Φιλελληνισμός και ’21: Ένα ανοικτό διαδικτυακό μάθημα με τη Μαρία Ευθυμίου στο Mathesis
Από τις αίθουσες της διεθνούς διπλωματίας μέχρι τα πεδία των μαχών θα παρακολουθήσετε την γέννηση, την πορεία και τους πρωταγωνιστές ενός κινήματος με μοναδικά χαρακτηριστικά στην παγκόσμια ιστορία.
ADVERTORIAL
Mετά το τέλος των Ναπολεοντείων πολέμων και την αναταραχή που είχαν επιφέρει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στο συνέδριο της Βιέννης, το 1815, ο συνασπισμός κρατών, μετέπειτα γνωστός και ως Ιερά Συμμαχία, αποφασίζει ότι θα πρέπει να αποτρέπονται έκτακτες καταστάσεις όπως αναταραχές και επαναστάσεις. Ωστόσο, δώδεκα μόλις χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 1827, κοινός στόλος Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας υπερασπίζεται τους επαναστατημένους Έλληνες κατανικώντας τον στόλο του Ιμπραήμ στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, στην Πύλο. Αυτή η πρωτοφανής αλλαγή στάσης οφείλεται σε ένα μοναδικό στην Παγκόσμια Ιστορία κίνημα, αυτό του Φιλελληνισμού. Το εν λόγω κίνημα, που ξεκίνησε με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και διήρκησε μέχρι το τέλος της, έπαιξε τεράστιο ρόλο στην επιτυχή της έκβαση καθώς, σε κρίσιμες στιγμές του Αγώνα, κινητοποίησε λαούς και Κυβερνήσεις υπέρ των Ελλήνων. Ο Φιλελληνισμός περιελάμβανε αφενός τις Φιλελληνικές Επιτροπές που δημιουργήθηκαν σε εθελοντική βάση σε διάφορες χώρες (Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ κλπ), και αφετέρου περίπου 1.200 συνολικά ένοπλους εθελοντές (Γερμανούς, Γάλλους, Ιταλούς, αλλά και Πολωνούς, Δανούς, Αμερικανούς κλπ) που ήρθαν στον Νότο της Βαλκανικής για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων.
Στο νέο διαδικτυακό μάθημα του Mathesis Φιλελληνισμός και '21: Οι πολλές όψεις ενός διεθνούς φαινομένου, η Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού στο ΕΚΠΑ, επικεντρώνεται τόσο στη δράση των Φιλελληνικών Επιτροπών και στο έργο τους, όσο και στους πρωταγωνιστές αυτού του κινήματος, όπως τον Τόμας Γκόρντον, τον Κάρολο Φαβιέρο, τον Καρλ Νόρμαν, τον Σάμουελ Χάου, τον Λόρδο Βύρωνα κλπ. Παραλλήλως, ερευνά τα κίνητρα των ενόπλων εθελοντών που ήλθαν να πολεμήσουν, με κάθε κόστος, μαζί με τους Έλληνες, την εξιδανικευμένη εικόνα που αυτοί είχαν για τους επαναστάτες ως απογόνους των αρχαίων Ελλήνων, καθώς και τις συναφείς απογοητεύσεις τους. Τέλος, μελετά την επίδραση του Φιλελληνισμού στην τέχνη (ποίηση, λογοτεχνία, γλυπτική, θέατρο, ζωγραφική, χαρακτική), αλλά και στην κατασκευή χρηστικών αντικειμένων με φιλελληνικά θέματα (πιάτα, βάζα, κούπες, κεντήματα, επιτραπέζια ωρολόγια, τράπουλες, ποτά κλπ) που πωλούνταν προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για ενίσχυση του αγώνα των Ελλήνων.
Το διαδικτυακό μάθημα ξεκινάει στις 22 Φεβρουαρίου 2021 και οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει. Το μάθημα είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετέχει, η παρακολούθηση γίνεται ασύγχρονα και είναι δωρεάν, ενώ η προαιρετική έκδοση βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης για όσους την δικαιούνται κοστίζει 20€ (άνεργοι δωρεάν).
Τέλος, την ίδια περίοδο στο Mathesis προσφέρονται επίσης τα μαθήματα Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο και Δράμα (Βάιος Λιαπής - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Προχωρημένα θέματα ανάπτυξης ιστοσελίδων (Νίκος Αβούρης και Χρήστος Σιντόρης – Πανεπιστήμιο Πατρών), Στοιχειώδη Σωμάτια και Θεμελιώδεις Δυνάμεις (Θεόδωρος Τομαράς – Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Πιθανότητες 2 (Μιχάλης Κολουντζάκης - Πανεπιστήμιο Κρήτης).
Πληροφορίες, εγγραφές και παρακολούθηση στο mathesis.cup.gr
Email: [email protected]
Τηλ.:2810-391048