Adrian Michalcik: «Το World Class δημιουργεί καλύτερους bartenders»
Ο νικητής του παγκόσμιου World Class 2022, βρέθηκε στον ελληνικό διαγωνισμό και μίλησε για την εμπειρία του τόσο από την καρέκλα του κριτή, όσο και εκείνη του διαγωνιζόμενου.
Ο τελικός του φετινού World Class Greece 2023 έβγαλε έναν μεγάλο νικητή, τον Χρήστο Κλουβάτο από το Line Athens, ενώ είχε και σπουδαία ονόματα από το χώρο του παγκόσμιου bartending στις θέσεις των κριτών. Από τον Global Scotch Whisky Brand Ambassador της Diageo, Ervyn Trykowski, τον Έλληνα νικητή του World Class 2011 και συνιδρυτή των The Clumsies και Line Athens, Νίκο Μπακούλη και τον θριαμβευτή του World Class 2022 και Director of Mixology στο Pier 42 του Όσλο, Adrian Michalcik. Ο τελευταίος μίλησε στη LiFO για την εμπειρία του και το πόσο σημαντικός είναι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός στην παγκόσμια bartending σκηνή.
—Θυμάσαι πώς ένιωσες όταν άκουσες ότι ήσουν ο νικητής του περσινού World Class;
Δεν γίνεται να ξεχαστεί κάτι τέτοιο. Άπειρα συναισθήματα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βασικά, σε βαθμό που δεν ήξερα τι να κάνω. Από τη μία ήθελα να γελάσω, να ξεσπάσω, να πανηγυρίσω και από την άλλη να δακρύσω καθώς ονειρευόμουν αυτή τη στιγμή επί 6 χρόνια. Ήταν τόσο μεγάλη ευχαρίστηση και ένα αίσθημα περηφάνιας γιατί ουδέποτε τα παράτησα. Για έναν bartender είναι ιδιαίτερα πιεστικό το να συμμετέχεις σε έναν διαγωνισμό όπως αυτός.
Από τη μία δουλεύουμε στο μπαρ και από την άλλη πρέπει να αφιερώνουμε ενέργεια από τον ελεύθερο μας χρόνο για να προετοιμαστούμε. Μπορεί και να δουλεύουμε σερί επί 60 μέρες χωρίς να έχουμε κανένα ρεπό. Ουσιαστικά θυσιάζουμε τα πάντα για αυτό και το συναίσθημα της συγκίνησης κυριάρχησε μόλις ανακοίνωσαν το όνομά μου ως νικητή.
—Ποια ήταν η πιο δύσκολη δοκιμασία που πέρασες;
Σίγουρα διαφέρουν οι δοκιμασίες μεταξύ τους, άλλες σου «πάνε» περισσότερο, άλλες πάλι όχι. Νομίζω όμως ότι πάνω από όλα, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να παραμένεις συγκεντρωμένος και ψύχραιμος μπροστά σε κάθε δοκιμασία. Πρέπει να καταλαβαίνεις γιατί κάνεις την κάθε σου κίνηση, τι κρύβεται από πίσω, τι αποτέλεσμα θα έχει η κάθε μείξη ή ποσότητα που θα βάλεις. Σκέφτεσαι τόσα πολλά εκείνη τη στιγμή καθώς το μυαλό σου έχει λυγίσει από την πίεση και συνειδητοποιείς ξαφνικά ότι ο χρόνος σου τελειώνει.
Πραγματικά το μυαλό μου «έφευγε» πολλές φορές από την κούραση των ημερών αλλά αυτό που με κρατούσε πάντα ήταν ο λόγος που το έκανα αυτό. Έβλεπα τον εαυτό μου καλύτερο από ότι ήμουν την προηγούμενη μέρα και αυτό λειτούργησε ως κίνητρο για να παραμείνω συγκεντρωμένος.
—Πιστεύεις ότι το World Class σε έκανε καλύτερο επαγγελματία;
Το World Class είναι σαν να φτιάχτηκε για να μας κάνει καλύτερους στη δουλειά μας. Μας μαθαίνει να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, μας δοκιμάζει από κάθε πιθανή και απίθανη γωνία και παράλληλα προκαλεί τη δημιουργική μας πλευρά. Πάνω από όλα όμως προσφέρει γνώση και εμπειρία, αναδεικνύοντας κομμάτια που ενδεχομένως να μη γνωρίζαμε ότι έχουμε.
Εμένα προσωπικά ήταν σαν να με αξιολογούσε συνεχώς και μου έδινε ένα σπουδαίο λόγο να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος από την προηγούμενη. Μπορώ να πω όμως ότι με έμαθε πώς να κάνω καλύτερη την παρουσίασή μου και πώς να προετοιμάζομαι ψυχολογικά και πρακτικά για αυτό. Ήταν ο μόνος τρόπος για να καταφέρω να κερδίσω τόσους τρομερά ανταγωνιστικούς διαγωνιζόμενους. Θεωρώ πως αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του διαγωνισμού. Να δημιουργεί καλύτερους bartenders και κατ’ επέκταση να ανεβάζει το επίπεδο των μπαρ.
