χώρα μας έχει γίνει συνήθεια σε όσους κάθονται στη θέση του οδηγού και του συνοδηγού, να φορούν ζώνη ασφαλείας. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος των πίσω επιβατών εξακολουθεί να μη δένεται είτε επειδή θεωρεί –λανθασμένα- ότι οι συγκεκριμένες θέσεις είναι ασφαλέστερες από τις μπροστινές είτε επειδή δε γνωρίζει, ότι η χρήση ζωνών ασφαλείας προβλέπεται υποχρεωτικά για όλους τους επιβάτες ενός οχήματος και ότι οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο.

 

Ταλαιπωρημένες ζώνες

Αν είχατε κάποιο ατύχημα με το αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τις ζώνες ασφαλείας που φορούσαν οι επιβάτες, επειδή μπορεί να μην προστατεύουν πλέον ιδανικά. Το ίδιο ισχύει, αν βλέπετε σημεία φθοράς πάνω τους ή αν παραμένουν χαλαρές, δεν τεντώνουν σωστά και δεν εφαρμόζουν όπως πρέπει πάνω στο σώμα.

 

Στριφογυρισμένη ζώνη ασφαλείας

Δεν πρέπει να φοράμε στριφογυρισμένη τη ζώνη ασφαλείας, επειδή μπορεί να μας τραυματίσει πιέζοντας τα μαλακά μέρη του σώματός μας. Επίσης, αν στριφογυρίζει στο σημείο, που πιάνει στην ειδική υποδοχή, τότε μειώνεται η αποτελεσματικότητα της ζώνης.

 

Κακή και χαλαρή εφαρμογή

Όταν φορέσουμε τη ζώνη ασφαλείας, πρέπει να την τραβήξουμε ώστε να εφαρμόσει καλά πάνω στο σώμα μας, εφόσον δεν διαθέτει το όχημα προεντατήρες που αναλαμβάνουν αυτομάτως τη συγκεκριμένη δουλειά. Επίσης χρειάζεται προσοχή, αν φοράμε χοντρά ρούχα, όπως μπουφάν ή παλτό, επειδή δεν πιάνει καλά η ζώνη πάνω σε αυτά και δεν προστατεύει σωστά σε περίπτωση ατυχήματος. Άρα, σε αυτές τις περιπτώσεις φοράμε τη ζώνη, αφού βγάλουμε προηγουμένως το μπουφάν ή το σακάκι για υψηλότερη προστασία.

 

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon