ADVERTORIAL

Αν και ζούμε σε μια εποχή όπου ο άνθρωπος εντυπωσιάζει με τα τεχνολογικά και επιστημονικά του επιτεύγματά, καταφέρνοντας ακόμη και να παρατείνει την ίδια του τη ζωή, την ίδια στιγμή απομακρύνεται από την ψυχική του συγκρότηση και το προσωπικό του κέντρο. Σε απλά ελληνικά, η σύγχρονη κοινωνία κατακλύζεται από άγχος. Χάρη στην επιστήμη, την προσωπική ενημέρωση και την αυτοπειθαρχία έχουμε κατορθώσει να ξεπεράσουμε σε μεγάλο βαθμό κινδύνους και ασθένειες προσθέτοντας χρόνια στο μέσο προσδόκιμο ζωής. Μήπως ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να φροντίσουμε επίσης την ψυχική μας ισορροπία και αντοχή;

 

Επιβίωση δε σημαίνει ευζωία. Η επιβίωση περικλείει την προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα υπό δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Όπως αναδεικνύεται μάλιστα απ’ την έρευνα Μακροζωίας της NN, 4,8 στους 10 εκφράζουν ανησυχία λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ το 19% του ίδιου δείγματος παραδέχεται ότι αισθάνεται άγχος ή κατάθλιψη το μεγαλύτερο μέρος ή και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η ουσιαστική μακροζωία, δεν σχετίζεται απλά με τα έτη που θα ζήσουμε αλλά κυρίως με το πώς θα τα ζήσουμε. Η «τέχνη της ζωής» προϋποθέτει να μπορούμε να ευχαριστιόμαστε τα καλά και να αντέχουμε τα δύσκολα με ηρεμία, προϋποθέτει ένα δίπτυχο χαλάρωσης και ανθεκτικότητας που εξασφαλίζει την ευελιξία μας σε όλες τις περιστάσεις. Και η ψυχική ευεξία που επιτυγχάνεται με το σωστά μελετημένο σχεδιασμό είναι ένας πολύτιμος οδηγός που μπορεί να μας φτάσει ευκολότερα σε αυτόν τον προορισμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει, άλλωστε, την υγεία ως μια κατάσταση πλήρους κοινωνικής, σωματικής και ψυχικής ευεξίας, οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για καλή σωματική υγεία χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη και την ψυχική.