ADVERTORIAL
 

Στην Teleperformance Greece δουλεύουν περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι 110 εθνικοτήτων, οι οποίοι μιλούν πάνω από 42 διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους, αριθμός που ίσως σε κάνει λίγο να φαντάζεσαι ότι ενδεχομένως πρόκειται για μια απρόσωπη εταιρία. Κάθε άλλο, αφού όλοι αυτοί οι άνθρωποι μοιράζονται ένα πολύ σπουδαίο κοινό χαρακτηριστικό- μπορούν να εκφράζονται ανεξάρτητα από το χρώμα, τις προτιμήσεις φύλου, τη θρησκεία ή τη φυλή τους σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον για την LGBTQI+ κοινότητα.

Σε απλά ελληνικά έχουν την τύχη να εργάζονται σε ένα περιβάλλον, όπου τους δέχονται όπως είναι, όπου μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, μια εικόνα τόσο μοναδική που σου δίνει την αίσθηση ότι δεν κουράζονται ποτέ, κυρίως να προσπαθούν να γίνονται συνεχώς καλύτεροι.

Και το κατάλαβα από την πρώτη κιόλας στιγμή που επισκέφτηκα τις εγκαταστάσεις της Teleperformance Greece στον Πειραιά, αφού κάνουν άμεσα αντιληπτό τον πολυπολιτισμικό  χαρακτήρα της και προϊδεάζουν πως πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, που συνδυάζει ταυτόχρονα εξωστρέφεια και ένα οικογενειακό κλίμα, ενώ διαθέτει 8 Multilingual Hubs σε όλη την Ελλάδα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά.

Εκεί παρακολούθησα από κοντά το LGTBQI+ training με τίτλο «Diversity and Inclusion: Raising LGBTQI+ Awareness in the Workplace» που προσέφεραν στους υπαλλήλους τους σε υβριδική μορφή, τόσο για αυτούς που εργάζονται από το σπίτι, όσο και για αυτούς που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις.

Η Katherine Reilly, συγγραφέας/ακαδημαϊκή λέκτορας/ καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας/LGBTQI+ consultant και  πρώτη transgender εκπαιδευτικός στην Ελλάδα, ανέλαβε με μεγάλη χαρά να μας εξηγήσει πώς ακριβώς μπορεί να ενσωματωθεί η LGBTQI+ κουλτούρα στον χώρο εργασίας. Δεν περιορίστηκε σε γενικές, απρόσωπες «οδηγίες», αλλά μοιράστηκε προσωπικές της εμπειρίες, εξηγώντας με τον πιο ευγενικό, κατανοητό και απόλυτα χρήσιμο τρόπο τα do's και dont's ενός τόσο ευαίσθητου θέματος.

Οπότε το training δεν μπορούσε να είχε ξεκινήσει πιο υποσχόμενο- ένα «κοινό» που διψούσε να ενημερωθεί και μια ομιλήτρια με την πιο αβίαστη μεταδοτικότητα σε θέματα LGBTQ+.

«Θέλω πρώτα να με γνωρίσετε σαν άνθρωπο και μετά να με κρίνετε με βάση το φύλο», ήταν τα πρώτα λόγια της, που για μένα συμπυκνώνουν το βασικότερο μήνυμα που ήθελε να περάσει. «Με ρωτούν συχνά τι πήγε στραβά, αν με αγαπά η οικογένειά μου, αν θεραπεύεται το ότι είμαι τρανς, αν είμαι γκέι. Όχι δεν είμαι, θα μπορούσα αλλά δεν είμαι», λέει γελώντας. «Είμαι απόλυτα φυσιολογική και στην οικογένειά μου με αγαπούν. Όσο για την επέμβαση, που πάλι με ρωτούν αρκετοί αν έχω κάνει, αυτό είναι προσωπική ερώτηση και δεν την απαντάμε. Είναι προσβολή να ρωτάς για τη φυλομετάβαση, το ταξίδι κάθε τρανς είναι αυστηρά προσωπικό».

«Έκανα coming out στα 30 μου, φοβόμουν ότι θα απογοητεύσω τους γονείς μου. Τότε δεν υπήρχε εκπαίδευση σε τέτοια θέματα, φοβόμουν πώς θα με δει η κοινωνία, μήπως δεν καταφέρω να βρω δουλειά, κάποιοι συγγενείς σταμάτησαν μέχρι και να μου μιλάνε»

Γιατί μπορεί να υπάρχει τεράστια ανάγκη η LGBTQI+ κουλτούρα να γίνει πιο προσιτή και κατανοητή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπει την αγένεια. Και αυτό πρέπει να είναι κόκκινη γραμμή, όπως εξηγεί. «Έχεις κάθε δικαίωμα να μην με συμπαθείς, αλλά όχι να με προσβάλλεις».

Και αν κατάλαβα κάτι μετά το δίωρο, άκρως διαφωτιστικό training της Teleperformance Greece είναι πως αγνοούμε ακόμη πάρα πολλά πάνω στο ζήτημα, ωστόσο μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι εφικτό να γίνουν όχι απλώς βήματα αλλά άλματα και εμείς πιο ενημερωμένοι, ανοιχτοί και έτοιμοι να αγκαλιάσουμε αυτή την ποικιλομορφία. 

Οι πραγματικοί λόγοι που τα LGBTQI+ άτομα επιλέγουν να μην κάνουν come out στον χώρο εργασίας επειδή φοβούνται ακόμη το bullying, την περιθωριοποίηση, το γεγονός πως μπορεί να χάσουν μια προαγωγή ή μια αύξηση στον μισθό, πως η σεξουαλική τους ταυτότητα μπορεί να επισκιάσει τις πραγματικές τους ικανότητες.

«Υπάρχει λόγος για κάθε όρο στην κοινότητα», τονίζει η Katherine Reilly, απαντώντας σε μια απορία που πολλοί σκέφτονται, λιγότεροι εκφράζουν και αφορά στην LGBTQI+ ορολογία. Και αμέσως μας εξηγεί το ακρωνύμιο LGBTQI+: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex, Asexual, όπου κάθε λέξη αντιστοιχεί σε ένα χρώμα της σημαίας των ΛΟΑΤΚΙΑ+. «Μάθε τα χρώματα της σημαίας και είσαι εντάξει», λέει χαριτολογώντας.

Προωθώντας την ποικιλότητα και τη συμπερίληψη, η Teleperformance Greece διοργάνωσε ένα άκρως διαφωτιστικό training για LGTBQI+ θέματα
Φώτ: Θάλεια Ιωάννου/ LiFO

Η δεύτερη ανάγνωση βέβαια ήταν πιο περίπλοκη αλλά οι υπάλληλοι της Teleperformance Greece, που συμμετείχαν στο training ήταν τυχεροί και την έμαθαν the easy way, μαζί τους κι εγώ. Εκεί κάπου γνωρίσαμε και το «The Genderbread Person». (Google it and thank Katherine later).

Μάθαμε λοιπόν να ξεχωρίζουμε τους όρους ταυτότητα φύλου, σεξουαλικός προσανατολισμός, βιολογικό φύλο και έκφραση φύλου. Μάθαμε ποιο άτομο αποκαλείται transgender και ποια είναι η διαφορά μεταξύ ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Μάθαμε γιατί ονομάζεται «σεξουαλικός προσανατολισμός» και όχι «σεξουαλική προτίμηση». «Δεν είναι προτίμηση, αν ήταν έτσι η ζωή μου θα ήταν καλύτερη», αστειεύεται ξανά η Katherine Reilly. «Είναι προσανατολισμός, δεν είναι επιλογή», εξηγεί.

Και κάπου εκεί ήρθε η ώρα για μερικές ακόμη δύσκολες αλήθειες που σε καμία περίπτωση δεν ειπώθηκαν για να συγκινήσουν, αλλά για να γίνει απόλυτα κατανοητό πόσο δύσκολο είναι το come out στον χώρο εργασίας, πόσο μάλλον στην περίπτωση ενός τρανς ατόμου.

«Έκανα coming out στα 30 μου, φοβόμουν ότι θα απογοητεύσω τους γονείς μου. Τότε δεν υπήρχε εκπαίδευση σε τέτοια θέματα, φοβόμουν πώς θα με δει η κοινωνία, μήπως δεν καταφέρω να βρω δουλειά, κάποιοι συγγενείς σταμάτησαν μέχρι και να μου μιλάνε», συνεχίζει η Katherine Reilly, καταδεικνύοντας μια πραγματικότητα θλιβερή πλην ακόμη υπαρκτή.

