Internet of Things: Ένα μάθημα για τον νέο κόσμο των «έξυπνων» συσκευών και εφαρμογών
Το νέο μάθημα Διαδίκτυο των Πραγμάτων στην Πράξη: Με Raspberry Pi και Python, του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, ξεκινά τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020.
ADVERTORIAL
Καθώς η κοινωνία εξελίσσεται, οι ανάγκες μας αλλάζουν - και η τεχνολογία αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Πριν από μερικές δεκαετίες, δεν μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως ήδη το 2020 θα υπάρχουν αυτοκίνητα που κινούνται χωρίς οδηγούς ή βηματοδότες που στέλνουν αυτόματα πληροφορίες σε γιατρούς, σώζοντας έτσι πολλές ζωές.
Kάθε μήνα 330 εκατομμύρια νέες συσκευές γίνονται μέρος του Internet of Things ή Διαδικτύου των Πραγμάτων. Πολύπλοκα συστήματα όπως αισθητήρες αυτοκινήτων αλλά και καθημερινά αντικείμενα όπως καφετιέρες και ξυπνητήρια συνδέονται στο διαδίκτυο και ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους επηρεάζοντας μικρές και μεγάλες πτυχές της ζωής μας. Από τις συσκευές για τα «έξυπνα» σπίτια, μέχρι τα smartwatches που καταγράφουν τις συνήθειές μας στον ύπνο, πλέον η καθημερινότητά μας χαρακτηρίζεται από τεχνολογικές ανακαλύψεις που καθορίζουν το μέλλον μας.
Οι εφαρμογές του Internet of Things δεν σχεδιάζονται όμως μόνο από έμπειρους προγραμματιστές. Μια επαρκής εξοικείωση με τον υπολογιστή και η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού μπορεί να βοηθήσει τον μέσο χρήστη του διαδικτύου να φτιάξει τα δικά του «έξυπνα» συστήματα.
Το νέο μάθημα Διαδίκτυο των Πραγμάτων στην Πράξη: Με Raspberry Pi και Python του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis έρχεται να γνωρίσει τον νέο κόσμο των «έξυπνων» συσκευών και εφαρμογών σε ένα κοινό που η επαφή του με το χώρο της πληροφορικής δεν είναι επαγγελματική, εξερευνώντας μέσα από πρακτικά παραδείγματα τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα. Το μάθημα μεταξύ άλλων εξετάζει τον έλεγχο συσκευών μέσω διαδικτύου, τη συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων από το φυσικό περιβάλλον, ενώ πραγματοποιεί και μία μικρή εισαγωγή στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να φτιάχνουν τις δικές τους πρωτότυπες εφαρμογές του διαδικτύου των πραγμάτων, όπως συστήματα που ελέγχουν από απόσταση τις κλιματικές συνθήκες ενός χώρου ή ενημερώνουν αυτόματα τον χειριστή τους αν αντιληφθούν οποιαδήποτε κίνηση στο σπίτι του αποστέλλοντάς του φωτογραφίες. Τα παραδείγματα του μαθήματος διδάσκονται στην πράξη με τη βοήθεια της γνωστής συσκευής Raspberry Pi -ενός πολύ μικρού οικονομικού υπολογιστή σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας ο οποίος δεν κοστίζει πάνω από 40€- ενώ είναι επιθυμητή, αλλά όχι απαραίτητη, η γνώση της γλώσσας προγραμματισμού Python.
Πώς θα είναι όμως ο κόσμος όταν το Internet of Things θα είναι καθημερινότητα; Ο διδάσκων του μαθήματος Νίκος Γκικόπουλος, μηχανικός λογισμικού και τεχνικός υπεύθυνος του Mathesis απαντάει ότι «Το μόνο όριο είναι η φαντασία μας. Όπως συνέβη με το Internet, έτσι και με το Internet of Things η ζωή μας όπως την ξέρουμε θα αλλάξει. Συνδέοντας οποιοδήποτε αντικείμενο στο δίκτυο, από έπιπλα μέχρι φαγώσιμα, θα μπορούμε να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, να εξοικονομούμε ενέργεια και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να είμαστε από νωρίς προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά θέματα ασφάλειας, προσωπικών δεδομένων κ.α. Το διαδίκτυο των πραγμάτων θα μας επηρεάσει όλους, και για αυτό το λόγο το μάθημα που σχεδιάσαμε έχει στόχο να κάνει προσιτό τον θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας σε ανθρώπους με μεράκι που δεν έχουν εντρυφήσει απαραίτητα σε σύνθετες έννοιες της πληροφορικής.»
Πέρα από το χώρο της επιστήμης υπολογιστών, την ίδια περίοδο στο Mathesis θα είναι ενεργά τέσσερα ακόμα μαθήματα. Στις θετικές επιστήμες προσφέρονται τα μαθήματα Εφαρμογές Διαφορικών Εξισώσεων με τη Mathematica με διδάσκοντα τον Κώστα Νικολάου (Μηχανολόγος Μηχανικός, Σμήναρχος ε.α) και σε επανάληψη το Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 2: Οι βασικές εφαρμογές με διδάσκοντα τον Στέφανο Τραχανά (ΙΤΕ-Πανεπιστήμιο Κρήτης). Παράλληλα, στην ενότητα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού προσφέρεται το μάθημα Έλληνες και Βάρβαροι 2: Αλληλένδετοι Πολιτισμοί, με διδάσκοντα τον Κώστα Βλασόπουλο (Πανεπιστήμιο Κρήτης-ΙΤΕ) και στην κατηγορία της φιλοσοφίας σε επανάληψη το μάθημα Αρχαία ελληνική Φιλοσοφία: Από τον Θαλή στον Αριστοτέλη με διδάσκοντα τον Βασίλη Κάλφα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 και οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν, ενώ η έκδοση βεβαίωσης για όσους συμμετέχοντες την επιθυμούν και τη δικαιούνται κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30€. Για τους άνεργους και η έκδοση της βεβαίωσης είναι δωρεάν.
Πληροφορίες, εγγραφές και παρακολούθηση στο mathesis.cup.gr
Email: [email protected]
Τηλ.:2810-391048