Το να μένει κανείς στο κέντρο της Αθήνας έχει πολλές αναγνώσεις. Σαφώς και η βαβούρα από την πολυκοσμία και την κίνηση ή το πάρκινγκ δεν συγκαταλέγονται στα θετικά, ωστόσο ακόμα και αυτά αντισταθμίζονται με τα αναρίθμητα μενού φαγητού που μπορεί να βρει κανείς στο διάβα του. Όπου και αν κοιτάξεις, όπου και αν βρεθείς, σε στενά ή κεντρικούς δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας, οι γαστρονομικές επιλογές σε καλούν σαν τον μαγνήτη που έλκει τα σώματα, προσφέροντάς σου απλόχερα διαφορετικές κουζίνες, ιδανικές και πιο streetfood ατμόσφαιρες για κάθε γούστο και κυρίως όρεξη.
Το Birdman έκανε την αρχή, το ξαδερφάκι του ωστόσο στο στενάκι της οδού Σκούφου έχει κλέψει τις καρδιές όλων με τις Asian νοστιμιές του. Ο chef Άρης Βεζενές έχει πετύχει ένα πραγματικό success story με το Ekiben by Birdman και την πολυασιατική έως φιλοϊαπωνέζικη κουζίνα που το χαρακτηρίζει, φέρνοντας στην καθημερινότητά μας ένα θησαυρό από εκεί που δεν το περιμέναμε.
Τα Ekiben Bowls είναι γεμάτα με υπέροχες επιλογές όπως το Soy Chicken ή το λαχταριστό Oyakodon chicken karaagr, μαζί τα υπέροχα Sando και το Beef patty melt που σε κερδίζει και μόνο με την εμφάνιση. Μέσα σε όλα μην ξεχνάμε και το μίνι μπέργκερ για το οποίο παραμιλάει όλη η πόλη για την γευστική του απλότητα, το Birdman Smash που ξεπουλάει κάθε μέρα, ενώ δεν αλλοιώνεται καθόλου η γεύση του σε περιπτώσεις delivery.
Vegans ή μη, όλοι μας κάποια στιγμή λαχταράμε ένα γλυκό, το καλό όμως με την πόλη είναι ότι η vegan ζαχαροπλαστική δεν απαιτεί να ταξιδέψουμε στη Γαλλία και γενικότερα το εξωτερικό, αλλά βρίσκεται κυριολεκτικά στο δρόμο μας. Συγκεκριμένα στη Βουλής 36 και το Wild Souls στο εργαστήριο της Αρετής Κυριώτου, σε ένα πορτοκαλί περιβάλλον γεμάτο γλυκά που δεν αποτελούνται από ζωικά προϊόντα. Γλυκίσματα δίχως ζάχαρη, φοινικέλαιο και συντηρητικά που θα μας γλιτώσουν από την περιττή ζάχαρη, με τη γεύση τους να μας κάνει να αναρωτιόμαστε πώς δεν περιέχουν συστατικά όπως τα παραπάνω.
Ταχίνι και χαλβάς πρωταγωνιστούν στο μενού, ωστόσο ένα American style από την κατηγορία «Sweet wildness» θα σε γεμίσει με ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα θα το λατρέψεις για τη γεύση του. Το ίδιο και το πολυποίκιλτο Bowl, Hazelnut + cocoa = love forever bowl με το κροκάν φουντουκιού να σου μένει στον ουρανίσκο. Αν πάλι επιθυμήσεις κάτι σε σαλάτα, το Asian style wildness δεν πρόκειται να σε αφήσει παραπονεμένο.
Μια και πιάσαμε τα γλυκά και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και συνεχίζοντας στην οδό Βουλής (νο. 23) συναντάμε το Dickie Dee, ένα όνομα που για τους γνώστες της παγωμένης γευστικής απόλαυσης (σ.σ. παγωτού) δεν είναι άγνωστο, καθώς έτσι ονομάζονταν οι παγωτατζήδες με τα τρίκυκλα ποδήλατα στον Καναδά.