Ευτυχώς η Teleperformance Greece βλέπει πέρα από τις ταμπέλες, εστιάζοντας στην ενότητα και φωνάζοντας πως ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, από πού είσαι ή πώς εκφράζεσαι ως άτομο, εκεί μοιράζεσαι, λαμβάνεις και διαδίδεις την αγάπη.

Προωθώντας την ποικιλότητα και τη συμπερίληψη, η Teleperformance Greece διοργάνωσε ένα άκρως διαφωτιστικό training για LGTBQI+ θέματα
Φώτ: Θάλεια Ιωάννου/ LiFO

Κι εδώ έρχεται το Pride, η μεγαλύτερη εκδήλωση αγάπης, η σπουδαιότερη γιορτή του diversity. Στην Katherine Reilly δεν αρέσει ο όρος διαφορετικότητα, προτιμά το ποικιλομορφία. «Αυτό σημαίνει diversity. Όταν λες διαφορετικός, εμμέσως αναπαράγεις ένα στερεότυπο, κάνεις διαχωρισμούς. Δεν είμαστε διαφορετικοί, υπάρχει απλώς ποικιλότητα», λέει και στη συνέχεια μας εξηγεί τη σημασία και τη χρησιμότητα του Pride.

«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε- γάμος, τεκνοθεσία, ρητορική μίσους, βία, εκπαίδευση. Τα Pride τόνωσαν την αυτοπεποίθηση των LGBTQI+ ατόμων, νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι, βοηθάνε να μάθει ο κόσμος ότι παλεύουμε για σοβαρά θέματα και μέσα από αυτά καταφέραμε να αλλάξουμε πολλά στην ελληνική νομοθεσία», εξηγεί.

Ακόμη όμως κι αν τα πάμε καλύτερα στη θεωρία, η πράξη ακόμη χωλαίνει. Τι εννοώ. Πως ακόμη υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν τον όρο queer, που δεν γνωρίζουν τι αντωνυμίες πρέπει να χρησιμοποιούν σε ένα gender neutral άτομο, ποια είναι η σημαντική διαφορά μεταξύ coming out και outing, τι είναι intersex (σύμφωνα με ειδικούς, περίπου το 1,7% του πληθυσμού γεννιέται με intersex χαρακτηριστικά- παρεμφερές με τον αριθμό ανθρώπων που γεννιούνται με κόκκινα μαλλιά) , γιατί η λέξη «ερμαφρόδιτος» είναι απόλυτα προσβλητική, τι είναι οι θεραπείες μεταστροφής (ευτυχώς στην Ελλάδα είναι απαγορευμένες), τι είναι asexual (Hint: θυμάστε τον Shledon Cooper στο The Big Bang Theory; Αν και στην προκειμένη περίπτωση ο χαρακτήρας ξεκίνησε ως asexual αλλά οι σεναριογράφοι δεν εκμετάλλευτηκαν τελικά την ευκαιρία να προωθηθεί η Ασέξουαλ κοινότητα, κάνοντάς τον ετεροφυλόφιλο, οπότε πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι o BoJack Horseman), ποιες λέξεις είναι αποδεκτές όταν μιλάμε για ΑΜΕΑ, τι είναι το Pinkwashing ή Rainbow Washing, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείς το bullying στο χώρο εργασίας, τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες και η λίστα είναι ατελείωτη.

Προωθώντας την ποικιλότητα και τη συμπερίληψη, η Teleperformance Greece διοργάνωσε ένα άκρως διαφωτιστικό training για LGTBQI+ θέματα
Φώτ: Θάλεια Ιωάννου/ LiFO

Στην Teleperformance Greece έμαθαν τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω κι ακόμη περισσότερα, ανεβαίνοντας όχι ένα αλλά πολλά σκαλοπάτια στην κλίμακα της αποδοχής, που ούτως ή άλλως προϋπήρχε αφού η εταιρία έχει δημιουργήσει μια εργασιακή κουλτούρα στην οποία όλοι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ισότιμα, με σεβασμό στην ταυτότητα και στην προσωπικότητά τους.

