ADVERTORIAL
Ας φανταστούμε ότι παίζουμε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Η τοποθεσία που μας έχουν δώσει είναι το πιο ψηλό ντουλάπι στην κουζίνα, το πιο χαμηλό συρτάρι του γραφείου ή το δίπλα στη βιβλιοθήκη. Αυτές οι τοποθεσίες περιέχουν τον ίδιο «θησαυρό» -παλιές, ξεχασμένες ηλεκτρονικές συσκευές με τα καλώδιά τους, που δεν χρησιμοποιούμε πια και είναι αμφίβολο αν θα τις χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον. 

Η μοίρα αυτών των συσκευών είναι προδιαγεγραμμένη: με κάποια αφορμή όπως η μετακόμιση, θα συγκεντρωθούν σε μια μεγάλη σακούλα και θα πεταχτούν στην ανακύκλωση ή στα σκουπίδια. Όμως, όπως λέει και η γνωστή φράση ότι τα σκουπίδια του ενός μπορεί να είναι ο θησαυρός ενός άλλου, οι αχρησιμοποίητες και άχρηστες συσκευές, μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αν ανακυκλωθούν σωστά. 

Τι σημαίνει όμως να ανακυκλωθούν σωστά; Δεν χρειάζεται να σπαζοκεφαλιάσουμε για αυτό, αρκεί να σιγουρευτούμε ότι θα φτάσουν στους κάδους της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., του μεγαλύτερου συλλογικού συστήματος διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Ελλάδα. Η εταιρεία εδώ και 20 χρόνια, φροντίζει για τη διαχείριση του 95% των αποβλήτων ηλεκτρικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού στη χώρα, έχοντας διαχειριστεί πάνω από 930.000 τόνους αποβλήτων χάρη στα πάνω από 16.000 σημεία συλλογής και στο δίκτυο συνεργατών της σε όλη τη χώρα.

Γιατί το να ανακυκλώνουμε αχρησιμοποίητες συσκευές είναι τώρα πιο εύκολο από ποτέ;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Αποβλήτων (e-Waste Day), στις 14 Οκτωβρίου, η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. θέλοντας να κάνει ακόμη πιο εύκολη την ανακύκλωση συσκευών, βγήκε με το Van της στους δρόμους της Αθήνας για να περισυλλέξεις τις ξεχασμένες συσκευές.

Μάλιστα, με το μήνυμα «Το Κυνήγι της Ξεχασμένης Συσκευής» η εταιρεία μας παροτρύνει να ανασύρουμε από τα συρτάρια μας όλες αυτές τις παλιές, αχρησιμοποίητες ή χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές και να τις ανακυκλώσουμε στις πολλές στάσεις που θα κάνει το Van μέσα στην πόλη!

Ο Μάριος Ιντζελέρ, Διευθύνων Σύμβουλος της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., δήλωσε σχετικά με την e-Waste Day: «Το κυνήγι της ξεχασμένης συσκευής» αποτελεί παρότρυνση να ανακυκλώσουμε τις παλιές μας συσκευές, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι καμία συσκευή δεν θα καταλήγει στα σκουπίδια ή θα μένει αχρησιμοποίητη χωρίς να διαχειρίζεται σωστά». 

Πώς τα ηλεκτρονικά απόβλητα επιβαρύνουν το περιβάλλον;

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι, σύμφωνα με το Global E-waste Monitor 2024 σχεδόν το ένα τέταρτο των ηλεκτρονικών αποβλήτων καταλήγει στους κοινούς κάδους σκουπιδιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε χρόνο, μαζί με τα οικιακά απορρίμματα πετιούνται και 14 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων ηλεκτρικών συσκευών. Οι 14 τόνοι ισοδυναμούν σε βάρος περίπου 24.000 από τα βαρύτερα επιβατικά αεροπλάνα του κόσμου -αρκετά για να σχηματίσουν μια ουρά από το Λονδίνο έως το Ελσίνκι!