—Όλα καλά ως φιναλίστ στον διαγωνισμό. Πώς τον βίωσες όμως ως κριτής;
Μπορώ να πω ότι μετά από δύο συμμετοχές ως φιναλίστ και αρκετές ως κριτής, απολαμβάνω και τις δύο όψεις. Μου αρέσει να συμμετέχω βέβαια σαν παίκτης γιατί αισθάνομαι ότι μεγαλώνω οπότε θέλω όσο μπορώ να νιώθω τη δράση. Το bartending μου θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τον αθλητισμό. Έχω υπάρξει επαγγελματίας παίκτης του ice hockey και βλέπω μεγάλες ομοιότητες. Είναι σαν την προπόνηση που κάνεις για να είσαι έτοιμος για τον αγώνα, το ίδιο και στο bartending όταν πρέπει να προετοιμάσεις κάποιο απαιτητικό κοκτέιλ. Χρειάζεται πειθαρχία και ο αθλητισμός με έχει βοηθήσει πολύ σε αυτό, αλλά ταυτόχρονα μου έχει δημιουργήσει και το συγκεκριμένο άγχος ότι μεγαλώνω.
Ως κριτής πάλι δεν ένιωσα ποτέ ότι είναι κάτι εύκολο, παρά το γεγονός ότι δεν είχα αυτή την πίεση της δημιουργίας. Το ότι έχω περάσει από τη θέση του διαγωνιζόμενου μου δημιουργεί εμένα προσωπικά μεγάλη πίεση να είμαι σωστός κριτής και να μην κάνω κάποιο λάθος στην απόφασή μου, καθώς αυτός που συμμετέχει έχει δώσει μεγάλη ενέργεια και είναι κρίμα να αδικηθεί. Αυτή τη στιγμή που έχω κερδίσει και ξέρω ότι μπορώ να αποτελέσω έμπνευση για κάποιον, είναι ένας από τους λόγους που απολαμβάνω να είμαι στη θέση του κριτή.
—Πώς βρήκες το επίπεδο στο World Class Greece 2023;
Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι εδώ και πραγματικά μου άρεσε πάρα πολύ που το έζησα. Η ελληνική bartending σκηνή άλλωστε είναι πολύ γνωστή σε όλο τον κόσμο. Τον Νίκο (Μπακούλη) που ήμασταν κριτές τον γνώριζα ήδη από τον διαγωνισμό του 2016 και πραγματικά είχα υψηλές απαιτήσεις για αυτά που θα δω. Και τελικά δικαιώθηκα, καθώς κάποιοι εκ των διαγωνιζόμενων ήταν πραγματικά πολύ υψηλού επιπέδου. Βλέποντάς τους να δίνουν τόσο μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια πραγματοποιώντας υπέροχη παρουσίαση και όλα αυτά υπό τρομερή πίεση μπορώ να πω ότι με έκαναν να τους δώσω συγχαρητήρια.
Όλα αυτά με έχουν κάνει να ανυπομονώ να γνωρίσω από κοντά την αθηναϊκή bartending σκηνή τις επόμενες μέρες. Αυτό είναι το ρομαντικό στοιχείο στο bartending, το γεγονός ότι κάθε χώρα έχει διαφορετική κουλτούρα ακόμα και σε αυτό τον τομέα. Ανυπομονώ να τη γνωρίσω.
—Ποια συμβουλή θα ήθελες να δώσεις στον νικητή του σημερινού Διαγωνισμού ενόψει του Παγκόσμιου Τελικού;
Σε εκείνο το επίπεδο δεν υπάρχουν μέτριοι ή λίγοι διαγωνιζόμενοι. Υπάρχουν γύρω στους 60 bartenders και είναι όλοι υψηλότατου επιπέδου. Η συμβουλή μου οπότε έχει τρεις άξονες.
Όσο κλισέ και αν ακούγεται πρέπει να είναι πραγματικά ο εαυτός του. Εγώ αυτό που είχα κάνει ήταν να γράψω σε ένα χαρτί πώς θα ήθελα να με δω ο ίδιος, τι εντύπωση δηλαδή θα ήθελα να δώσω μπροστά στους κριτές με την παρουσίασή μου. Να είμαι δηλαδή πιο elegant ή πιο gentleman; Κάπως έτσι λοιπόν, σημειώνοντας και αποτυπώνοντας την εικόνα που θέλω να βγάλω έκανα την παρουσίασή μου. Είναι σημαντικό λοιπόν να είναι ο εαυτός του αλλά με τον τρόπο που θα ήθελε εκείνος.
Ύστερα πρέπει να είναι σίγουρος ότι σερβίρει ένα γευστικό ποτό, διότι πάντα στην προσπάθεια να δείξει κανείς ότι είναι δημιουργικός ξεχνάει την ουσία της παρουσίασης, που είναι η γεύση. Όχι ποικιλία λοιπόν.
Και τέλος να σκέφτεται το πόσους πολλούς πόντους μπορεί να συγκεντρώσει στην κάθε κατηγορία. Από το storytelling, την εμφάνιση μέχρι τη γεύση. Αν το συνδυάσει σωστά είναι υπέρ του.
Θα βάλω και μια μπόνους συμβουλή η οποία είναι να δημιουργεί με συναίσθημα και όχι μηχανικά. Οι κριτές είναι άνθρωποι, θέλουν να νιώσουν κάτι και αν συνδεθούν συναισθηματικά με τη δημιουργία που είναι μπροστά τους θα είναι ακόμα καλύτερο για όλες τις πλευρές.
O Χρήστος Κλουβάτος που ανακηρύχθηκε μεγάλος νικητής του ελληνικού World Class ανάμεσα σε 12 φιναλίστ, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον μεγάλο τελικό του Σάο Πάολο της Βραζιλίας τον προσεχή Σεπτέμβριο. Εκεί που θα μάθουμε ποιος θα αναδειχθεί «World Class Bartender of the Year».