«Μπράβο στην Teleperformance Greece που φέρνει στην επιφάνεια τέτοια θέματα», καταλήγει η Katherine Reilly και δεν θα μπορούσε να με βρει πιο σύμφωνη με την ευχή (και την κρυφή ελπίδα) τέτοια training να μην είναι η εξαίρεση, αλλά πολύ σύντομα ο κανόνας στους χώρους εργασίας.

« Ως γνωστόν, οι υπάλληλοι μιας επιχείρησης είναι η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και εξέλιξή της. Ο σεβασμός στον εκάστοτε χώρο εργασίας είναι χωρίς αμφιβολία μια από τις αξίες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Η προώθηση ενός συμπεριληπτικού χώρου μέσω γραπτών πρακτικών αποτελεί τον καταλύτη για την περαιτέρω εξέλιξή της. Παρόλα αυτά, η διατήρηση μιας γραπτής πολιτικής δεν είναι από μόνη της επαρκής. Ακόμη και αν οι υπάλληλοι βρίσκονται σε έναν χώρο εργασίας με εσωτερικούς κανονισμούς που προστατεύουν τους ΛΟΑΤΚΙΑ+ εργαζομένους, είναι εξίσου αναγκαία η παροχή βασικής εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν το ΛΟΑΤΚΙΑ+ φάσμα. Μία τέτοια εκπαίδευση θα ευνοήσει όχι μόνο τους ίδιους τους εργαζομένους, δημιουργώντας αρμονικές σχέσεις και συμβάλλοντας ακόμα και στην ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους, αλλά και την ευρύτερη εικόνα της επιχείρησης, τόσο ως εργοδότης, όσο και ως συνεργάτης. Η Teleperformance Greece ανήκει στις εταιρείες εκείνες που έχουν ήδη θέσει ισχυρές βάσεις για την αποδοχή της ποικιλομορφίας και την ισότιμη μεταχείριση όλων των ανθρώπων, εφαρμόζοντας πολλές πρακτικές και πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να έρχεται κανείς σε επαφή με άτομα που είναι ήδη εξοικειωμένα με έννοιες και θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα και που επιθυμούν να αγκαλιάσουν ακόμα περισσότερο τη ποικιλομορφία, εργαζόμενοι σε ένα περιβάλλον που προάγει το σεβασμό και την ελευθερία έκφρασης», λέει η Katherine Reilly. 

Ποια είναι η Katherine Reilly

Συγγραφέας και Ακαδημαϊκή Εισηγήτρια, Αγγλική Φιλολογία | ΛΟΑΤΚΙΑ+ Σύμβουλος Επιχειρήσεων | TEDx και Δημόσια Ομιλήτρια | she/her

Η Κάθρην Ράιλυ, ομογενής εξ Αμερικής, έχει αφιερωθεί στην εκπαίδευση, και συγκεκριμένα, στο χώρο της αγγλικής γλωσσομάθειας. Ως εκπαιδευτικός, διδάσκει την αγγλική γλώσσα σε ιδιωτικά σχολεία σε μαθητές όλων των ηλικιών. Έχει διδάξει γλωσσική μεθοδολογία και προσαρμογή διδακτέας ύλης στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόσφατα για το κέντρο εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η βιβλιογραφία της ανέρχεται στις σαράντα τρεις εκδόσεις και έχει προσφέρει την φωνή της για την ηχογράφηση εκδόσεων παιδικής λογοτεχνίας. Τα άρθρα της περί διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας δημοσιεύονται κάθε μήνα από το έντυπο και πρωτοπόρο περιοδικό ELT NEWS.

Ως ΛΟΑΤΚΙΑ+ Σύμβουλος Επιχειρήσεων, εκπαιδεύει το προσωπικό εταιριών σχετικά με την συμπεριληπτικότητα και  την ορατότητα στο χώρο εργασίας. όπως το ‘Mexoxo’ και το ‘Women on Top’ σε επώνυμα συνέδρια όπως το ‘Delphi Economic Forum’, ‘Live a Legacy’ και ‘Be an Ally Forum’. Τέλος, είναι πρεσβεύτρια του προγράμματος Worldplaces μέσω του οργανισμού Generation Red 2.0, με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών μεταναστευτικού προφίλ και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.