Επιπλέον, τα στατιστικά δείχνουν κάθε πολίτης παράγει κατά μέσο όρο 8 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο. Αν απορήσετε, σκεφτείτε ότι ο όρος ηλεκτρονικά απόβλητα δεν περιλαμβάνει μόνο τα κινητά και τις μεγάλες συσκευές, αλλά και τηλεχειριστήρια, ακουστικά, λαμπτήρες, οθόνες, φορτιστές ή ακόμη και ηλεκτρονικά εξαρτήματα που είναι ενσωματωμένα σε ρούχα ή άλλα προϊόντα. 

Κάθε σπίτι στην Ευρώπη, λοιπόν, διαθέτει κατά μέσο όρο 74 ηλεκτρονικά προϊόντα, από τα οποία τουλάχιστον 13 είναι αχρησιμοποίητα ή χαλασμένα. Με το να τα πετάξουμε στα σκουπίδια επιβαρύνουμε σημαντικά το περιβάλλον, αφού τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι από τα πιο ρυπογόνα. Τα τοξικά υλικά που περιέχουν, όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και το κάδμιο,  μπορούν να μολύνουν το έδαφος και το νερό.
 Τα οφέλη της ανακύκλωσης των παλιών συσκευών
Από τους 14 τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, μόνο το 24% ανακυκλώνεται σωστά -ένα εντυπωσιακά μικρό ποσοστό που αξίζει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε. Όταν δίνουμε τις παλιές μας συσκευές για ανακύκλωση, επαναχρησιμοποιούνται πολύτιμα υλικά, όπως μέταλλα και πλαστικό, μειώνοντας την ανάγκη για εξόρυξη φυσικών πόρων που επιβαρύνει το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, κάνοντας την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των συσκευών μέρος της καθημερινής μας ζωής, συμβάλλουμε στην κυκλική οικονομία και αποτρέπουμε τη σπατάλη πόρων. 

Οι συσκευές που μπορούν να ανακυκλωθούν είναι μικρές και μεγάλες συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα ή μπαταρίες: από ψυγεία, πλυντήρια και κλιματιστικά, αλλά και καφετιέρες, τοστιέρες, και συσκευές ΙΤ. Τις μικρές οικιακές μας συσκευές τις τοποθετούμε στους ειδικούς κάδους που βρίσκονται σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, σούπερ μάρκετ και δημοτικά σημεία. Ως προς τις μεγάλες συσκευές, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με την εταιρεία ή τις τοπικές υπηρεσίες καθαριότητας σε κάθε Δήμο και να συνεννοηθούμε χωρίς κόστος για την παραλαβή των μεγαλύτερων ηλεκτρικών συσκευών, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αγορά νέας συσκευής από κατάστημα.

Στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, οι συσκευές συλλέγονται και μεταφέρονται σε συνεργαζόμενες μονάδες επεξεργασίας, όπου απομακρύνονται οι βλαβερές ουσίες και ανακτώνται τα αξιοποιήσιμα υλικά. Για παράδειγμα, ο σίδηρος που ανακτάται διοχετεύεται σε ελληνικές χαλυβουργίες, ενώ το γυαλί και το πλαστικό προωθούνται σε βιομηχανίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επομένως, ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το συρτάρι με τις καταχωνιασμένες συσκευές μας και να σκεφτούμε ποιες μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε. Στη συνέχεια, μπορούμε να μπούμε στο www.electrocycle.gr για να βρούμε το πιο κοντινό σε εμάς σημείο ανακύκλωσης. Επιπλέον, όταν αγοράζουμε μια νέα συσκευή μπορούμε να παίρνουμε μαζί τις παλιότερες και να τις δίνουμε για ανακύκλωση στο κατάστημα.

Και τέλος, επειδή όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα, είναι μια καλή ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους φίλους μας να επισκεφθούν το δικό τους συρτάρι με τους «κρυμμένους θησαυρούς» και να ανακυκλώσουν τις δικές τους παλιές συσκευές.