Τα όσπρια της Λάρισας θα ξεχωρίζουν πάντα για την ποιότητά τους

Η παραγωγή οσπρίων δεν είναι άλλο ένα κλισέ για τη Λάρισα Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Η φήμη της Λάρισας ακολουθείται από δεκάδες κλισέ, με ένα εξ αυτών να αφορά -προφανώς- τις αμέτρητες καφετέριες της. Πέρα όμως από την ποικιλία στους χώρους για καφέ η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας είναι μια περιοχή που χαρακτηρίζεται για την εύφορη Γη και τις αυθεντικές γεύσεις που προσφέρει σε επίπεδο σιτηρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσπρια.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε από πρώτο χέρι τη διαδικασία παραγωγής τους στην περιοχή της Λάρισας -συγκεκριμένα της φακής, του ρεβιθιού και της φάβας- επισκεπτόμενοι τις καλλιέργειες των μελών της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα, μαθαίνοντας τη σημασία του εδάφους για τον αγροτικό τομέα και το πόσο πολυσύνθετη είναι η όλη διαδικασία.

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα, μία εταιρεία με παραγωγούς σε 5 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας καλλιεργεί τα ελληνικά όσπρια σε Καβάλα (Φασόλια Μέτρια και Χονδρά), Θεσσαλονίκη (Φασόλια Μέτρια), Καστοριά (Φασόλια Γίγαντες), Λάρισα (Φακές Ψιλές, Φασόλια Μέτρια, Ρεβίθια Χονδρά, Σίτος Σκληρό, Φάβα) και Φλώρινα (Φασόλια Γίγαντες), αριθμώντας συνολικά περισσότερα από 250 μέλη.

Η παραγωγή οσπρίων δεν είναι άλλο ένα κλισέ για τη Λάρισα Facebook Twitter

Το έδαφος ο μεγαλύτερος σύμμαχος

Παίρνοντας μια πρώτη «γεύση» από τον τρόπο παραγωγής και συγκομιδής των οσπρίων, αντιλαμβάνεται κανείς το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της Λάρισας ειδικά λόγω του ξηρού μικροκλίματος κατά τη διάρκεια μέρας και νύχτας γεγονός που ευνοεί τις ξηρικές καλλιέργειες όπως εκείνες των οσπρίων.

Δεν είναι υπερβολή ότι η Γη είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος για την καλλιέργεια οσπρίων η οποία ευνοείται από το επικλινές έδαφος, με τους παραγωγούς να επωφελούνται από τα συστατικά των οσπρίων ενισχύοντας και άλλες καλλιέργειες εκτός από αυτά. Γι’ αυτό και στην περιοχή της Θεσσαλίας συναντάμε πιο συχνά εναλλασσόμενες καλλιέργειες (αμειψισπορά).

Κάθε διαφορετικού είδους όσπριο παράγεται με ένα δικό του, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του.

Τα όσπρια της Λάρισας θα ξεχωρίζουν πάντα για την ποιότητά τους Facebook Twitter

Η σπορά της Φακής για παράδειγμα ξεκινάει το φθινόπωρο, η συγκομιδή της πραγματοποιείται στα τέλη της άνοιξης με τις αρχές του καλοκαιριού, απαιτείται σκάλισμα και όργωμα για τη φροντίδα της ενώ δεν χρειάζεται πότισμα καθώς είναι ξηρική καλλιέργεια. Σε ίδια μοίρα σε επίπεδο φροντίδας είναι και η φάβα (Λαθούρι) με τη μόνη διαφορά ότι η σπορά της πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο και η συγκομιδή της μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου.

Για το ρεβίθι πάλι είναι μια ελαφρώς διαφορετική διαδικασία καθώς για την ανάπτυξή του μπορεί να χρειαστεί 1 με 2 ποτίσματα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, ενώ η σπορά του πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο και η συγκομιδή του μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου.

Το πρωτόκολλο «3αλφα»

Η παραγωγή και συλλογή σπόρων διαθέτει ολόκληρη επιστήμη ως προς τον τρόπο που καλλιεργεί κανείς το έδαφος, τις τακτικές που θα επιλέξει, με γνώμονα πάντα την εξασφάλιση της ποιότητας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η επιστημονική ομάδα της εταιρείας, εφαρμόζει το ιδιωτικό Πρωτόκολλο «3αλφα», το οποίο είναι «Ευαγγέλιο» στις καθημερινές εργασίες των παραγωγών προκειμένου να τηρούνται οι πιστοποιημένες διαδικασίες, επιλέγοντας τους κατάλληλους, ιδιοπαραγώμενους σπόρους που ταιριάζουν στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του Κάμπου.

Η παραγωγή οσπρίων δεν είναι άλλο ένα κλισέ για τη Λάρισα Facebook Twitter

Με το Πρωτόκολλο «3αλφα» και τις ορθές γεωργικές πρακτικές του επιτυγχάνεται η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορία, η κατάλληλη χρήση πόρων όπως το νερό, το λίπασμα και τα φυτοφάρμακα, η μείωση του κόστους παραγωγής και τέλος η εξασφάλιση προϊόντων τα οποία είναι ασφαλή και παράλληλα ποιοτικά για τον καταναλωτή.

Ένα πρότυπο που λειτουργεί προς όφελος του παραγωγού με τη διασφάλιση των προϊόντων και της δικής του ασφάλειας, του τυποποιητή-μεταποιητή του προϊόντος με τη χρησιμοποίηση συστήματος ποιότητας και εξασφάλιση σταθερής προμήθειας πιστοποιημένων προϊόντων με συγκεκριμένες προδιαγραφές, αλλά και του καταναλωτή ο οποίος απολαμβάνει ένα προϊόν χωρίς χημικά υπολείμματα και λιπάσματα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, γνωρίζοντας μάλιστα τον τόπο προέλευσής του μέσω του συστήματος ιχνηλασίας.

Όντας στο μέρος που πραγματοποιείται η διαδικασία συλλογής και παραγωγής των οσπρίων της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών της 3αλφα στη Λάρισα μπορέσαμε να κατανοήσουμε το πόσο πολύπλοκη και ιδιαίτερη είναι η εργασία τους, πάνω από όλα όμως να καταλάβουμε το πόσο σημαντική είναι η συμβολή του Κάμπου και του εδάφους στην όλη διαδικασία της καλλιέργειας των σιτηρών.

Τα κλισέ για τον καφέ και τη Λάρισα ενδεχομένως να μην σταματήσουν ποτέ την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, ωστόσο η γευστική αλήθεια που «γεννιέται» μέσω του εδάφους στον Κάμπο και των οσπρίων θα δίνουν πάντα ταυτότητα και ζωή στην αστική ύπαιθρο της περιοχής.

Good Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Don Julio Blanco & Reposado: Η διαχρονική κομψότητα της premium tequila και το νέο κεφάλαιο στο gifting

Good Living / Don Julio Blanco & Reposado: Η διαχρονική κομψότητα της premium tequila και το νέο κεφάλαιο στο gifting

Από τις πρώτες φυτείες αγαύης στο Jalisco μέχρι τις σύγχρονες εγκαταστάσεις αποστακτηρίων, κάθε μπουκάλι κουβαλά την κληρονομιά ενός ανθρώπου που τόλμησε να ονειρευτεί διαφορετικά.
THE LIFO TEAM
Η στιγμή, σου ανήκει: Πώς σχεδιάζεται η εμπειρία γύρω από τις μικρές, μεγάλες στιγμές των παικτών

Good Living / Η στιγμή, σου ανήκει: Πώς σχεδιάζεται η εμπειρία γύρω από τις μικρές, μεγάλες στιγμές των παικτών

Σε μια καθημερινότητα γεμάτη ερεθίσματα, η Stoiximan επιλέγει να επικεντρωθεί σε αυτό που τελικά μετρά περισσότερο: σε εκείνη τη μοναδική στιγμή που ο καθένας ζει με τον δικό του τρόπο.
THE LIFO TEAM
Empower Forward – Women in Sports: Ένα ταξίδι έμπνευσης και επιτυχίας που ενώνει γυναίκες και κορίτσια σε όλη την Ελλάδα

Good Living / Empower Forward – Women in Sports: Ένα ταξίδι έμπνευσης που ενώνει γυναίκες & κορίτσια σε όλη την Ελλάδα

Το πρόγραμμα, πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας της Stoiximan σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ολοκλήρωσε την πορεία του έχοντας βρεθεί σε 10 πόλεις και έχοντας κινητοποιήσει πάνω από 1000 συμμετέχουσες.
THE LIFO TEAM
L’Oréal: H υπευθυνότητα γίνεται πυλώνας ομορφιάς, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης

Good Business Directory 6 / L’Oréal: H υπευθυνότητα γίνεται πυλώνας ομορφιάς, καινοτομίας και κοινωνικής δράσης

Ο μεγαλύτερος όμιλος καλλυντικών παγκοσμίως χτίζει πάνω στη φιλοσοφία ότι οι άνθρωποί του αποτελούν το θεμέλιο κάθε προόδου και δημιουργεί τεχνολογίες που καθορίζουν την επόμενη μέρα της ομορφιάς.
THE LIFO TEAM
Deal maker και το 2025 ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

Good Business Directory 6 / Deal maker και το 2025 ο κλάδος τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα

Η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών δεν αποτελεί μόνο πεδίο επενδυτικής κινητικότητας αλλά είναι και ένας από τους πιο δραστήριους κλάδους στο πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΝΑ
Φυσικό αέριο: «Χρυσές» επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

Good Business Directory 6 / Φυσικό αέριο: «Χρυσές» επενδύσεις για την ελληνική οικονομία

Η προοπτική ανάδειξης της χώρας σε δίαυλο εφοδιασμού της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο δημιουργεί έδαφος για νέες επενδύσεις στην επεξεργασία και μεταφορά του αερίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗΣ
Rebrain Greece | Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναπατρισμού στελεχών

Good Business Directory 6 / Rebrain Greece | Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα: Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναπατρισμού στελεχών

Οι εκδηλώσεις Rebrain Greece και Ημέρα Καριέρας λειτουργούν ως δίαυλος μεταξύ των επιχειρήσεων και της ελληνικής διασποράς, παρουσιάζοντας αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, φορολογικά κίνητρα και νέες ευκαιρίες απασχόλησης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΥΡΟΥΛΗ
Μανόλης Παπαπολύζος: Η δημιουργικότητα δεν χάθηκε, απλώς σταματήσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Good Business Directory 6 / Μανόλης Παπαπολύζος: Η δημιουργικότητα δεν χάθηκε, απλώς σταματήσαμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος και πρόεδρος της DDB Athens βλέπει μια αγορά που προσπαθεί να ανασάνει μέσα σε νόμους, πίξελ και αλγόριθμους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ
Δημήτρης Ψαλτούλης: Τεχνολογία και ελληνικό ταλέντο στο επίκεντρο της παγκόσμιας πορείας της Dialectica

Good Business Directory 6 / Δημήτρης Ψαλτούλης: Τεχνολογία και ελληνικό ταλέντο στο επίκεντρο της παγκόσμιας πορείας της Dialectica

Οι αξίες που οδήγησαν την εταιρεία στην κορυφή, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και η δύναμη του ελληνικού ταλέντου που στηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξή της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