Οι 8 φυλές των οδηγών που μας ανεβάζουν την πίεση
Ο Έλληνας οδηγός μπορεί να γίνει εύκολα από ενοχλητικός έως επικίνδυνος. Ξεχωρίσαμε 8 τέτοιες περιπτώσεις, που θα μπορούσαν βεβαίως να είναι πολύ περισσότερες – δυστυχώς!
ΟΤΑΝ ΜΕ ΡΩΤΟΥΝ πώς θα μπορούσα να περιγράψω συνοπτικά τον μέσο Έλληνα οδηγό, απαντώ με μία μόνον λέξη: Περιπτωσάρα. Βλέπετε, πιστεύει ακράδαντα ότι ο ίδιος απέχει μόνον μία ανάσα από το τέλειο (λόγω σεμνότητας βεβαίως, αλλιώς θα παραδεχόταν ότι ωχριούν μπροστά του ο Άιρτον Σένα, ο Μίκαελ Σουμάχερ και ο Λιούις Χάμιλτον).
Οι άλλοι οδηγοί, ωστόσο, που τους αφήνει να μοιράζονται μαζί του τον δρόμο, είναι απλά άσχετοι και για τα μπάζα. Για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι έχουμε κάνει τις αμαρτίες μας πίσω από το τιμόνι, όμως υπάρχουν ορισμένοι τύποι οδηγών χωρίς όρια στη συμπεριφορά τους και με τόνους θρασύτητας απέναντι στους υπόλοιπους.
Δείτε 8 τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατά συρροή παραβατών, που μπορούν να σου ανεβάσουν σε δευτερόλεπτα την πίεση στα ουράνια. Φιλική συμβουλή: Αντιμετωπίστε τους με χαλαρότητα και χαμόγελο και μην μπαίνετε ποτέ σε διαδικασία αντιπαράθεσης μαζί τους. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μη χαλάσετε την ημέρα σας και για να τους κάνετε και τους ίδιους πυραύλους με την ψυχραιμία σας.
Δείτε 8 τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατά συρροή παραβατών, που μπορούν να σου ανεβάσουν σε δευτερόλεπτα την πίεση στα ουράνια. Φιλική συμβουλή: Αντιμετωπίστε τους με χαλαρότητα και χαμόγελο και μην μπαίνετε ποτέ σε διαδικασία αντιπαράθεσης μαζί τους.
Ο εξυπνάκιας
Είναι η περίπτωση του οδηγού που σε κάνει να νιώθεις κορόιδο. Προσπερνάει τις ουρές στα φανάρια, δεν βλέπει πότε ανάβει πράσινο οπότε καθυστερεί τους υπόλοιπους, χώνεται παντού «αξιοποιώντας» κάθε ελεύθερο τετραγωνικό μέτρο του δρόμου και φυσικά στρίβει όπου γουστάρει και πηγαίνει ακόμη και ανάποδα στον μονόδρομο προκειμένου να κερδίσει μερικά δευτερόλεπτα.
Ο μπλοκέρ
Μπλοκέρ δεν έχουμε μόνο στο βόλεϊ και στο μπάσκετ, αλλά και στους ελληνικούς δρόμους. Είναι εκείνοι που κλείνουν τις εισόδους των πάρκινγκ ή σταθμεύουν διπλοσειρά και χάνονται «για δύο λεπτά» σύμφωνα με το δικό τους σύστημα μέτρησης του χρόνου, ενώ προκαλούν κυκλοφοριακό έμφραγμα. Συνήθως δεν ζητούν ούτε συγγνώμη και σε αντιμετωπίζουν σαν παράξενο και ιδιότροπο ον από άλλον πλανήτη, αν διαμαρτυρηθείς για την ταλαιπωρία.
