Αυγά παντού!

Αυγά παντού! Facebook Twitter
0

Αυγά παντού! Facebook Twitter
Εικόνες περασμένων δεκαετιών, που η απλότητα του μεζέ με πρωταγωνιστή το αυγό έδωσε τη θέση της σε φλύαρα εισαγόμενα πιάτα αλλά και σε άλλο ύφος διασκέδασης... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Το αυγό έχει πολλά πρόσωπα στη μαγειρική. Ηταν το πρόχειρο γεύμα, γρήγορο και πιασιάρικο. Το τηγάνι έδινε την εύκολη, γρήγορη λύση του μεζέ στα καφενεία και τα ταβερνάκια, εκεί όπου η παρέα έδινε το ραντεβού της, τσούγκριζε τα ποτήρια με ρετσίνα και αντάλλασσε στενόχωρες και χαρούμενες κουβέντες. Το πιάτο με το τηγανητό αυγό γινόταν μάτια ή ομελέτα κι ενισχυόταν με λουκάνικα χωριάτικα, με σουτζούκι που ευνοούσε την παρέα του ούζου, με καυτερές πιπεριές, μερακλίδικο παστουρμά και ό,τι πρόχειρο συνοδευτικό βρισκόταν στον πάγκο του μάστορα που τα μαγείρευε.

Το ξεχασμένο αυγό και οι παρασκευές του ανασύρθηκαν από τη μαγειρική λήθη και άρχισαν να φιγουράρουν στις νεοταβέρνες και στα εστιατόρια που τιμούν την εντοπιότητα και τις συνταγές από συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Και δεν έμεινε εκεί, αφού χάρισε έμπνευση και σε πιο προχωρημένα πιάτα.


Εικόνες περασμένων δεκαετιών, που η απλότητα του μεζέ με πρωταγωνιστή το αυγό έδωσε τη θέση της σε φλύαρα εισαγόμενα πιάτα αλλά και σε άλλο ύφος διασκέδασης. Στις μαγειρικές προσεγγίσεις της εποχής που το lifestyle έδινε κατευθύνσεις στο φαγητό και οι εγχώριες γευστικές αναζητήσεις είχαν την οικονομική άνεση να κάνουν βόλτα σε πολλές εθνικές κουζίνες, το αυγό σπάνια είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε πιάτα που έβρισκαν τον δρόμο για τα μενού των εστιατορίων. Οταν, όμως, η φούσκα της μεγάλης ζωής έσκασε και αναδύθηκαν σιγά-σιγά μέσα από την κρίση η γευστική απλότητα, η εκτίμηση της αληθινής γεύσης και η δύναμη της εποχικότητας τα πράγματα άλλαξαν.


Οι μάγειροι επαναπροσδιόρισαν την κουζίνα τους, αναζητώντας πιάτα που αγαπήθηκαν, που ανασύρουν αναμνήσεις, προσιτά, πιάτα της παρέας. Το ξεχασμένο αυγό και οι παρασκευές του ανασύρθηκαν από τη μαγειρική λήθη και άρχισαν να φιγουράρουν στις νεοταβέρνες και στα εστιατόρια που τιμούν την εντοπιότητα και τις συνταγές από συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Και δεν έμεινε εκεί, αφού χάρισε έμπνευση και σε πιο προχωρημένα πιάτα.


Το κέρδος για μας ήταν προφανές. Στον βαθμό που η ψυχική σου ηρεμία επηρεάζεται από το νόστιμο και άνετο φαγητό, αποκαταστάθηκε ένα μέρος της γευστικής θαλπωρής την εποχή της αβεβαιότητας. Πολλές γευστικές στιγμές στις οποίες δεν μπορείς να αντισταθείς.

Πιάτα με αυγό συναντάς όλο και πιο συχνά στα αθηναϊκά εστιατόρια, υπάρχουν όμως ορισμένα που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε για να θεωρήσεις ότι διαθέτεις μια αξιόλογη... προς επίδειξη συλλογή.


Η μπακαλοταβέρνα Ειδικόν στον Πειραιά κρατά ακόμα την αυθεντικότητα του χώρου της και μαζί τους μεζέδες που βγαίνουν από τηγάνι. Η ομελέτα με κορν-μπιφ έρχεται τσιτσιριστή, μόλις βγει από το μαυροτήγανο, και είναι μια γευστική βόμβα αναμνήσεων. Τα αρσενικά της παρέας ανασύρουν αναμνήσεις από τον στρατό, τρώγωντας το γρήγορο φαγητό που αναχαίτιζε την πείνα του φαντάρου.