Στο κομψό, νεοκλασικό μαγαζάκι που έχει γίνει συνώνυμο του παγωτού μηχανής, δεν πας μονάχα για ένα παγωτό χωνάκι, αλλά και για άλλα γλυκά όπως το New York baked cheesecake ή τα Giant Soft Cookies με Smarties που δεσπόζουν στη βιτρίνα. Ένα Dickie Cup βέβαια με κάποια γεύση και topping της αρεσκείας σου, αποτελεί τον απόλυτο πειρασμό.
Επιστρέφουμε στους γλυκατζήδες, βάζοντας όμως σε προτεραιότητα εκείνους που λατρεύουν το καλό, το ξεχωριστό προφιτερόλ. Επί της οδού Διομείας 2 ενδεχομένως να έχει δημιουργηθεί ένας επίγειος παράδεισος για τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, ένα μαγαζί μικρό στο μάτι, αλλά ατέρμονης γευστικής απόλαυσης, ένα μέρος-αποθέωση των προφιτερόλ, των σου και των εκλαίρ.
Ο δημιουργός, Miles Σκλήρης και οι συνεργάτες του, δημιουργούν μπροστά στον κόσμο τα υπέροχα γλυκίσματα και σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις εσύ ο ίδιος το μέγεθος, τη γεύση και την ποικιλία των προφιτερόλ ή των εκλαίρ που επιθυμείς. Εμείς πάντως θα συνιστούσαμε και τα Paris-brest με γέμιση κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια ή κρέμα σοκολάτα.
Το ότι προέρχεται από την πόλη-συνώνυμο της γαστρονομικής απόλαυσης, τη Θεσσαλονίκη, σε προδιαθέτει θετικά χωρίς ακόμα να το έχεις επισκεφτεί. Ακόμα και αν δεν είσαι λάτρης των Bao Buns. Στο THESSBAO της οδού Περικλέους 30-32, κάθε bao είναι μια μικρή γαστρονομική έκπληξη που σερβίρεται ως street food, αλλά κρύβει πολλή έρευνα, δοκιμές, επιλογές premium υλικών και φυσικά αυθεντική αγάπη που εκφράζεται με κάθε τρόπο.
Χωρισμένα σε τέσσερις κατηγορίες, «Best Seller», «Taste Maker», «Vegeterian – Vegan» και «Bao Burgers», οι προτάσεις του THESSBAO έχουν κάτι για τον καθένα. Μόνο πρόσεξε μη χάσεις το μέτρημα, είναι κρίμα να μη δοκιμάσεις κάποιες από τις Crushed potatoes.
Έχοντας κατηφορήσει αρκετά πλέον, φτάνουμε στο Μοναστηράκι και τη γωνία των οδών Καρόρη 23 και Αγάθωνος 1, για χάρη του ανατολίτικου fast food, Feyrouz. Η Feyrouz-Ελένη Κιλτσικσή έχει δημιουργήσει κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, έναν πάγκο που μας γνωρίζει τα μυστήρια της ανατολίτικης κουζίνας και γευστικές απολαύσεις που δεν περίμενες ποτέ ότι θα γνώριζες.
Ένα λαχματζούν που δεν χορταίνεις να το καταβροχθίζεις, το Ναζίκ μπαϊλντί σου μαθαίνει να βλέπεις πιο πέρα από ένα συνηθισμένο πεϊνιρλί, ενώ η Σούπα μαχλούτα η ανάκατη είναι πραγματική αποκάλυψη. Έχει και άλλα το μενού, φτάνει να τα ανακαλύψεις.
