ADVERTORIAL
Στην ερώτηση ποιους θεωρούν τους βασικότερους παράγοντες μιας μακρόχρονης ζωής, οι Έλληνες απαντούν σε ποσοστό 60% την υγεία και την ευεξία, με τα χρήματα και την οικονομική ασφάλεια να ακολουθούν στη δεύτερη θέση και τη συνταξιοδότηση να περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα. Το αξιοσημείωτο στην προκειμένη περίπτωση είναι, ωστόσο, πως οι ανησυχίες αυτές εμφανίζονται πλέον ήδη από την ηλικία των 30 και των 40 ετών.
Η γενικευμένη οικονομική ανασφάλεια έχει μετατρέψει την καθημερινή πάλη για τα προς το ζην σε μια κανονικότητα - ειδικά για τους σημερινούς σαραντάρηδες, οι οποίοι ενηλικιώθηκαν και τοποθετήθηκαν στην αγορά εργασίας σε μια χρονική περίοδο που η μία κρίση διαδεχόταν την άλλη. Σύμφωνα με την έρευνα της ΝΝ σχετικά με τη μακροζωία, οι 4,8 στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι από την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση, ενώ το 32% παλεύει για να τα βγάλει πέρα. Είναι επομένως αναμενόμενο η συνταξιοδότηση να μπαίνει στο συρτάρι ως ένα ζήτημα που λίγοι έχουν την πολυτέλεια να οργανώσουν. Για να μη μοιάζει, λοιπόν, η αποταμίευση για το μακρινό μέλλον με όνειρο θερινής νυκτός, οι οικονομολόγοι προτείνουν έναν απλό κανόνα, τον κανόνα του 50-30-20: με το 50% καλύπτονται οι βασικές ανάγκες, με το 30% οι επιθυμίες ενώ το 20% πάει για αποταμίευση. Γιατί όσο πιο νωρίς, όσο πιο νέοι ενδιαφερθούμε για το τι θα κάνουμε μετά τη συνταξιοδότηση, τόσο το καλύτερο.
Κι ευτυχώς οι εναλλακτικές είναι πολυάριθμες και ελπιδοφόρες: ένα προσωπικό οικονομικό πλάνο υπό την καθοδήγηση ενός αξιόπιστου συμβούλου, οι λογαριασμοί αποταμίευσης και επενδύσεων με σταθερά επιτόκια και η ασφάλιση σε περίπτωση αναπηρίας ή ανικανότητας εργασίας, είναι μερικές από τις λύσεις που μπορούν να μας δώσουν μια ανάσα προκειμένου να νιώσουμε πιο ασφαλείς για να είμαστε σε θέση ν’ απολαύσουμε τα πολλά έτη ζωής που - όλα δείχνουν ότι - έχουμε μπροστά μας.