Αυγά παντού! Facebook Twitter
Η δυνατή μυρωδιά από το σουτζούκι που φλερτάρει με την ομελέτα στο μπακιρένιο σαγανάκι στα Καραμανλίδικα του Φάνη σε τραβάει από τη μύτη από την αρχή της Ευριπίδου, στην αγορά της Αθήνας... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Η δυνατή μυρωδιά από το σουτζούκι που φλερτάρει με την ομελέτα στο μπακιρένιο σαγανάκι στα Καραμανλίδικα του Φάνη σε τραβάει από τη μύτη από την αρχή της Ευριπίδου, στην αγορά της Αθήνας. Ο χώρος με όλα τα μεζεκλίκια, τους παστουρμάδες, τους καβουρμάδες και τα λουκάνικα ευνοεί την αλήθεια αυτού του μεζέ. Δύσκολο να του αντισταθείς. Και για πιο δυνατούς παίχτες, το σαγανάκι με ομελέτα και σουτζούκι ενισχύεται και με λεπτοκομμένο παστουρμά.


Στο κεμπαπτζίδικο του Μπαρμπαδήμου δεν προλαβαίνουν να σερβίρουν το σαγανάκι με την αφράτη ομελέτα που παντρεύεται με γενναίες ροδέλες παστουρμά, χαρίζοντάς της πικάντικη γεύση και δυνατά αρώματα μπαχαρικών. Στην κλασική συνταγή επιμένει και το κεμπαπτζίδικο Κυρ-Αρίστος στο Παλαιό Φάληρο, με την ομελέτα και το σουτζούκι ή τον παστουρμά, ανάλογα με τις ορέξεις των πελατών, που βουτούν στο πιάτο με λαγνεία.


Κατηφορίζοντας τη Μητροπόλεως, στα τραπεζάκια που βγάζει στο πεζοδρόμιο η νεο-ταβέρνα «Τζίτζικας και Μέρμηγκας» θα πάρει το μάτι σου να σερβίρονται σε μια διαφορετική εκδοχή αυγά μάτια πάνω σε λαδοπαξίμαδο, με σάλτσα ντομάτας, σύγκλινο, λουκάνικο ψιλοκομμένο και ραντισμένα με ρίγανη και πιπέρι. Πλούσιο πιάτο, ευωδιαστό, που τιμούν τουρίστες και ντόπιοι.


Το μεζεδοπωλείο «Άμα Λάχει στης Νεφέλης» στα Εξάρχεια διατηρεί την αυθεντικότητα του χώρου και τα τσίγκινα πιάτα στα τραπέζια συμπληρώνουν τη νοσταλγική ατμόσφαιρα. Από το μενού με την ελληνική ταυτότητα δεν θα μπορούσε να λείπει η ομελέτα καγιανάς, ενισχυμένη με καλαματιανό παστό. Ένα πιάτο καλοφτιαγμένο, που ακολουθεί τα βήματα της παράδοσης.


Τα αγνά προϊόντα της μεσσηνιακής γης βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές που μαγειρεύουν στο Θάμα στον Χολαργό. Εδώ θα πάρεις αληθινή γεύση από τον παραδοσιακό καγιανά με τσιγαρίδες, χωριάτικα αυγά, φρέσκια ντομάτα και παστό χοιρινό. Απαραίτητος συνοδός οι φέτες ζυμωτού ψωμιού που βυθίζονται στο πιάτο και ρουφούν άπληστα τον κατακόκκινο κρόκο που ρέει μέσα στην πλούσια κι ευωδιαστή σάλτσα ντομάτας. Τόσο απλά, τόσο αφοπλιστικά νόστιμα.

Αυγά παντού! Facebook Twitter
Πιάτα με αυγό συναντάς όλο και πιο συχνά στα αθηναϊκά εστιατόρια, υπάρχουν όμως ορισμένα που πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε για να θεωρήσεις ότι διαθέτεις μια αξιόλογη... προς επίδειξη συλλογή... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Η κρητική κουζίνα έχει φανατικούς οπαδούς που δίνουν το ραντεβού τους στον Διοματάρη στα Πετράλωνα. Εδώ η στάκα σπάει ρουθούνια όταν έρχονται τηγανισμένα τα αυγά μάτια και με ηδονή σπας τον κόκκινο κρόκο. Στην απλή ανοιχτή κουζίνα στο Λαμπόρι, στην ίδια περιοχή, η αφράτη ομελέτα σμίγει με τις λεπτές φέτες από το πλούσιο κρητικό απάκι σε ένα πιάτο που καλύπτει ευχάριστα κάθε πεινασμένο.