Αν έχεις το ρετρό στο αίμα σου, σου βρήκαμε μπεργκεράδικο. Ειδικά αν είσαι της μπίρας. Ποικιλία σε φαγητό, το ίδιο και στον ζύθο. Τι καλύτερο. Πίσω από το Monster Burger βρίσκονται ο Γιώργος Σταυρακάκης και η Κατερίνα Μπακάλου. Εκείνη εικαστικός, έχει σχεδιάσει εξ ολοκλήρου το μαγαζί, εκείνος πάλι, αρχιτέκτονας αλλά και κιθαρίστας. Για αυτό και στο μενού βρίσκεις μπέργκερ με ονόματα που προέρχονται από μπάντες των '70s, γεμάτα έντονη προσωπικότητα και κυρίως κανένα συμβιβασμό στη γεύση.
Στην οδό Πρωτογένους 8 στου Ψυρρή, το Μοnster Burgers & Beers σε προκαλεί να ζήσεις μια ξεχωριστή εμπειρία μπέργκερ παρέα με μια ξεχωριστή μπίρα, με τα Pulled Pork, Poobah και εννοείται Monster να είναι αρκετά για να μας γουρλώσουν τα μάτια.
Είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει ο τίτλος: Sushi αλά Χαβάη. Όσο για το Poké, στην χαβανέζικη αργκό σημαίνει ωμό ψάρι «κομμένο σε κύβους». Και κάπως έτσι ολοκληρώνεται το όνομα του εστιατορίου. Στην οδό Πετράκη 7, όταν ο chef Γιάννης Κανδυλίδης δεν σερβίρει σε κύβους το αφράτο ιαπωνικό milk bread δημιουργώντας τα μοναδικά Sando του Poké, μας εντυπωσιάζει με τα ιαπωνικά πιάτα με δυτικές επιρροές.
Οι επιλογές στα Signature Bowls είναι αρκετά γεμάτα και προσθέτουν μεγάλη περιέργεια και μόνο από τα εξωτικά τους ονόματα. Το O`ahu με βάση το σολομό, το Honolua με τη γαρίδα και το Waimea με ψάρι ημέρας δημιουργούν μια γαστρονομική απόλαυση για κάθε επισκέπτη του εστιατορίου. Σε περίπτωση που είσαι vegan μην ανησυχείς. Υπάρχει και το Hanapepe.
Παραμένουμε στην οδό Πετράκη, αλλά πηγαίνουμε στο νο.12, εκεί όπου το όνομα του εστιατορίου, Hanoi, περιγράφει ακριβώς τον λόγο της επίσκεψής μας. Το βιετναμέζικο φαγητό, ή αλλιώς μια κουζίνα γεμάτη αρώματα. Η ιδιοκτήτρια του Hanoi Athens, Νικολέτα Γκουγιέν (μεγαλωμένη στην Ελλάδα, αλλά με καταγωγή από το Βιετνάμ) έχει μεταφέρει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της κουζίνας που εκπροσωπεί με τον πλέον πιστό τρόπο.
Η βιετναμέζικη κουζίνα ποικίλει σε φρέσκα λαχανικά και χωρίς πολύ λάδι κάτι που την κάνει ιδιαίτερα ελαφριά για το στομάχι μας. Η Σούπα με Νουντλς, ένα Signature πιάτο στο Βιετνάμ είναι το κατάλληλο μέσο για να ταξιδέψεις στα γαστρονομικά μυστήρια της χώρας, παρέα βέβαια με ένα Beef with szechuan sauce peanut & steamed rice.
Οι παραπάνω διευθύνσεις δεν βρίσκονται τυχαία στο ειδικό φίλτρο του efood, εκεί που όπου θα βρεις επιλεγμένα μαγαζιά των οποίων τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το ύφος και η αισθητική τους τα κατατάσσουν στις προτάσεις με τις must-try γεύσεις κάθε περιοχής. Με το Red Selection η ομάδα του efood ουσιαστικά επιλέγει και προτείνει στους χρήστες του τις πιο ψαγμένες εμπειρίες γεύσης. Τώρα λοιπόν ξέρεις πως μπορείς να ανακαλύψεις εύκολα και γρήγορα τις προτάσεις όλων εκείνων των σημείων που επιβεβαιώνουν την αρχική μας άποψη. Ότι στο κέντρο της Αθήνας το φαγητό δε θα σου λείψει ποτέ.