Ο επιδειξίας
Έχουν καλό ηχοσύστημα και θέλουν να το γνωρίζει όλο το σύμπαν, ανεβάζοντας την ένταση της μουσικής στη στρατόσφαιρα. Μία άλλη υποκατηγορία είναι οι οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με εξατμίσεις που βγάζουν έναν δαιμονισμένο θόρυβο, όταν γκαζώνουν. Θύματά τους όσοι μένουν σε σημεία με ανηφορικούς δρόμους και σε πλατείες, που προσφέρονται για drifting και καμένα λάστιχα.
Ο βραδύπους
Ζουν ανάμεσά μας και τους αρέσει να κινούνται υπερβολικά αργά, πράγμα που –σε κανονικές συνθήκες– δεν θα έπρεπε να ενοχλεί τους πιο σβέλτους. Τα πράγματα ωστόσο αλλάζουν άρδην, όταν αποδεικνύονται φανατικοί οπαδοί της αριστερής λωρίδας και περιφρονούν οτιδήποτε βρίσκεται δεξιότερά τους, ακόμη και αν είναι ελεύθερο από οχήματα. Φυσικά, η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι παραβατική, ωστόσο στη χώρα μας τιμωρείται σπανιότατα με πρόστιμο.
Ο κολλητός
Οδηγεί τόσο κοντά πίσω από το αυτοκίνητό σου, ώστε μετά από λίγη ώρα κινδυνεύετε να γίνετε αυτοκόλλητοι. Εκνευριστική και επικίνδυνη συνήθεια, που περιλαμβάνει συχνά στο μενού της αναβόσβημα των προβολέων και κόρνα. Πρόκειται για μία μορφή ψυχολογικού πολέμου, που την αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και χωρίς βεβιασμένες κινήσεις.
O «φτωχούλης»
Αγόρασε αυτοκίνητο από το υστέρημά του, γι' αυτό και επέλεξε ένα φτηνό μοντέλο χωρίς φλας στον εξοπλισμό του. Αγνοεί παντελώς τη σημασία του δείκτη πορείας αιφνιδιάζοντας συνεχώς τους άλλους οδηγούς και προκαλώντας φρεναρίσματα με συνοδεία γαλλικών. Στην καλύτερη περίπτωση θα ανάψει φλας πολύ καθυστερημένα και αφού έχει σχεδόν στρίψει ή αφού ανάψει πρώτα το φανάρι. Δυστυχώς ανήκει σε μία πολυπληθέστατη φυλή, οπότε θα επανέλθουμε κάποια στιγμή με τον δεκάλογο της σωστής χρήσης των φλας.
Ο τηλεφωνητής
Η χρήση του κινητού τηλεφώνου στο τιμόνι έχει εξελιχθεί σε πανδημία. Τους αντιλαμβάνεσαι από τις καθυστερημένες και περίεργες αντιδράσεις τους, με «συμπτώματα» όπως την απόκλιση από την πορεία και τη λωρίδα κυκλοφορίας τους, τη χαμηλή ταχύτητα επειδή δεν τους περισσεύουν ελεύθερα χέρια για να αλλάξουν σχέση στο σαζμάν κ.λπ. Ακόμη χειρότεροι είναι οι οδηγοί, που διαβάζουν ή γράφουν μηνύματα στο τηλέφωνό τους ενώ κινούνται στον δρόμο.
Ο εκδικητής
Λόγω κορωνοϊού θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε και μασκοφόρο εκδικητή. Σε τιμωρεί με τον τρόπο του για κάθε παράβαση, στην οποία θεωρεί ότι υπέπεσες, καθώς ο ίδιος έχει γεννηθεί για να έχει πάντα δίκιο. Έτσι επιδίδεται σε χειρονομίες, βρίζει, ξύνεται για καβγά και δεν διστάζει να κάνει ακόμη και επικίνδυνους ελιγμούς –όπως απότομα φρεναρίσματα μέχρι ακινητοποιήσεις και σφήνες– προκειμένου να σε σωφρονίσει. Οι ψυχοπαθείς των δρόμων είναι πολλοί, οπότε μένουμε ψύχραιμοι, τους αγνοούμε και δεν απαντούμε στις προκλήσεις τους.