Τη φιλοσοφία του τσιπουράδικου με την ποικιλία των μεζέδων υιοθετεί απόλυτα το Tsipourito στον Χολαργό και ένα από τα πιάτα που παίζει στο μενού και στις επιλογές των φίλων του τσίπουρου είναι ο βουβαλίσιος καβουρμάς με αυγά και λιωμένη γραβιέρα.


Οι μεζέδες στο Tsipoutapas στη Μεταμόρφωση είναι σαν να κατέχουν τα μυστικά της γευστικής συνεύρεσης. Μαγικά τα αποτελέσματα στον ουρανίσκο από το πληθωρικό σαγανάκι με βουβάλι καπνιστό, τυρί βολάκι και αυγό. Μεζές που συνοδεύει αχαλίνωτα το τσίπουρο.


Τα αυγά «στη φωλιά» είναι από τις πιο δημοφιλείς σπεσιαλιτέ του Base Grill στο Μπουρνάζι και από τα πιάτα που άνοιξαν τον δρόμο για το αυγό στα αθηναϊκά εστιατόρια. Γκραν σουξέ στα δυτικά της Αθήνας η προσέγγιση αυτή, όπου έρχονται τα αυγά μάτια πάνω σε τραγανό χρυσαφένιο πατατάκι και τα σπάνε μπροστά σου με το κουτάλι, προκειμένου να απλωθεί ο κρόκος παντού. Τρέχουν τα σάλια σου με αυτή την ωραία λιχουδιά που, αν και η καταγωγή της δεν είναι ελληνική, σε αυτή την εκδοχή της είναι κοντά στις παραδοσιακές πατάτες με αυγά.


Οι «κορδέλες» του παστουρμά μπαίνουν στο μαύρο σαγανάκι με τα βιολογικά αυγά λίγο πριν αποσυρθεί από τη φωτιά στο γλυφαδιώτικο κρεατοεστιατόριο «Μουου». Ένα εξαιρετικό και πολύ αρωματικό πιάτο.


Το κλασικό πιάτο με αυγά μάτια δίνει ραντεβού με μια πινελιά δημιουργικότητας στις Μαγικές Κατσαρόλες στο Παλαιό Φάληρο. Εδώ ο Σήφης στεφανώνει με τα αυγά το χρυσαφένιο άχυρο τηγανητής πατάτας και τη γευστική ένταση δίνει το τριμμένο τυρί Αρσενικό Νάξου.


Μοσχοβολά η Σκουφά όταν στο εστιατόριο It βγει στα τραπέζια καυτό από τον φούρνο το μαύρο σαγανάκι με το αυγό μάτι που παντρεύει ο σεφ Ανδρέας Λαγός με «κεφτέ» λουκάνικο και συνοδεύει με τσιπς πατάτας.

Ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος στο Έργον στην Ερυθραία δίνει τη δική του ενισχυμένη μαγειρική πινελιά και σερβίρει το αυγό με καβουρμά, μανιτάρια περασμένα από κατσικίσιο βούτυρο και ενισχύει το πιάτο με λάδι τρούφας. Πρόκειται για μια γευστική βόμβα γεύσης.

Αυγά παντού! Facebook Twitter
Ο χώρος με όλα τα μεζεκλίκια, τους παστουρμάδες, τους καβουρμάδες και τα λουκάνικα ευνοεί την αλήθεια αυτού του μεζέ. Δύσκολο να του αντισταθείς. Και για πιο δυνατούς παίχτες, το σαγανάκι με ομελέτα και σουτζούκι ενισχύεται και με λεπτοκομμένο παστουρμά... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Στο εστιατόριο Silver Casa στη Βουλιαγμένη το σαγανάκι αυγό μαγειρεύεται με σπαράγγια και λάδι τρούφας. Δυνατός και απολαυστικός γευστικός συνδυασμός, με τα σπαράγγια να δίνουν τη γήινη υπόστασή τους στο πιάτο.


Μια διαφορετική προσέγγιση στο κλασικό θέμα «αυγό - κρέας – πατάτες» σερβίρει ο Άρης Βεζενές στο εστιατόριό του. Εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα μελωμένα μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ που συνοδεύονται από τραγανές τηγανητές πατάτες, το τηγανητό αυγό στεφανώνει τη σύνθεση και το λάδι τρούφας απογειώνει το πιάτο.


Έρχεται σε εμαγιέ τηγανάκι: potato skins, ευωδιαστός κιμάς, λιωμένο τυρί και ένα αυγό μάτι από πάνω να σε κοιτάζει προκλητικά. Μόνο όταν γλείψεις το τηγανάκι θα ησυχάσεις. Είναι η άποψη του Gigi burger-bar στη Δροσιά για το σαγανάκι του μεζέ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM